ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:52:00 π.μ. |
Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά
Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους, αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day).


Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά»(«Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.

Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στην Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με την συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.

Το όνομα πατσάς, είναι τούρκικη λέξη από το paca, και σημαίνει πόδια κάθε σφαχτού, κατά συνεκδοχή, το στομάχι. Δηλαδή η κλασική σούπα από μοσχαρίσια ποδαράκια.
Τα οφέλη του είναι αρκετά και σημαντικά, μπορεί αυτό βέβαια σε πολλούς να φέρνει αποστροφή και μόνο στην ιδέα της μυρωδιάς του.

Υπάρχουν όμως κι αρκετοί που τον τρώνε και ωφελούν την υγεία τους καθώς ο πατσάς περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, που ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό μας.

Επιπλέον, το φαγητό αυτό έχει προστατευτικά οφέλη για τα οστά, τα δόντια και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Ο πατσάς είναι θεραπευτικός για το στομάχι του μεθυσμένου, δυναμωτικός για τους εργάτες και απαιτητική επιλογή για τους μερακλήδες.

Επίσης δρα θεραπευτικά στο στομάχι στο έλκος και προκαλεί αίσθημα κορεσμού, γι΄αυτό άλλωστε τον κατανάλωναν παλαιότερα κυρίως οι εργάτες που είχαν πολύ πρωινή βάρδια. Αλλά και άνθρωποι της νύχτας, όπως καλλιτέχνες, νυχτοφύλακες κ.λ.π.

Επίσης ο πατσάς χρησιμεύει ως πηγή μετάλλων, πρωτεϊνών και βιταμινών του σώματος.

Δειτε παρακάτω μια παραδοσιακή παρασκευή σπιτικού πατσά σε ξυλόσομπα!!!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ