V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων με άξονα το ένδυμα από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα


Κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων με άξονα το ένδυμα από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
Tο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας διοργανώνουν στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι κύκλο επιμορφωτικών διαλέξεων με κοινό άξονα το ένδυμα.


Ειδικοί από διάφορους χώρους θα αναλύσουν ποικίλα θέματα για την ιστορία, τη θεωρία και τη δημιουργία του ενδύματος, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, καθώς και για το θεατρικό κοστούμι.

Πλούσια είναι η θεματική του προγράμματος: από τα fashion icon στα υφάσματα της ύστερης αρχαιότητας και από την παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας στην Πράγα έως τη γυναικεία ένδυση στην Αγγλία του ύστερου 19ου αιώνα. Πιστεύουμε ότι οι φίλοι του ενδύματος θα βρουν σίγουρα κάτι που θα τους ενδιαφέρει.

Η κάθε συνάντηση θα διαρκεί μιάμιση ώρα και θα ακολουθεί συζήτηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, ώρα: 18:00

Τα fashion icon που επηρέασαν το παγκόσμιο στυλ
Μάρκελλος Νύκτας, στυλίστας, σχεδιαστής μόδας

Θέμα της διάλεξης είναι οι άνθρωποι που με την εμφάνιση και τη ζωή τους επηρέασαν τη μόδα της εποχής τους.

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, ώρα: 18:00

Το βυζαντινό ένδυμα, μια γλώσσα εικόνων, μας μιλά για τη βυζαντινή κοινωνία
Παρή Καλαμαρά, βυζαντινολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων – ΥΠΠΟΑ,  και ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο ΜΠΣ «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων»

Μέσα από επιλεγμένες απεικονίσεις ενδυμάτων όπως αποδίδονται από τους βυζαντινούς καλλιτέχνες,  διερευνώνται θέματα οργάνωσης της βυζαντινής κοινωνίας από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα και αναδεικνύεται παράλληλα η δυναμική αυτής της μη λεκτικής γλώσσας επικοινωνίας. Η κοινωνική ιεραρχία, η σχέση των φύλων, η πολιτική θέση του Βυζαντίου και η συνειδητή, από τους Βυζαντινούς, αξιοποίηση του ενδύματος ως γλώσσας επικοινωνίας είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, ώρα: 18:00

Το κοστούμι ως έκθεμα στον αστικό χώρο: Η «περιπατητική» ενδυματολογική έκθεση Tribes (Φυλές) στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας της Πράγας PQ 2015
Σοφία Παντουβάκη, καθηγήτρια ενδυματολογίας, Aalto University, Ελσίνκι

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας έκθεσης σκηνογραφίας της Πράγας τον Ιούνιο του 2019 (PQ 2019), στη διάλεξη αυτή θα αναλυθεί η πρόταση για την παρουσίαση θεατρικών κοστουμιών που έγινε στην πιο πρόσφατη έκθεση σκηνογραφίας στην Πράγα, PQ 2015. Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο Tribes (Φυλές), που αφορούσε την παρουσίαση κοστουμιών μέσα από τη ζωντανή μετακίνηση των συμμετεχόντων σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της Πράγας, οι οποίοι αποτέλεσαν τον εκθεσιακό χώρο-περίβλημα αυτής της πρωτότυπης έκθεσης. Η παρουσίαση θα αναφερθεί στο σκεπτικό της επιμελήτριας της έκθεσης, θα συμπεριλάβει μαρτυρίες συμμετεχόντων και θεατών, καθώς και οπτικά τεκμήρια από την «περιπατητική» αυτή ενδυματολογική έκθεση, αναδεικνύοντας το κινούμενο σώμα ως ζωντανό έκθεμα στον αστικό χώρο.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, ώρα: 18:00

Μόδα ή αντι-μόδα; Η επιρροή της αρχαίας ελληνικής ενδυμασίας στη γυναικεία ένδυση στην Αγγλία του ύστερου 19ου αιώνα
Μυρσίνη Πήχου, ιστορικός τέχνης & διαχειρίστρια πολιτισμού

Σε αντίθεση με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες επηρέασαν σύγχρονους σχεδιαστές σε μικρότερο ή και λιγότερο γνωστό βαθμό, το ένδυμα της ελληνικής αρχαιότητας έχει επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της δυτικής μόδας. Μια από τις λιγότερο γνωστές περιπτώσεις είναι η επίδραση της αρχαίας ελληνικής ενδυμασίας στη γυναικεία ένδυση στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα, γεγονός που θα συμβάλλει στη συνέχεια και στην ουσιαστική αναθεώρηση της μόδας. 

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, ώρα: 18:00

Η ελληνική ενδυμασία μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων περιηγητών (16ος-19ος αιώνας). Εικονογραφικά, μορφολογικά και πολιτισμικά ζητήματα
Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων

Οι απεικονίσεις των ελληνικών τοπικών ενδυμασιών από τους περιηγητές συγκροτούν ένα πλουσιότατο και πολυσήμαντο υλικό, πρόσφορο σε περισσότερες από μία αναγνώσεις. Θα σκιαγραφηθούν οι βασικές πτυχές αυτής της εικονογραφίας, σε διαχρονική βάση, μέσα από την εξέταση του φαινομένου του περιηγητισμού με τη συνδρομή και γραπτών μαρτυριών από τις αφηγήσεις των ταξιδιωτών.

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, ώρα: 18:00

Υφάσματα της ύστερης αρχαιότητας στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου: από την ίνα στο εργαλείο και το ένδυμα
Σοφία Τσουρινάκη, ερευνήτρια, τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος, Ιστορικό υφαντουργείο του ΣΕΝ - Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας

Τα ενδύματα της ύστερης αρχαιότητας παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή εικόνα της  κλωστοϋφαντουργίας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον 3ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ., και πιστοποιούν ότι τα εργαλεία και οι τεχνικές καθορίστηκαν από την πρώτη ύλη και την ολοένα μεταβαλλόμενη τεχνογνωσία, δηλαδή αποτέλεσαν συνάρτηση ενός ευρύτερου τεχνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, ώρα: 18:00

Τσάντες από προσφυγικά σωσίβια: ο κραφτιβισμός ως πρακτική επανένταξης
 Έλια Πετρίδου, επ. καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες ανωκύκλωσης (upcycling) προσφυγικών σωσιβίων και θα αναδειχθεί η πολιτικοκοινωνική διάσταση αυτής της πρακτικής, όπου η έννοια της επανένταξης αφορά τόσο τα υλικά όσο και τους ανθρώπους.
Η σχεδιάστρια Τίνα Κοντολέοντος θα παρουσιάσει επίσης το εργαστήρι ανωκύκλωσης σωσιβίων Safe Passage που λειτουργεί στη Λέσβο.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, ώρα: 18:00

Οι φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας
Ιωάννα Παπαντωνίου, ενδυματολόγος-σκηνογράφος, ιστορικός του ενδύματος,  Πρόεδρος Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

Η παρουσίαση καλύπτει χρονικά την περίοδο από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Γεωγραφικά καλύπτει την περιοχή που στα βόρεια έχει ως όρια τα Γεράνια όρη, δυτικά τα βουνά της Κυλλήνης, νότια τα βουνά του Αρτεμισίου και τον Αργολικό κόλπο και ανατολικά τη χερσόνησο της Ερμιονίδας και μέρος του Κορινθιακού, με δημογραφικό κριτήριο τους αγροτικούς και ποιμενικούς πληθυσμούς αυτού του χώρου.

Κόστος παρακολούθησης κάθε διάλεξης: 10 €, 8 € για φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για δηλώσεις: kanari4pli@gmail.com
Τηλέφωνο: 210 3647577 (Ρόζα Πατσέα), Τρίτη-Τετάρτη 9.00-13.00, Πέμπτη 17.00-21.00

Αριθμός λογαριασμού
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR9301104270000042748015718





ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ