Το γκιούλμπασι είναι ένα πιάτο με αδιαμφισβήτητες καταβολές εξ' ανατολών... Παλαιότερα συνηθιζόταν πολύ στις ρεφενέ παρέες, στα νυχτερινά μπάνια της εποχής που πολυπληθείς ομάδες νεαρών και όχι μόνο, κατέφευγαν τα βράδια του καλοκαιριού (κάτι σαν beach party) με κιθάρες και μπουζούκια, άλλα και ως μεζές στις ταβέρνες.
Στα τουρκικά, yılbaşı σημαίνει πρωτοχρονιά, αλλά δεν ξέρω να σας πω αν το συγκεκριμένο πιάτο έχει κάποια σχέση με την πρωτοχρονιά ή με κάποιο άλλο πιάτο της τούρκικης κουζίνας.
Το γκιούλμπασι, αποτελείται απο κομμάτια ψαχνού κρέατος, βασικά αρνιού αλλά και συχνά ανακατεμένο με άλλα είδη κρέατος, τα οποία, συνήθως με προσθήκη κάποιου κίτρινου τυριού, ψήνονται αργά μέσα σε λαδόκολλα.
Είναι ένα υπέροχο φαγάκι, πάρα πολύ νόστιμο, έχει ελάχιστη προετοιμασία και έπειτα θέλει πολύωρο ψήσιμο στον φούρνο χωρίς επιτήρηση, είναι ένα ξεκούραστο πιάτο.
Το δικό μου γκιούλμπασι, το έφτιαξα με τρία είδη κρέατος : κατσίκι, μοσχάρι και χοιρινό. Το τυρί που πρόσθεσα ήταν γκούντα (λόγω του οτι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα τυριά στην οικογένεια) αλλά θα σας συνιστούσα την κεφαλογραβιέρα.
Προετοιμασία :
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
Κόψτε όλα τα κρέατα σε κύβους μετρίου μεγέθους. Κόψτε και το τυρί σε κύβους.
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός απο το λάδι σε ενα ευρύχωρο σκεύος και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους. Μήν ξεχάσετε να αλατίσετε (εγω έβαλα ενα γεμάτο κ.γ.).
Σερβίρετε το γκιούλμπασι ζεστό. Μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι πιλάφι, πουρέ πατάτας, πουρέ απο σλελινόριζα, ψητές πατάτες κ.α.
Τρώγεται εξ' ίσου ευχάριστα και την επόμενη ημέρα, αρκεί να ξαναζεσταθεί.
Το δικό μου γκιούλμπασι, το έφτιαξα με τρία είδη κρέατος : κατσίκι, μοσχάρι και χοιρινό. Το τυρί που πρόσθεσα ήταν γκούντα (λόγω του οτι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα τυριά στην οικογένεια) αλλά θα σας συνιστούσα την κεφαλογραβιέρα.
Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, αλλά μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και λίγο βούτυρο ή μόνο βούτυρο. Στο πιάτο το συνόδεψα με απλό πιλαφάκι ρύζι(μπορείτε να το περιχύσετε με λίγο ζουμάκι από το γκιούλμπασι - εξαιρετικο!) και πικάντικες patatas bravas, που φτιάχνονται στο λεπτό!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά :
500gr ψαχνό κρέας απο κατσικίσιο μπούτι,
500 gr χοιρινό μπούτι,
500 gr μοσχαρίσιο χτένι,
2 μεγάλα κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
300 gr κεφαλοτύρι (εγώ έβαλα γκούντα),
3 κλωναράκια δεντρολίβανο,
2 πικάντικες πράσινες πιπεριές,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1 μύτη απο το κουτάλι μπαχάρι σε σκόνη,
1/2 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη,
1/2 κ.γ. μπούκοβο,
1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι,
1 κ.γ. κοφτό ρίγανη,
1 φλ. καφέ παρθένο ελαιόλαδο,
500 gr χοιρινό μπούτι,
500 gr μοσχαρίσιο χτένι,
2 μεγάλα κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
300 gr κεφαλοτύρι (εγώ έβαλα γκούντα),
3 κλωναράκια δεντρολίβανο,
2 πικάντικες πράσινες πιπεριές,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1 μύτη απο το κουτάλι μπαχάρι σε σκόνη,
1/2 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη,
1/2 κ.γ. μπούκοβο,
1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι,
1 κ.γ. κοφτό ρίγανη,
1 φλ. καφέ παρθένο ελαιόλαδο,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
Κόψτε όλα τα κρέατα σε κύβους μετρίου μεγέθους. Κόψτε και το τυρί σε κύβους.
Κόψτε τα κρεμμύδια σε φετούλες. Κόψτε τα σκόρδα σε 2-3 κομμάτια την κάθε σκελίδα. Κόψτε την πιπεριά σε ροδέλλες.
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός απο το λάδι σε ενα ευρύχωρο σκεύος και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους. Μήν ξεχάσετε να αλατίσετε (εγω έβαλα ενα γεμάτο κ.γ.).
Στρώστε σταυρωτά 2-3 λαδόκολλες ή μεγάλα κομμάτια απο αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε μέσα το μίγμα του γκιούλμπασι και περιχύστε με το ελαιόλαδο. Κλείστε καλά την λαδόκολλα και βάλτε το πακετάκι μέσα σε ενα ταψί. Εγώ έχω μια μικρή γάστρα (3 λίτρα χωρητικότητα), μέσα στην οποία χώρεσε ακριβώς, έκλεισα μάλιστα και το καπάκι και δεν υπήρχε περίπτωση να διαφύγει ατμός κατά το ψήσιμο.
Βάλτε το ταψί ή την γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο.
Μετά απο 45 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C και αφήστε να ψηθεί για ακόμη δύο ώρες.
Βγάλτε το γκιούλμπασι απο τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί για μισή ωρίτσα. Ξετυλίξτε προσεκτικά την λαδόκολλα.
Σερβίρετε το γκιούλμπασι ζεστό. Μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι πιλάφι, πουρέ πατάτας, πουρέ απο σλελινόριζα, ψητές πατάτες κ.α.
Τρώγεται εξ' ίσου ευχάριστα και την επόμενη ημέρα, αρκεί να ξαναζεσταθεί.
Καλή όρεξη