ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Γ.Γ. Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Μεσσηνία και Λακωνία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:36:00 μ.μ. | |
Γ.Γ. Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Μεσσηνία και Λακωνία
"Δεν υπάρχει πραγματική βάση στις αναφορές για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Μεσσηνία ή στη Λακωνία. Η σχετική φημολογία έχει να κάνει με την άγνοια κάποιων ή, αλλιώς, με την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων."

Ετσι εξήγησε χθες από την Καλαμάτα ο γ.γ. Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, την ανησυχία για την ίδρυση hot spots στην περιοχή  - εξηγώντας παράλληλα ότι είναι άλλο πράγμα η διαδικασία πρώτης υποδοχής μεταναστών οι οποίοι βρέθηκαν σε δυσχερή θέση στη θάλασσα, και άλλο μια δομή αυτού του είδους. Ξεκαθάρισε λοιπόν πως οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνται προσωρινά στον τόπο όπου εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν, ώσπου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και ταυτοποίησή τους, για να προωθηθούν στη συνέχεια σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο γενικός γραμματέας, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, όπως και ο Δανιήλ Εσδράς, ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο. Ηρθαν στην πόλη για την ενημερωτική εκδήλωση "Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης", που έγινε χθες το πρωί στο "Grecotel Filoxenia Hotel".

Η εκδήλωση, αν και ανοικτή στο κοινό δεν είχε συμμετοχή. Σκοπός της ήταν να ενημερώσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων αρχών, καθώς και τον τοπικό πληθυσμό, για τα αποτελέσματα και τα οφέλη της εφαρμογής των προγραμμάτων εθελουσίων επιστροφών. Και ενώ είχε προσκληθεί και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κανένας δεν εκπροσώπησε ούτε τον ίδιο ούτε την Π.Ε. Μεσσηνίας.

Εκεί πάντως ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Οικονομάκου.

ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Παναγιώτης Νίκας συνέκρινε τα συναισθήματα που γεννούν κάθε φορά οι μετανάστες που βγαίνουν στο λιμάνι με τις ιστορίες που άκουγε από τον παππού του για τους Ελληνες μετανάστες. Μια κοινή λέξη ένωνε όλους τους ανθρώπους τότε και σήμερα, σημείωσε ο δήμαρχος: "bread" (ψωμί). Αλλωστε η χθεσινή εκδήλωση αφορούσε μετανάστες που φεύγουν από τη χώρα τους επειδή δεν έχουν δουλειά ή μέλλον και όχι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες.

Η Καλαμάτα είτε για τους μεν είτε για τους δε είναι μια πόλη που δεν γύρισε ποτέ την πλάτη της στους μετανάστες. "Είναι υποχρέωση της πόλης να φύγουν με μια αγαθή ανάμνηση" είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα και την συμβολή του κεντρικού λιμενάρχη Καλαμάτας Αντώνη Δουμάνη και του διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτη Πούπουζα, αλλά και τη σταθερή παρουσία και δουλειά του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στις αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να παρατήσουν τις πατρίδες τους και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να επαναπροωθούνται στις χώρες τους με αξιοπρεπείς συνθήκες - ενώ καταλήγοντας δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα βοηθήσουν στο έργο του ΔΟΜ.

1.990 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου ταξίαρχος Ευάγγελος Φωτόπουλος μίλησε στην παρέμβασή του για τα οφέλη της εθελούσιας επιστροφής για τους μετανάστες εκείνους οι οποίοι δεν έχουν νόμιμα χαρτιά για την παραμονή τους. Η επαναπροώθηση στις χώρες τους μέσα από τη διαδικασία του ΔΟΜ δίνει στους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα μιας νέας αρχής. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου στάθηκε και αυτός στις καραβιές μεταναστών - σκάφη περαστικά για Ιταλία τα οποία θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και θα εκπέμψουν ΣΟΣ ή θα περισυλλεγούν στην προσπάθεια τα κυκλώματα να τους διώξουν στην Ευρώπη από ακτές της Πελοποννήσου. Αυτά τα περιστατικά από το 2015 ανέρχονται σε 37, όπου το Λιμενικό και οι Διευθύνσεις Αστυνομίας διαχειρίστηκαν 1.990 ψυχές.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ

Ο γ.γ. Τζανέτος Φιλιππάκος σημείωσε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί την Ευρώπη και τη χώρα μας για πολλά χρόνια ακόμη. Εκανε μια σύντομη αναφορά στις ενημερωτικές εκστρατείες σε νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη για το πρόγραμμα του ΔΟΜ, σημειώνοντας παράλληλα ότι πολλές φορές η τοπική αυτοδιοίκηση αντί για συνεκτικός κρίκος, μπορεί να γίνει το ανυπέρβλητο εμπόδιο. Θετική εξαίρεση ο Δήμος Καλαμάτας που με ανθρωποκεντρική διάθεση, όπως είπε ο γ.γ., φροντίζει για την προσωρινή παραμονή όσων μεταναστών βγουν στις μεσσηνιακές ακτές.

Μιλώντας για τα οφέλη και τις προϋποθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, ο Τζ. Φιλιππάκος εξήγησε ότι αφορά μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, τους αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκε η αίτησή τους ή την απέσυραν, καθώς και θύματα εμπορίας ανθρώπων και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εστίασε επίσης στην ανάγκη για κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό από την Ευρώπη και περιέγραψε πώς η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια έγινε ο κύριος αποδέκτης υποδοχής μεταναστών, κρίνοντας ως θετικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας ανταπόκρισης.

Ο γ.γ. αναφέρθηκε με νούμερα στην προσπάθεια λέγοντας ότι από το 2010, σε 8 διαφορετικά προγράμματα, έχουν αναχωρήσει 44.500 υπήκοοι από τρίτες χώρες, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν, κυρίως στις εξής χώρες: Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γεωργία και Αλγερία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ από τον Ιούνιο του 2016 έχουν επιστρέψει εθελοντικά στην πατρίδα τους 13.000 μετανάστες ενώ οι 3.000 από αυτούς έχουν ενταχθεί σε εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο Δανιήλ Εσδράς ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο, είπε ότι οι εθελοντικές επιστροφές είναι ένα πολύχρονο πρόγραμμα επαναπατρισμού. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και να φτιάξουν μια καινούργια ζωή στην πατρίδα τους - καθώς εδώ δεν έχουν κανένα μέλλον κι ούτε μπορούν να νομιμοποιηθούν, αλλά και ούτε να προχωρήσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ολοι κάποια στιγμή -εξήγησε- θα πρέπει να φτάσουν στην Αθήνα, όπου είναι και οι πρεσβείες τους, που θα τους δώσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο της γραμμής, αλλά και οι κεντρικές υπηρεσίες προκειμένου να διευθετηθεί το ταξίδι τους. Βέβαια, μπορεί κάποιος να πάει και στην Πάτρα (τηλ. επικοινωνίας 6985-111206) ή στην Κόρινθο (6970-424354).

Η απόφαση της επιστροφής είναι καθαρά εθελοντική, τόνισε ο κ. Εσδράς. Η διαδικασία ξεκινά έπειτα από αίτημα του μετανάστη και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και κατά 25% από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι μετανάστες διευκολύνονται στη διαδικασία απόκτησης έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων, τους δίνεται δωρεάν το εισιτήριο επιστροφής και 500 ευρώ χρηματικό βοήθημα. Δεν επιτρέπεται η επιστροφή σε ανθρώπους που ανήκουν σε καθαρά προσφυγικές χώρες, όπως η Συρία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1951 για να βοηθήσει τους Ελληνες μετανάστες και ξεκίνησε τη λειτουργία του ως διακυβερνητική επιτροπή για τη μετανάστευση στην Ευρώπη (ΔΕΜΕ).

Σήμερα, 67 χρόνια μετά, ο ΔΟΜ αποτελεί τον κορυφαίο στον κόσμο διακυβερνητικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση.

www.greece.iom.int
www.facebook.com/IOMGreece
Δωδεκανήσου 6, Αλιμος
Σταθμός μετρό: Ηλιούπολη
(κόκκινη γραμμή)

Πηγή: eleftheriaonline.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ