ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Το μυθιστόρημα των υδρογονανθράκων – Μόνη εξαίρεση ο Μανιάτης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:12:00 μ.μ. |
Το μυθιστόρημα των υδρογονανθράκων – Μόνη εξαίρεση ο Μανιάτης
Ο Αντώνης Φώσκολος, Ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της Καναδικής κυβέρνησης σε έρευνες Υδρογονανθράκων, αναφέρεται σε πρόσφατη αρθρογραφία του στη συμβολή του Γιάννη Μανιάτη στο θέμα των ερευνών Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τίτλο «Το μυθιστόρημα των υδρογονανθράκων – Μόνη εξαίρεση ο Μανιάτης». 

Το κείμενο του καθ. Α. Φώσκολου:


Το 2009, διαδέχεται την κυβέρνηση της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Και εδώ, όπως επί ΝΔ, συμβαίνουν τα εξής συνταρακτικά γεγονότα. Τοποθετείται υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η εξωκοινοβουλευτική Ντίνα Μπιρμπίλη με φιλοσοφία Οικολόγου Πράσινου, δηλαδή ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 

Υφυπουργός στο υπουργείο ανέλαβε ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αντίθετα είναι υπέρμαχος της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Η Μπιρμπίλη, μαζί με την Ιταλίδα ομόλογό της, στέλνουν πύρινα γράμματα στις Βρυξέλλες εναντίον της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλη την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ οι Βρυξέλλες δεν έδωσαν σημασία στις θέσεις των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, ο υφυπουργός Μανιάτης βγάζει σε διαγωνισμό για έρευνα προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων τον Ιούνιο του 2011 220.000 τετρ. χλμ σε Ιόνιο και Κρήτη.

Την παρότρυνση για τις έρευνες κάτω από την Κρήτη την έδωσε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2011, ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ, νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Είπε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη για να πληρώσει το χρέος της Ελλάδας.

Θυμίζουμε την εμμονή των επιστημόνων της TGS-NOPEC να δουν τον Σιούφα διότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν τεράστια αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου. Στην πρόσκληση του υφυπουργού καθηγητή Μανιάτης για γεωφυσικές έρευνες που θα πραγματοποιούσαν εταιρείες με δικές τους δαπάνες στο Ιόνιο και Κρήτη, ανταποκρίθηκαν οκτώ εταιρείες. Από αυτές, το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης επιλέγει τη νορβηγική PGS. To 2012 γίνονται εκλογές και αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου- Κουβέλη δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Για ένα μικρό διάστημα τοποθετείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με υφυπουργό πάλι τον καθηγητή Μανιάτη. Ο Παπακωνσταντίνου προωθεί τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θέλει να τα εγκαταστήσει στην Πτολεμαϊδα, από όπου κατάγεται. Τον κ. Παπακωνσταντίνου αντικαθιστά, πάλι για εννέα μήνες, ο καθηγητής Λιβιεράτος με υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας τον κ. Παπαγεωργίου. Έτσι οι γεωφυσικές έρευνες των υδρογονανθράκων πέφτουν σε χειμερία νάρκη για εννέα μήνες.

Τεράστια επιτυχία

Τον Οκτώβριο επανέρχεται ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο καθηγητής Μανιάτης και τότε, τον Νοέμβριο του 2013, άρχισαν οι γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες κράτησαν περίπου τέσσερις μήνες έναντι των δύο που είχαν συμφωνηθεί. Αιτία η αίτηση της TOTAL να γίνουν συμπληρωματικές γεωφυσικές έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καταβάλλοντας άλλα $ 30 εκατ. εκτός των $ 70 εκατ. που ήδη είχαν δαπανηθεί. Ήταν η περιοχή δυτικά της Κρήτης που η ΔΕΠ-ΕΚΥ το 1990 μαζί με άλλα ινστιτούτα ερευνούσε. Ήταν το πρόγραμμα IMERSE.
Επιπροσθέτως, ο καθηγητής Μανιάτης έδωσε στην PGS και όλα τα γεωφυσικά στοιχεία/μελέτες που είχε κάνει η ΔΕΠ-ΕΚΥ στο Ιόνιο από το 1990, για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους στόχους και τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 τελειώνουν οι έρευνες και τον Απρίλιο του 2014 ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τεράστια επιτυχία της ύπαρξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Το πρώτο κβαντικό άλμα είχε γίνει. Αμέσως μετά ο καθηγητής Μανιάτης παίρνει ως συμβούλους του τη γαλλική εταιρεία BEICIP/FRANLAB που ανήκει στο IFP (Institute Francais du Petrol) και προχωρούν στην οικοπεδοποίηση των θαλασσίων περιοχών, 20 θαλάσσια οικόπεδα. Ταυτοχρόνως, δίδονται προς έρευνα και εκμετάλλευση άλλα έξι χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Έρχεται η οικονομική ανάσταση; Όχι βέβαια.

Η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 σχηματίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο κ. Λαφαζάνης, ρωσόφιλος και επιφυλακτικός όσον αφορά την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει το σχέδιο να διοχετευθεί το ρωσικό φυσικό αέριο που παράγεται στην δυτική Σιβηρία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, στην ευρωπαϊκή αγορά. Εκεί που προοπτικά θα πάει το ελληνικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα θα έπαιρνε από τους Ρώσους 6 δισ. ευρώ και προοπτικά το ελληνικό δημόσιο ίσως να έχανε από την εκμετάλλευση του δικού μας ενεργειακού πλούτου περίπου 800 δισ. ευρώ. Οι Ρώσοι, βεβαίως, είχαν θέσεις εργασίας, αλλά όχι οι Έλληνες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ρωσία θέλει να στείλει φυσικό αέριο από τη δυτική Σιβηρία, 15 δισ. Μ3 ετησίως, στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ποιο θα ήταν το όφελος της Ελλάδας; Ο κ. Λαφαζάνης αντικαταστάθηκε από τον κ. Σκουρλέτη που είχε καλύτερη ιδέα: Να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από αλλού, από το Ιράν. Και αυτός εναντίον της εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Πηγή: slpress.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ