ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Δύσκολη χρονιά για το μέλι ελάτου στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:07:00 π.μ. |
Δύσκολη χρονιά για το μέλι ελάτου στην Πελοπόννησο
 Άλλη μία δύσκολη χρονιά αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στην Πελοπόννησο που βλέπουν πάλι τα έλατα να μην παράγουν μέλι, με αποτέλεσμα να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην παραγωγή μελιού από τα πεύκα. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, Γιώργος Λάγιος, «στα βουνά Ταΰγετου, Μαίναλου και Πάρνωνα η παραγωγή φέτος ήταν ελάχιστη έως μηδενική. Από τη στιγμή που δεν δούλεψε το έλατο, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Αν και το πεύκο δεν δώσει μέλι, τότε ούτε τα χρήματα που ξοδέψαμε δεν θα βγάλουμε».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Λάγιος, «οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα δεκαετίας, αφού η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να προχωρήσει κάποιος σε αύξηση. Όσοι δίνουν στο εμπόριο πουλάνε με 3,50-4 ευρώ, αλλά όσοι έχουν μικρές μονάδες δίνουν μόνοι τους το μέλι. Με αυτές τις τιμές πουλάνε οι μονάδες που διαθέτουν από 200 κυψέλες και πάνω».

Παρά τις δυσκολίες όμως που αντιμετωπίζουν, οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν να έχουν όραμα για την αναβάθμιση του επαγγέλματος και τη διάδοση της αξίας του μελιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πάρκο Μελισσοκομίας στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, με τη μελέτη να είναι έτοιμη από τον δήμο και τη χρηματοδότησή του να έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα υπάρχουν μελισσοκομικά φυτά, μελίσσια και, φυσικά, θα προσφέρει γνώση στα παιδιά για ό,τι έχει σχέση με τη μελισσοκομία, ενώ θα λέγεται «Το σπίτι της μέλισσας», σημειώνει ο κ. Λάγιος.


Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις από ψεκασμούς, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντική μείωση στο πρόβλημα που συνεχίζει να απασχολεί τους μελισσοκόμους. Από το Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, ο επόπτης Γιώργος Τσιάμπας τονίζει στην «ΥΧ» ότι «με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις ΔΑΟΚ υπάρχουν περίπου 4.000 μελισσοκόμοι και, κατά συνέπεια, έχουμε περίπου 400.000 κυψέλες». Αν κρίνουμε ότι σε μια φυσιολογική εποχή κάθε κυψέλη παράγει κατά μέσο όρο δέκα κιλά, τότε έχουμε μια παραγωγή τόνων».

Σχετικά με την παραγωγή, ο κ. Τσιάμπας αναφέρει ότι «την άνοιξη το πεύκο στην Τρίπολη έδωσε κάποια παραγωγή, ενώ το πορτοκάλι στη Λακωνία δεν έδωσε καθόλου. Στην Αργολίδα ήταν πάνω του μετρίου. Το μέλι ελάτου ‘‘Ο Μαίναλος’’ είχε μια απώλεια της τάξεως του 60%-70% με ελάχιστους παραγωγούς να βγάζουν τα έξοδά τους. Σε ό,τι αφορά τον Πάρνωνα, αλλά και τον Ταΰγετο κα εκεί η παραγωγή ήταν μειωμένη». Τώρα όλοι περιμένουν τη μελιτοφορία του πεύκου που, όμως, δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους μελισσοκόμους τρέχουν ήδη δύο προγράμματα: η Δράση 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση μετακινήσεων», που αφορά την αντικατάσταση κυψελών, και η Δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη για τη διευκόλυνση της νομαδικής μελισσοκομίας», που σχετίζεται με τη μεταφορά μελισοσμηνών-επικονίαση. Και για τις δύο δράσεις έγιναν 500 αιτήσεις, ενώ εκείνη που αφορά τη μεταφορά μελισοσμηνών απορροφήθηκε όλο το χρηματικό ποσό, ενώ για την αντικατάσταση κυψελών η απορροφητικότητα του προϋπολογισμού ανήλθε στο 90%.

Δράσεις ενίσχυσης
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να τρέχει και νέο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Βελτίωσης των Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας 2017-2019 προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος. Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Μέσω του προγράμματος, που υλοποιείται από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους, προβλέπεται επιδότηση για:

-Τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων με τη λετουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, την εκπαίδευση των μελισσοκόμων της χώρας σε συγκεκριμένα πρακτικά ή τεχνικά θέματα και τη στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.
-Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών.

-Εξορθολογισμό της εποχικής μετακίνησης με τον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

-Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.

-Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων.

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ