Το κρασί των θεών και των βασιλιάδων. Έτσι το αποκαλούν. Ο λόγος για την κουμανταρία. Το γλυκό κρασί της Κύπρου.
Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness η κουμανταρία θεωρείτε από τα αρχαιότερα κρασιά που παράχθηκε στον κόσμο.
Είναι ένας επιδόρπιος οίνος, γλυκός σαν λικέρ, με πλούσια γεύση, άρωμα και ιστορία.
Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τους σταυροφόρους ιππότες του 13ου αιώνα, αλλά είχε ανακαλυφθεί πολύ πολύ παλιότερα, περίπου το 2000 π.χ., σύμφωνα με το βιβλίο Guinness.
Η κουμανταρία κατέχει επίσης, το ρεκόρ του παλαιότερου προϊόντος «Με ονομασία προέλευσης».
Το 1223, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος αποκάλεσε την Κουμανταρία «τον Απόστολο των κρασιών» κι έκτοτε έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη με το όνομα αυτό.
Άλλοι θρύλοι θέλουν το συγκεκριμένο κρασί να αγαπήθηκε πολύ από τον βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας, ο οποίος στον γάμο του την αποκάλεσε «το κρασί των βασιλιάδων και τον βασιλιά των κρασιών».
25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού βρίσκεται το χωριό Δωρός. Ένα από τα πιο γνωστά κρασοχώρια της Κύπρου.
Εκεί είναι και το Οινοποιείο Καρσεράς, με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή της κουμανταρία.
Το κλίμα του νησιού βοηθάει στην παραγωγή των σταφυλιών αλλά και στην διαδικασία για την παραγωγή του κρασιού αυτού.
"Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αφήσουμε περισσότερο τα σταφύλια να ωριμάσουν στους αμπελώνες. Το δεύτερο, που έχει και το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να τα βάζουμε κάτω από τον ήλιο για δέκα ημέρες, οπότε αν δεν έχουμε ήλιο, ή εάν έχουμε συννεφιά, ή ομίχλη ή βροχή, αυτό θα είναι μια καταστροφή για την παραγωγή", τόνισε ο Φίλιππος Καρσεράς.
Με το πέρασμα των χρόνων, η παραγωγή κουμανταρίας αυξήθηκε.
Η κουμανταρία παράγεται με μια συγκεκριμένη συνταγή και έχει προστατευόμενο όνομα, ως μοναδικό προϊόν της Κύπρου παγκοσμίως.
Η σύστασή της περιλαμβάνει μέλι, βότανα, βανίλια, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και μια σύνθετη και γλυκιά γεύση. Το ξεχωριστό στοιχείο στην παραγωγή της κουμανταρίας είναι ότι μετά το μάζεμα των σταφυλιών για την δημιουργία της, αυτά αφήνονται στον ήλιο για 10 μέρες για να βγάλουν τα σάκχαρά τους.
Το κρασί που παράγεται παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και μετά εμφιαλώνεται. Κι όσο τα χρόνια περνούν, το υγρό αποκτά ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και εντείνονται το γλυκό και παχύρρευστο στοιχείο του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Κύπρος είναι η περιοχή όπου παράχθηκαν τα αρχαιότερα κρασιά στην Ευρώπη, πηγαίνοντας 5000 χρόνια πίσω, ενώ όπως και κάθε περιοχή και έδαφος έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά που δίνουν συγκεκριμένο άρωμα σε κάθε κρασί, έτσι και η Κύπρος διαθέτει ένα ιδιαίτερο υπέδαφος μαζί με άπλετο ήλιο, που πιθανώς, να αποτελούν έναν ασυναγώνιστο συνδυασμό για την παραγωγή ξεχωριστών γλυκών οίνων.
Περίπου 14 χωριά έχουν την άδεια να παράγουν κουμανταρία κάθε Σεπτέμβριο ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του κρασιού εξάγεται στην Ρωσία σε ποσοστό 75% ενώ εξαγωγές γίνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικά οι τουρίστες φεύγοντας από το νησί έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι κουμανταρίας.
Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness η κουμανταρία θεωρείτε από τα αρχαιότερα κρασιά που παράχθηκε στον κόσμο.
Είναι ένας επιδόρπιος οίνος, γλυκός σαν λικέρ, με πλούσια γεύση, άρωμα και ιστορία.
Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τους σταυροφόρους ιππότες του 13ου αιώνα, αλλά είχε ανακαλυφθεί πολύ πολύ παλιότερα, περίπου το 2000 π.χ., σύμφωνα με το βιβλίο Guinness.
Η κουμανταρία κατέχει επίσης, το ρεκόρ του παλαιότερου προϊόντος «Με ονομασία προέλευσης».
Το 1223, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος αποκάλεσε την Κουμανταρία «τον Απόστολο των κρασιών» κι έκτοτε έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη με το όνομα αυτό.
Άλλοι θρύλοι θέλουν το συγκεκριμένο κρασί να αγαπήθηκε πολύ από τον βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας, ο οποίος στον γάμο του την αποκάλεσε «το κρασί των βασιλιάδων και τον βασιλιά των κρασιών».
25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού βρίσκεται το χωριό Δωρός. Ένα από τα πιο γνωστά κρασοχώρια της Κύπρου.
Εκεί είναι και το Οινοποιείο Καρσεράς, με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή της κουμανταρία.
Το κλίμα του νησιού βοηθάει στην παραγωγή των σταφυλιών αλλά και στην διαδικασία για την παραγωγή του κρασιού αυτού.
"Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αφήσουμε περισσότερο τα σταφύλια να ωριμάσουν στους αμπελώνες. Το δεύτερο, που έχει και το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να τα βάζουμε κάτω από τον ήλιο για δέκα ημέρες, οπότε αν δεν έχουμε ήλιο, ή εάν έχουμε συννεφιά, ή ομίχλη ή βροχή, αυτό θα είναι μια καταστροφή για την παραγωγή", τόνισε ο Φίλιππος Καρσεράς.
Με το πέρασμα των χρόνων, η παραγωγή κουμανταρίας αυξήθηκε.
Η κουμανταρία παράγεται με μια συγκεκριμένη συνταγή και έχει προστατευόμενο όνομα, ως μοναδικό προϊόν της Κύπρου παγκοσμίως.
Η σύστασή της περιλαμβάνει μέλι, βότανα, βανίλια, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και μια σύνθετη και γλυκιά γεύση. Το ξεχωριστό στοιχείο στην παραγωγή της κουμανταρίας είναι ότι μετά το μάζεμα των σταφυλιών για την δημιουργία της, αυτά αφήνονται στον ήλιο για 10 μέρες για να βγάλουν τα σάκχαρά τους.
Το κρασί που παράγεται παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και μετά εμφιαλώνεται. Κι όσο τα χρόνια περνούν, το υγρό αποκτά ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και εντείνονται το γλυκό και παχύρρευστο στοιχείο του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Κύπρος είναι η περιοχή όπου παράχθηκαν τα αρχαιότερα κρασιά στην Ευρώπη, πηγαίνοντας 5000 χρόνια πίσω, ενώ όπως και κάθε περιοχή και έδαφος έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά που δίνουν συγκεκριμένο άρωμα σε κάθε κρασί, έτσι και η Κύπρος διαθέτει ένα ιδιαίτερο υπέδαφος μαζί με άπλετο ήλιο, που πιθανώς, να αποτελούν έναν ασυναγώνιστο συνδυασμό για την παραγωγή ξεχωριστών γλυκών οίνων.
Περίπου 14 χωριά έχουν την άδεια να παράγουν κουμανταρία κάθε Σεπτέμβριο ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του κρασιού εξάγεται στην Ρωσία σε ποσοστό 75% ενώ εξαγωγές γίνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικά οι τουρίστες φεύγοντας από το νησί έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι κουμανταρίας.
Πηγή: euronews.com