V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

“We Dive We Clean” : Οι εθελοντές δύτες που καθαρίζουν τον ελληνικό βυθό

“We Dive We Clean” : Οι εθελοντές δύτες που καθαρίζουν τον ελληνικό βυθό
Η ομάδα εθελοντών δυτών We Dive We Clean σχηματίστηκε τον Αύγουστο του 2013 με σκοπό την αποφόρτιση του ελληνικού βυθού από ξένα και ρυπογόνα αντικείμενα που βλάπτουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Μέσα σε 5 χρόνια οι δράσεις της ομάδας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων που έχουν ευαισθητοποιηθεί και θέλουν να συμβάλλουν στο έργο της ομάδας.

Αφορμή για τη σύσταση της αρχικής ομάδας ήταν η κατάδυση του εμπνευστή της, Χρύσανθου Χόρμπα, στο ναυάγιο Άνδρος στο Λουτράκι το 2009, όπου εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με πληθώρα απορριμμάτων σε βάθος 25 μέτρων.
Από το 2013 μέχρι και σήμερα, η εξειδικευμένη πια ομάδα έχει στο ενεργητικό της πάνω από 130 δράσεις με καταδύσεις σε Ύδρα, Σίφνο, Αμοργό, Κρήτη, Πύλο, Ναύπλιο, Τολό, Λουτράκι, Κόρινθο, Άσσο, Κιάτο, Βραχάτι, Διακοπτό, Πάτρα, Βάρκιζα και Μικρολίμανο.

Ο σκοπός των δράσεων καθαρισμού που πραγματοποιούνται είναι διττός: από τη μία ο καθαρισμός του βυθού από πάσης φύσεως ξένα αντικείμενα, και από την άλλη η ανάδειξη του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο όγκος των 41 τόνων στερεών απορριμμάτων που έχουν ανελκυθεί μέχρι στιγμής αποδεικνύει την αναγκαιότητα της αλλαγής νοοτροπίας μέσω της παιδείας και της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης.
Η μεγαλύτερη επιβράβευση για την ομάδα είναι η ανταπόκριση του κόσμου, εξαιτίας της οποίας έχουν συσταθεί και άλλες ομάδες με τον ίδιο σκοπό.

Η ομάδα «We Dive We Clean» απάντησε σε ερωτήσεις μας για να τους μάθουμε καλύτερα:

Ποια είναι η διαδικασία συλλογής των θαλάσσιων απορριμμάτων και ποια η διάρκειά της;
Ξεκινώντας ανασύρουμε τα πιο βαριά και μεγάλα αντικείμενα και ύστερα προχωράμε στην συλλογή των πιο μικρών. Η διάρκεια ορίζεται πάντα από τις πόσες καταδύσεις θα κάνουμε και το βάθος στο σημείο δράσης, συνήθως ο κάθε δύτης της ομάδας κάνει δυο ώρες κατάδυση.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια είναι η εκπαίδευση του υποψήφιου εθελοντή δύτη, ώστε να εξειδικευτεί στους υποβρύχιους καθαρισμούς;

Θα πρέπει να είναι πτυχιούχος δύτης να αγαπάει αυτό που κάνουμε και να θέλει να προσφέρει εθελοντικά. Στην αρχή ξεκινά την κατάδυση μαζί με έναν έμπειρο δύτη της ομάδας, ώστε να μάθει να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό ανέλκυσης των απορριμμάτων από τον βυθό.
Οι τοπικές αρχές και η Πολιτεία γενικότερα έχουν στηρίξει το έργο σας ή έχουν σταθεί εμπόδιο σε αυτό;

Οι τοπικές αρχές όταν μας καλούν, βοηθούν και αυτές γιατί πριν οργανώσουμε μια δράση σε έναν προορισμό τις εξηγούμε ότι ο στόχος μας πάντα είναι να σηκώσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα απορρίμματα από τον βυθό.

Info:

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 697 701 9751

Πηγή: elculture.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ