ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ο Σουηδός που πολέμησε στο Ναύπλιο αλλά πέθανε από τα κουνούπια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:28:00 μ.μ. | |
Ο Σουηδός που πολέμησε στο Ναύπλιο αλλά πέθανε από τα κουνούπια
Του Τόλη Κοϊνη

Το να γράψω ότι ο Χάνς Κάρλ φον Καίνιγκσμαρκ ήταν ανιψιός του Όττο Βίλχελμ φον Καίνιγκσμαρκ… προφανώς και δεν θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Το πώς βρέθηκαν οι δυο Σουηδοί στο Ναύπλιο, το καλοκαίρι του 1686, πάλι θα σας αφήσει αδιάφορους…

Γι αυτό φιλοξενώ τη ζωγραφιά (χάρτης; Γκραβούρα; Τι;) του Κορονέλι. Στην άκρη δεξιά της εικόνας φαίνεται η χερσόνησος του Ναυπλίου την οποία βομβαρδίζουν από το Παλαμήδι οι Βενετοί, για να εξαναγκάσουν τους Τούρκους να παραδοθούν. Αυτή η «γραμμή με τις μύτες» είναι το στρατόπεδο των Βενετών. Ξεκίναγε περίπου από το Νοσοκομείο και έφτανε μέχρι την Αγία Ελεούσα.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1686 όταν ο Βενετικός στόλος υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι ήρθε στο Τολό και αποβίβασε μια στρατιά με επικεφαλής τον Όττο Βίλχελμ φον Καίνιγκσμαρκ. Ο στρατός αποτελείτο από μισθοφόρους από όλη την Ευρώπη. 

Ο διοικητής ήταν Σουηδός. Εκείνη την εποχή η Σουηδία ήταν μεγάλη δύναμη και προστάτης όλων των Προτεσταντικών δυνάμεων. Οι παρατάξεις σε τετράγωνα (τα διακρίνουμε σε πολλά σημεία της εικόνας) ήταν η τακτική που χρησιμοποιούσε το Σουηδικό πεζικό και είχε κατατροπώσει τους Καθολικούς στον «Τριακονταετή πόλεμο» (Ο Όττο Βίλχελμ ήταν γιός του Χάνς Κρίστοφ φον Καίνιγκσμαρκ αρχιστράτηγου και Πρωθυπουργού της Σουηδίας σε εκείνον τον πόλεμο και ο ίδιος είχε διατελέσει στρατιωτικός διοικητής της Βόρειας Γερμανίας που την είχαν κατακτημένη για πολλά χρόνια οι Σουηδοί).

Ο Σουηδός αυτός σκέφτηκε ότι ο συντομότερος δρόμος από το Τολό στο Ναύπλιο είναι ο αγροτικός δρόμος, που από του Τσέλου οδηγεί κατευθείαν στην Αγία Μονή. Προώθησε τις δυνάμεις του με ταχύτητα και μετέφερε κανόνια στο – ανοχύρωτο τότε- Παλαμήδι.

Οι Τούρκοι έστειλαν στρατό προσπάθησαν να σπάσουν την πολιορκία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτήν την «γραμμή με τις μύτες» και τα «τετράγωνα» των Σουηδών. Έχασαν 1300 στρατιώτες και υποχώρησαν. Οι νικητές έβαλαν σε μεγάλα κοντάρια τα κεφάλια των νεκρών, πλησίασαν στην Πύλη της Ξηράς και τα έδειχναν στους πολιορκούμενους Τούρκους.(ευρωπαϊκή αβρότητα!!!!)

Αυτή ήταν και η τελευταία μάχη της ζωής του Χάνς Καρλ φον Καίνιγκσμαρκ, ανιψιού του αρχιστράτηγου των Βενετών… Ήταν μόλις 27 ετών, αλλά η περιπετειώδης ζωή του γεμίζει πολλά μυθιστορήματα. Γεννήθηκε στην Δανία όπου ήταν αιχμάλωτοι οι γονείς του, δεκαεπτά χρονών αν και Προτεστάντης κατατάχθηκε στο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, με αυτούς πολέμησε στην πολιορκία της Ταγγέρης, από εκεί βρέθηκε στην Ολλανδία όπου τα έφτιαξε με μια παντρεμένη, ο απατημένος σύζυγος βρέθηκε νεκρός, κατέφυγε στην Αγγλία, εκεί πέρασε από δίκη για ανθρωποκτονία, αθωώθηκε, αλλά απελάθηκε, πέρασε στη Γαλλία όπου πολέμησε στην πολιορκία της Λα Ροσέλ (αυτόν τον πόλεμο που βλέπουμε στο σινεμά με τους Τρεις Σωματοφύλακες) και έφτασε στον βαθμό του Συνταγματάρχη. 

Από εκεί τον κάλεσε ο θείος του να έρθει να πολεμήσει στην Πελοπόννησο. Πολέμησε στην Άρεια, αλλά δεν υπολόγισε ότι εκτός από τους Τούρκους υπάρχουν και τα κουνούπια. Κόλλησε «θέρμες»… τότε δεν είχαν ανακαλύψει τον ιό του Δυτικού Νείλου και ονόμαζαν την αρρώστια γενικά ελονοσία. Πέθανε στις 28 Αυγούστου του 1686 στο …Νάπολι ντι Ρομάνια.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ