ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Γιάννης Γκιόλας «στο κόκκινο»: Μπορούν να εξοφλήσουν 230-240 εκατομμύρια που οφείλει η Νέα Δημοκρατία με τα μπρελόκ…(ηχητικό)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:50:00 μ.μ. | |
Γιάννης Γκιόλας «στο κόκκινο»: Μπορούν να εξοφλήσουν 230-240 εκατομμύρια που οφείλει η Νέα Δημοκρατία με τα μπρελόκ…(ηχητικό)
Παρακολουθήστε παρακάτω τη συνέντευξη του Γιάννη Γκιόλα στο μεσημεριανό μαγκαζίνο « στο κόκκινο»


Δημοσιογράφος: Κε Γκιόλα, καλό μεσημέρι.

Γιάννης Γκιόλας: Καλό μεσημέρι κε Τραπεζιώτη.

Δημ.: Πως την βλέπετε εσείς αυτή την ιστορία… Τα μεγάλα κόμματα έπαιρναν δάνεια αφειδώς όχι απλά με το κουτάλι αλλά με την κουτάλα. Δάνεια που αυτή τη στιγμή, δεν πληρώνουνε, τη στιγμή που ένας απλός πολίτης της χώρας, πασχίζει να πληρώσει ένα μικρό στεγαστικό δάνειο που ίσως έχει πάρει ή ένα άλλο δάνειο που πήρε για να καλύψει κάποιες άλλες υποχρεώσεις του. Κι αν δεν το κάνει αυτό, τον κυνηγάνε από δω, μέχρι δεν ξέρω κι εγώ που να πω. Γίνεται δουλειά πάνω σ’ αυτό;

Η Κυβέρνηση έχει κάνει σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την ιστορία αυτή, τα θαλασσοδάνεια δηλαδή των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Η δουλειά που γίνεται, προχωράει αρκετά γρήγορα; Και που μπορεί να φτάσει πιστεύετε;

Γ.Γ.: Κοιτάξτε. Η δική μας δουλειά, γιατί μετείχα στην Επιτροπή την συγκεκριμένη, διήρκησε δεκατέσσερις μήνες, και συντάξαμε ένα πόρισμα τουλάχιστον εννιακοσίων σελίδων, ήταν όντως μια αρκετά περιεκτική εργασία. Αναφερότανε τότε, σε πολλά Μέσα αλλά και στα Κόμματα, όπως είπατε, όμως πραγματικά έχουμε ένα παράπονο από τη Δικαιοσύνη.

Θα θέλαμε, εν όψει και της πολιτικής βαρύτητας που έχει η υπόθεση, να είχε σπεύσει να προχωρήσει ταχύτερα την όλη διαδικασία. Μάλιστα, το δικό μας το πόρισμα ήταν και η θρυαλλίδα, ειδικά για τα δάνεια των Κομμάτων, γιατί αυτά ξέρετε, είχαν τεθεί στο Αρχείο. Λόγω της περιβόητης τροπολογίας που είχε περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά και ουσιαστικά έδινε μια «άφεση αμαρτιών». Έδινε αμνήστευση, με ένα Νόμο, που ήτανε καθαρά αντισυνταγματικός .

Δεν μπορεί δηλαδή, να απαλλάσσω τους Τραπεζικούς Διευθυντές και άλλους, από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, για τυχόν παραβάσεις ή υπερβάσεις που έχουνε κάνει στη δουλειά τους, εφόσον όπως ισχυρίζονταν τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τι ήθελε; Το οποιοδήποτε δάνειο δίνεται στον οποιονδήποτε, όπως είπατε πριν λίγο, όπως ένας απλός μεροκαματιάρης, ένας μισθωτός, ένας οποιοσδήποτε απλός πολίτης που παίρνει 50.000 και του ζητούν εμπράγματη ασφάλεια των 100 και 150.000 ευρώ ,το ίδιο να ισχύει για όλους. Γιατί αυτό δεν τηρείτο και για τα κόμματα , που έβαζαν την ίδια μελλοντική κρατική επιχορήγηση, σε περισσότερα από ένα- δύο δάνεια Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλα τα δάνεια με εγγυήσεις που υποτίθεται ότι θα ελάμβαναν κάποια στιγμή στο μέλλον

Δημ.: Και η επιχορήγηση κ. Γκιόλα, δεν είναι ένα πάγιο ποσό. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν αύριο θα είσαι στα πολιτικά πράγματα, ως πολιτικός σχηματισμός.

Γ.Γ.: Ακριβώς.. Επειδή είμαι και δικηγόρος, να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Επειδή ακούστηκε κι αυτό. Ότι τα δυο κόμματα του κάποτε μεγάλου δικομματισμού, που μέχρι το 2009-10, συγκέντρωναν αθροιστικά ποσοστά της τάξης 70 και 75% και έπαιρναν υψηλές κρατικές επιχορηγήσεις.. Ναι, να όμως που τα πράγματα τελικά, κάποτε αλλάζουν. Είναι μάλιστα μια τακτική, που παγκοσμίως ήτανε μοναδική. Πίστευαν δηλαδή, ότι μετά από πέντε, έξη, δέκα χρόνια τα ποσοστά θα ήταν αναλλοίωτα; Πως μπορεί κανείς να το δεχτεί αυτό; Ήταν μάλιστα γνωστό ότι η απαίτηση του λαϊκού παράγοντα ήταν να περιοριστεί η αλόγιστη δαπάνη των κομμάτων. Θυμόμαστε όλοι τις θηριώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τις δωρεάν μετακινήσεις, τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και άλλα.

Ο κόσμος πίεζε και η Βουλή τελικά, επί των ημερών μας τουλάχιστον περιόρισε κατά πολύ τα ποσά των επιχορηγήσεων. Πως λοιπόν εξασφαλίζονταν ότι τα δάνεια αυτά θα μπορούσε να καλυφθούν από τις κρατικές επιχορηγήσεις; Και να πω και κάτι άλλο; Οι επιχορηγήσεις αυτές, ποτέ δεν έγιναν βάση σχεδίου που θα προέβλεπε και τον τρόπο αποπληρωμής.

Δεν κατατέθηκε δηλαδή ένα σχέδιο, που να λέει, ότι αυτή τη στιγμή το Κόμμα χρωστάει 50 εκατομμύρια, εγώ θα πάρω άλλα 20-30 για να βγάλω το χρόνο. Όμως, το χρέος μου έχει φτάσει πλέον στα 80. Άρα, η επιχορήγηση που θα έρθει μετά από ένα, δύο τρία χρόνια, και θα είναι των 20 και 30 εκατομμυρίων το χρόνο, ΔΕΝ θα μπορεί να καλύψει το σύνολο του χρέους. Υπήρχε δηλαδή μια μαύρη τρύπα. Δεν έψαχναν να βρούνε, όντως αυτά τα ποσά, έστω τα υπολογιζόμενα, τα φερόμενα της Κρατικής επιχορήγησης, θα κάλυπταν το Χρέος που συνεχώς ανέβαινε, δημιουργώντας αυτή τη μαύρη τρύπα που προείπα; Ούτε καν αυτό δεν κάνανε. Δηλαδή, τον οποιονδήποτε κακομοίρη, τον οποιονδήποτε ταλαίπωρο, τον ξετινάζουνε, για να ψάξουνε να βρούνε τι έχει και τι δεν έχει. Και στα Κόμματα, υπήρχε κατά κάποιο τρόπο μια ασυλία. Ε, αυτό το πράγμα, δεν μπορούσε να είναι ανεκτό από τον κόσμο, από την Δικαιοσύνη, από τους πάντες.

Δημ.: Κάποιος θα πει κε Γκιόλα, επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μαξιλάρια, για πιστοληπτικές γραμμές , κουβέρτες δεν ξέρω πως αλλιώς τα βλέπουν από την Αντιπολίτευση, υπάρχει μια ανησυχία για το αν υπάρχουν χρήματα στον κουμπαρά. Τα χρήματα αυτά, επειδή είναι μισό δισεκατομμύριο, και είναι απολύτως χρήσιμο νομίζω, αν προστεθεί στα υπάρχοντα χρήματα, που ήδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, για την Κυβέρνηση αλλά και για την επόμενη Κυβέρνηση που θάρθει, δεν έχει σημασία, θα επιστραφούν ποτέ στα Δημόσια Ταμεία;

Γ.Γ.: Κοιτάξτε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ότι θέλει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης να αποπληρώνει το χρέος. Κάτι τέτοιο, δεν το έχουμε δει. Βέβαια το 50% είναι ακατάσχετο, από τις επιχορηγήσεις του κάθε κόμματος. Όμως, όταν ο Αρχηγός της Ν.Δ δηλώνει, ότι το σύνολο θα πηγαίνει για την αποπληρωμή, ενώ δεν έχει εξοφληθεί τίποτα, όπως φαίνεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν είναι τυχαίο, η αγωγή που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, για να πάρει τα οφειλόμενα. Μόνο όταν κατετέθη το πόρισμα της εξεταστικής και ασκήθηκε δημόσια κριτική η Ν.Δ αναγκάστηκε να πάρει θέση και πάλι με αντιφατικές δηλώσεις αφού ο Αδ. Γεωργιάδης έλεγε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση και κούρεμα του χρέους, όπως γίνεται για τον οποιονδήποτε, ενώ ο κ.Σταικούρας δεν ζητούσε αναδιαπραγμάτευση.Τελικά πρέπει να καταλήξουν. Ο Θανάσης Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και Οικονομικός υπεύθυνος, όταν τον εξετάσαμε στην Επιτροπή, είχε πει.. «Ε, θα βγάλουμε κανένα μπρελόκ, το Κόμμα να πουλάει και να κάνει…» Εμείς κ. Τραπεζιώτη, όταν ξέρουμε ότι υπάρχει χρέος, όλοι οι βουλευτές επιστρατευόμαστε, γίνονται μεγάλες καμπάνιες, συγκεντρώνονται χρήματα. Αυτό δεν το είδα να το κάνει κανένα από τα δύο Κόμματα. Δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και με το ΠΑΣΟΚ το ίδιο συμβαίνει.

Δημ.: Μείνανε στα μπρελόκ, φαίνεται…

Γ.Γ.: Έτσι…Το μπρελοκάκι τώρα..τι να κάνουμε; Κάτι για να δώσουμε στους ιθαγενείς, καθρεφτάκια. Δηλαδή, ότι μπορούν να εξοφλήσουν 230-240 εκατομμύρια, που οφείλει η Νέα Δημοκρατία, με τα μπρελόκ…θέλουν έτσι να γίνει πιστευτό ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εξοφληθεί ένα τεράστιο χρέοs.

Δημ.: Για να σας ρωτήσω τώρα κάτι τελευταίο, πριν να κλείσουμε. Να πάμε λίγο στο θέμα του Ερρίκος Ντυνάν, καθώς είστε και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Έχει βγει το πόρισμα; Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Γ.Γ.: Το πόρισμα προχωράει αλλά.. Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση. Πέρα από την δανειοδότηση των Κομμάτων, έχουμε και την δανειοδότηση των ΜΜΕ. Επειδή κι αυτό πέρασε λιγάκι στα ψιλά, του αντιπολιτευόμενου Τύπου, μετά από ερώτηση που κάναμε, όχι μόνο εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και των ΑΝΕΛ, αλλά και o κ. Παπαχριστόπουλος ο κ. Σαρίδης, ο κ. Νικολόπουλος, προς τον Υπουργό κ. Κοντονή τον Ιούνιο, τι γίνεται και ποια είναι η πορεία στο θέμα της δανειοδότησης των ΜΜΕ.

Ο κ. Κοντονής, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μας απάντησε πρόσφατα περί τα μέσα του Αυγούστου, ότι από τις 26 περιπτώσεις ελέγχονται και διερευνώνται με προκαταρκτικές διαδικασίες ή και ακόμα με άσκηση ποινικής δίωξης, οι 19 παρακαλώ..!! Μόνο η Καθημερινή και η Αυγή, ήταν ενήμεροι και πλήρωναν το ποσό που προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση για την καταβολή των χρεών τους. ΟΛΑ τα άλλα Μέσα, δεκαεννιά το σύνολο, διερευνώνται με προκαταρκτικές διαδικασίες ή και ακόμα με άσκηση ποινικής δίωξης.

Αυτό για να ξέρουν οι ακροατές και ο κόσμος, που νομίζανε ότι εμείς κάναμε κάποιο σόου εκεί. Φάγαμε δεκατέσσερις μήνες με την πρώτη Επιτροπή κι άλλους τόσους και είμαστε ακόμη στην πορεία, για να βρούμε πραγματικά άκρη. Δεν γίνεται τελικά όλα αυτά να κουκουλώνονται . Ευτυχώς, έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη . Από κει απαιτούμε, ζητούμε, παρακαλούμε να επισπευτούν οι διαδικασίες. Τώρα για την καινούρια Επιτροπή, που κι εκεί έχω την τύχη, την χαρά να το πω έτσι, να συμμετέχω, η δουλειά είναι αρκετή αλλά υπερβαίνουμε και τους εαυτούς μας αλλά έτσι πρέπει. Με την Επιτροπή της Υγείας νομίζω ότι βρισκόμαστε πια σε τελικό στάδιο, έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες και δεν είναι μόνο το Ντυνάν. Και το ΚΕΕΛΠΝΟ, μας έφαγε πάρα μα πάρα πολύ χρόνο…

Δημ.: Και σας ρωτώ για το Ντυνάν γιατί είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να μπει στο ΕΣΥ. Έτσι δεν είναι; Να ενταχθεί δηλαδή στο ΕΣΥ;


Γ.Γ.: Ακριβώς αυτό είναι τελικά το ευκταίο. Δεν ξέρω γιατί από κάποιους κύκλους, αυτό επικρίθηκε. Λέει, φρενάρει την ιδιωτική, την αναπτυξιακή πορεία. Δηλαδή, όταν ένα Νοσοκομείο, που έχει περίπου 800-900 εργαζόμενους , ξέρουμε ότι μπορεί να αποδώσει, που κάποτε ήταν κόσμημα και αναγκαιότητα για τον πληθυσμό, τον Ελληνικό πληθυσμό, μπορεί να αποδώσει την Υγεία και όχι παίρνοντας χρήματα. Υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές, νοσηλευτικές μονάδες. Γιατί το κακίζουν και γιατί νομίζουν ότι αυτό φρενάρει την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη, δεν μπορώ να το καταλάβω. Εμείς θέλουμε ο λαϊκός παράγοντας, να έχει τη δυνατότητα και αυτό το επιδιώκουμε και σ΄ αυτό κινητοποιήθηκε και το ίδρυμα Ωνάσειο, όπως εξήγγειλε κι ο Πρωθυπουργός, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει στην επανάκτηση του Ντυνάν από το ελληνικό δημόσιο.

Γ.Τ: Για το Ωνάσειο..αναφέρεστε στο Ωνάσειο;

Γ.Γ. Ναι, το Ωνάσειο. Δίνει λοιπόν τα χρήματα αυτά, την μεγάλη ευχαρίστηση και την αποδοχή του εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε να δούμε λίγο καλύτερες συνθήκες, την βελτίωση των συνθηκών, η οποία έχει δρομολογηθεί, και ελπίζουμε ακόμη για το καλύτερο.

Γ.Τ.: Κε Γκιόλα, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνομιλία που είχαμε..

Γ.Γ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ κε Τραπεζιώτη…

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ