ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Θερινές δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στο Ναύπλιο

Θερινές δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στο Ναύπλιο
Στις αρχές Ιουλίου το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο υποδέχθηκε τον Αντιπρύτανη Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Harvard Mark Elliott, καθώς και τις Bailey Payne, Executive Assistant and Program Coordinator, και Alexandria King-Close, Project Manager στο Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Harvard. 

Ο Mark Elliott γνώρισε και συνομίλησε με τη διοίκηση και το προσωπικό του ΚΕΣ, ενημερώθηκε για τη λειτουργία, τις συνεργασίες, τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που διοργανώνει. Επίσης παρακολούθησε συνεδρίες του Θερινού Προγράμματος του Harvard (CCSP), του Προγράμματος Θερινής Πρακτικής Άσκησης (Internship Program) και του Θερινού Προγράμματος Μαθητών Λυκείου (HSSP). Ο Mark Elliott συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτριο Κωστούρο, κομίζοντας ευχαριστήρια επιστολή από την απελθούσα πλέον Πρόεδρο του Harvard, Drew Faust (λίγο προτού αναλάβει τα καθήοντά του ο νέος Πρόεδρος Lawrence S. Bacow), για την καλή και πολυετή συνεργασία στο πλαίσιο της λειτουργίας του Kέντρου στο Ναύπλιο.
Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ποιητών Michael Marks

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ποιητών Michael Marks (Michael Marks Poets in Residence Program), στο οποίο συμμετείχαν επί δύο εβδομάδες οι βραβευμένοι βρετανοί ποιητές Charlotte Wetton και Leonard McDermid, νικητές του εφετινού “Βραβείου Michael Marks για μικρές εκδόσεις ποιημάτων” στο Λονδίνο και Εδιμβούργο. Το ΚΕΣ ετοίμασε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους ποιητές, με σκοπό να εμπνευστούν και να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και να ανταλλάξουν απόψεις για την ποίηση με ομότεχνούς τους στο Ναύπλιο. Επισκέφθηκαν επίσης τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Αθήνα, και έλαβαν μέρος στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός» που συνδιοργανώνουν η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στην Αρχαία Ολυμπία.
7ο Διεθνές Συμπόσιο “Sports, Society, and Culture” τον Ιούλιο 2018

Από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 7ο Διεθνές Συμπόσιο «Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός» με θέμα «Αγωνίσματα για τον Λαό: Δημοκρατία, Αυτοκρατορία και η Δύναμη του Αθλητισμού» (“Athla for the People: Democracy, Empire, and the Power of Athletics”). Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε απο τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία(ΔΟΑ) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Πενήντα πέντε προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδος, της Κύπρου και του εξωτερικού, έλαβαν μέρος. Ομιλητές εφέτος ήταν οι: Gregory Nagy (Πανεπιστήμιο Harvard και CHS), Κωνσταντίνος Γεωργιάδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΔΟΑ), Charles Stocking (Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ontario και CHS), Σταματία Δόβα (Ελληνικό Κολλέγιο, Holy Cross και CHS), Paul Christesen (Κολλέγιο Dartmouth), Maša Culumovic (CHS), Sarah Murray (Πανεπιστήμιο του Toronto), και Philip Sapirstein (Πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln).

Το Συμπόσιο διερεύνησε τη σημασία του αθλητισμού στη διαμόρφωση των κοινωνικοπολιτικών αντιλήψεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εξετάζοντας σε βάθος την επίδραση της Ολυμπιακής διάκρισης σε διάφορα πολιτικά συστήματα, το συνέδριο ανέδειξε τον διεθνή διάλογο για τη διαλεκτική σχέση μεταξύ των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κύριος Geoffrey Pyatt στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο

Στις 26 Ιουλίου επισκέφθηκε το ΚΕΣ ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κύριος Geoffrey Pyatt. Ο Ιωάννης Πετρόπουλος, Διευθυντής του ΚΕΣ, και το προσωπικό του Κέντρου υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν τον Πρέσβη για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του Κέντρου στην Ελλάδα. Ο πρέσβης μίλησε σε φοιτητές δύο θερινών προγραμμάτων (του Harvard και του Michigan State University) για τις εμπειρίες του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας διπλωμάτης, για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος. Μετά την ομιλία απάντησε στα ερωτήματα του ακροατηρίου.
Θερινά Προγράμματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού στο ΚΕΣ

Το ΚΕΣ από τα τέλη Μαΐου φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του πολλά προγράμματα από πανεπιστήμια του εξωτερικού και ανέπτυξε συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στις 15 και 16 Μαΐου, οι καθηγητές του θερινού προγράμματος του Queens Universityof Charlotte, Mark Talbot και Sally Hyatt και 24 προπτυχιακοί φοιτητές, αξιοποίησαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Το πρόγραμμά τους είχε τίτλο «Ελληνικός Τρόπος Ζωής και Υγεία».

Στις 18 και 19 Μαΐου, το ΚΕΣ υποστήριξε τις εργασίες του διήμερου kick-off meeting με τίτλο «Πολιτισμός, Ψηφιακά Μέσα και Επιχειρηματικότητα: από την ψηφιοποίηση στην παιχνιδοποίηση», την οποία διοργάνωσε η ΜΚΟ «Ξένιος Πόλις», το CARDET και το Yπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στην Αθήνα. Ο Διευθυντής του ΚΕΣ Ιωάννης Πετρόπουλος έδωσε διάλεξη με θέμα την ψηφιοποίηση του χειρογράφου Venetus A.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου Europe Direct στο Ναύπλιο, διοργάνωσαν στις 18 Μαϊου σεμινάριο για δημοσιογράφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του εορτασμού της “Ημέρας της Ευρώπης”. Το ΚΕΣ φιλοξένησε την εκδήλωση.
Στις 22 Μαΐου, το ΚΕΣ υποδέχτηκε φοιτητές από το Rutgers University και τον Καθηγητή Λάμπρο Συντώση, στο πλαίσιο προγράμματός τους για τον μεσογειακό τρόπο ζωής.
Στις 23 Μαΐου, το Κέντρο φιλοξένησε το πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό του StateUniversity of New York College at Cortland, σε συνεργασία με την Γεωργική Αμερικανική Σχολή της Θεσσαλονίκης και το Κολλέγιο Perrotis. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην ιστορία, τον πολιτισμό και την αθλητική βιομηχανία της Ελλάδας. Το ΚΕΣ προσκάλεσε τον Επίκουρο Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογιας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Andrew Farrington, ο οποίος έδωσε διάλεξη με θέμα «Τα Αθλήματα στην Αρχαία Ελλάδα».
Στις 29 και 30 Μαΐου το Κέντρο καλωσόρισε για μία ακόμη φορά τον καθηγητή Michael Ferejohn και 25 προπτυχιακούς φοιτητές του θερινού προγράμματος του DukeUniversity στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα εστιάζεται στην ιστορία της Αθηναϊκής Ηγεμονίας και τις πνευματικές εξελίξεις που προέκυψαν από αυτήν.
Την 1η Ιουνίου, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικονομικά, Άμυνα και Ασφάλεια» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Θωμακό και τον Θωμά Αλεξόπουλο επισκέφθηκαν το Κέντρο. Oι 33 μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσίασαν τις εργασίες του εξαμήνου τους στην Αίθουσα Διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη».
Στις 13 – 15 Ιουνίου, το ΚΕΣ φιλοξένησε τις εργασίες του τριήμερου εργαστηρίου που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. To εργαστήριο επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση του πολίτη για την ενίσχυση της δημοκρατικής του ιδιότητας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Στις 19 και 20 Ιουνίου, η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Ευγενία Αρβανίτη διοργάνωσε ένα προ-συνέδριο για τη χρήση αφηγήσεων στην εκπαίδευση προσφύγων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό Ναυπλίου. Το ΚΕΣ ήταν φορέας υποστήριξης. Ο Ιωάννης 

Πετρόπουλος μίλησε στους για την ιδέα του ξένου στην Αρχαία Ελλάδα.
Στις 2 Ιουλίου οι καθηγητές Loren Jay Samons και Κέλλυ Πολυχρονίου, μαζί με 17 φοιτητές από πρόγραμμα του Boston University το οποίο μελετά την ελληνική γλώσσα και ιστορία, επισκέφθηκαν το ΚΕΣ.
Στις 7 Ιουλίου, οι καθηγητές Ιωάννης Μυλωνόπουλος και Δημήτρης Αντωνίου και οι 19 φοιτητές του θερινού προγράμματος του Columbia University στην Ελλάδα, ξεναγήθηκαν στο Κέντρο, συζήτησαν για τη λειτουργία του στην Ελλάδα και αξιοποίησαν την Αίθουσα Διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη» για τα σεμινάριά τους.
Από τις 9 έως και 17 Ιουλίου, το ΚΕΣ υποστήριξε τη Θερινή Ακαδημία Ολυμπίας του Δικτύου Ναυαρίνο (Olympia Summer Academy – Navarino Network). Η ομάδα της Ακαδημίας διεξήγαγε έρευνα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και χρησιμοποίησε τα αναγνωστήρια του Κέντρου.
Από τις 23 έως και 30 Ιουλίου το ΚΕΣ φιλοξένησε για τρίτη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Michigan State University υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Χαρίλαου Σοροβίγκα, το οποίο μελετά το επιχειρηματικό δίκαιο, την ηθική και τη βιωσιμότητα στην αναδυόμενη παγκόσμια αγορά το 2018. 

Οι φοιτητές του προγράμματος χρησιμοποίησαν καθημερινώς την Αίθουσα Διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη» για σεμινάρια καθώς και τη βιβλιοθήκη του Κέντρου για την έρευνα και τις εργασίες τους.
Από τις 31 Ιουλίου έως και τις 14 Αυγούστου, το Study Abroad Program της Σχολής Διεθνών Σπουδών του University of Washington, υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Τάσου Λαγού και Νεκταρίας Κλαπάκη, πραγματοποίησε καθημερινά σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του ΚΕΣ. Ο τίτλος του Προγράμματος ήταν « Η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια: Ταξιδιώτες, Μετανάστες και Τουρίστες».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ