Η νηστεία του δεκαπενταύγουστου γίνεται προς τιμή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και διαρκεί από την 1η μέχρι τις 14 Αυγούστου. Κατάλυση οίνου και ελαίου γίνεται τα Σαββατοκύριακα.
Κατάλυση ιχθύος, δηλαδή μπορούμε να φάμε ψαρικά, γίνεται στις 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αν η 15η Αυγούστου πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή, τότε γίνεται κατάλυση ιχθύος σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση.
Υλικά
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου)
3 ώριμες ντομάτες
3 ξερά κρεμμύδια
2 χρωματιστές πιπεριές
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ρίγανη
Λίγες ψιλοκομμένες ελιές
Λίγη κάπαρη
Αλάτι/ Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε τις τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώστε τα υλικά. Λίγο-λίγο, προσθέστε το νερό και το αλάτι και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια σας.
Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και ρίξτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το με μια μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε την να διπλασιάσει τον όγκο της, για μία περίπου ώρα. Μέχρι να «ανέβει η ζύμη», ψιλοκόψτε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε καρέ (δηλαδή, σε μικρά τετραγωνάκια).
Όταν η ζύμη φουσκώσει, λαδώστε ένα ρηχό ταψί για πίτα (περίπου 36 εκατοστών) και απλώστε τη ζύμη έτσι, ώστε να «πιάσει» όλη την επιφάνειά του. Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη τα ψιλοκομμένα λαχανικά και προσθέστε τις ελιές και την κάπαρη. Πασπαλίστε με ρίγανη, αλατοπιπερώστε και περιχύστε με το ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο.
Ψήστε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 50 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η λαδένια.
Πηγή: argiro.gr
Κατάλυση ιχθύος, δηλαδή μπορούμε να φάμε ψαρικά, γίνεται στις 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αν η 15η Αυγούστου πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή, τότε γίνεται κατάλυση ιχθύος σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση.
Σήμερα λοιπόν στα πλαίσια της νηστείας προτείνουμε Λαδένια ή Λαδόπιτα Κιμώλου
Υλικά
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου)
3 ώριμες ντομάτες
3 ξερά κρεμμύδια
2 χρωματιστές πιπεριές
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ρίγανη
Λίγες ψιλοκομμένες ελιές
Λίγη κάπαρη
Αλάτι/ Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε τις τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώστε τα υλικά. Λίγο-λίγο, προσθέστε το νερό και το αλάτι και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια σας.
Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και ρίξτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το με μια μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε την να διπλασιάσει τον όγκο της, για μία περίπου ώρα. Μέχρι να «ανέβει η ζύμη», ψιλοκόψτε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε καρέ (δηλαδή, σε μικρά τετραγωνάκια).
Όταν η ζύμη φουσκώσει, λαδώστε ένα ρηχό ταψί για πίτα (περίπου 36 εκατοστών) και απλώστε τη ζύμη έτσι, ώστε να «πιάσει» όλη την επιφάνειά του. Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη τα ψιλοκομμένα λαχανικά και προσθέστε τις ελιές και την κάπαρη. Πασπαλίστε με ρίγανη, αλατοπιπερώστε και περιχύστε με το ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο.
Ψήστε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 50 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η λαδένια.
Πηγή: argiro.gr
Φώτο icookgreek.com