Δύο νεκρούς, δύο αγνοούμενους και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, οδικές αρτηρίες, περιουσίες, αλλά και σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο άφησε το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα από τη χώρα μας.
Εκτός από τα νησιά, στη δίνη της θεομηνίας βρέθηκαν περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Θεσσαλίας, ενώ αρκετές περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Ξενοφών» ή «Ζορμπάς», όπως και αν ονομάστηκε, ο μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα την Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ένταση φαινομένων να καταγράφεται το σαββατοκύριακο, έφερε ισχυρές ριπές ανέμων, μεγάλου ύψους κύματα, αλλά και πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες όπως της ελιάς, του βαμβακιού, των εσπεριδοειδών, αλλά και των σταφυλιών που δεν είχαν συγκομιστεί, ενώ ούτε τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια γλύτωσαν από το μένος του καιρού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις καταστροφές του κυκλώνα
Στη δίνη της θεομηνίας βρέθηκαν πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με σημαντικές καταστροφές σε υποδομές, αλλά και αγνοούμενους. Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι αγνοούνται δύο άνθρωποι, αλλά και ότι καταστράφηκαν κτηριακές υποδομές, οδικές αρτηρίες, αυτοκίνητα, αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και μεγάλος αριθμός από κυψέλες μελισσών.
Οι περιοχές του Μαντουδίου και του Θεολόγου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον Θεολόγο Φθιώτιδας, οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε υποδομές, όπως δρόμους, αυτοκίνητα, αλλά και σε ψαρόβαρκες κ.ά. ήταν μεγάλες, ενώ ο όγκος νερού που έπεσε ανά τετραγωνικό μέτρο ξεπερνούσε τα 150 λίτρα, δημιουργώντας προβλήματα σε αγροτικούς και όχι μόνο δρόμους ακόμη και διάβρωση εδαφών. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η περιοχή του Μαντουδίου στην Κεντρική Εύβοια, καθώς ο κεντρικός οδικός άξονας υπέστη μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα τη διακοπή της διέλευσης. Σε πολλά χωριά υπήρξαν καταστροφές σπιτιών, καλλιεργειών, αποθηκευτικών χώρων, ενώ απώλειες αναφέρθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών.
Στην περιοχή του Ανθοχωρίου Βοιωτίας, επλήγησαν πάνω από 6.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού. «Η βροχόπτωση ήταν ισχυρή και πολύωρη πλημυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπάρχουν χωράφια όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε και τα 50 εκατοστά», περιέγραψε ο Κώστας Κάμπας, παραγωγός της περιοχής. Με τους παραγωγούς να βρίσκονται στη διαδικασία των δηλώσεων και τις υπηρεσίες να έχουν πραγματοποιήσει τους πρώτους ελέγχους, «οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μη συγκομίσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής βαμβακιού, εάν συνεχιστεί έτσι ο καιρός, καθώς μόνο το 20% της παραγωγής είχε προλάβει να συλλεχθεί πριν από τη θεομηνία», ανέφερε ο ίδιος.
Στην περιοχή της Λοκρίδας, λόγω των ισχυρών ανέμων, σημειώθηκε καρπόπτωση στις ελιές. Στο Ύπατο Θηβών, η υπερχείλιση του παρακείμενου ποταμού οδήγησε στη διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Θηβών – Μουρικίου, ενώ το σπάσιμο στα αναχώματα του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα να πλημυρίσουν εκτάσεις με καλλιέργειες.
«Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση του “σχεδόν” βομβαρδισμένου οδικού δικτύου. Προχωράμε στην αποτίμηση των καταστροφών, όχι μόνο για τις αναγκαίες αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά και για νέα έργα υποδομών, διεκδικώντας νέες χρηματοδοτήσεις», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε σχετική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σε μια περίοδο που η αγροτική δραστηριότητα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ξαναζωντάνεμα της περιοχής, ήρθε μια μεγάλη καταστροφή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ανακούφιση των πληγέντων κι εγώ προσωπικά θα παρακολουθώ αυτή την πορεία», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε για την αποτίμηση των ζημιών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν κυρίως το βαμβάκι
Τις πληγές της μετρά και η Θεσσαλία μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, που άφησε πίσω του έναν νεκρό 73 κτηνοτρόφο από τη Βρύναινα Αλμυρού, ο οποίος την ώρα της θεομηνίας του Σαββάτου είχε πάει να μαζέψει τα ζώα του και εντοπίστηκε νεκρός την Τετάρτη σε χαράδρα στο όρος Όθρυ, αλλά και μεγάλες ζημιές.
Τα νησιά των Β. Σποράδων, και κυρίως τη Σκιάθο και σε μικρότερο βαθμό τα νότια παράλια της Μαγνησίας, χτύπησε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Από τις ζημιές που καταγράφηκαν, είναι αυτές σε αποθήκες, αλλά και σε σημεία της αγροτικής οδοποιίας σε Σκιάθο και Αλμυρό, ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα».
Μεγαλύτερη ήταν η ζημιά στον κάμπο, αφού οι ισχυρές βροχές του σαββατοκύριακου έπληξαν κυρίως το βαμβάκι, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την καλλιέργεια. Αρκετοί παραγωγοί στον Νομό Λάρισας, λόγω οψίμισης, δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν το προϊόν, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, οι οποίοι κατάφεραν να συγκομίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της φετινής σοδειάς. Ένα ποσοστό περίπου 45%-50% του βαμβακιού συλλέχθηκε πριν από τις βροχές στον Νομό Λάρισας, με τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι η ηλιοφάνεια που ακολούθησε θα βοηθήσει στο στέγνωμα των καρυδιών, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της καραμελοποίησης, δηλαδή της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος. Σε μικρότερο βαθμό ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν σε ασυγκόμιστα αμύγδαλα και ελιές.
Στη Ζαγορά Πηλίου, οι παραγωγοί σταμάτησαν να συγκομίζουν για 3-4 ημέρες, όπου οι απώλειες προκλήθηκαν στα μήλα της περιοχής. Τα κάστανα, ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και του δυνατού ανέμου, έπεσαν από τα δέντρα, χωρίς όμως αυτό να καταγράφεται ως ζημιά, καθώς οι καρποί ήταν έτοιμοι για συγκομιδή. «Οι παραγωγοί της περιοχής τρέχουν τώρα να επιταχύνουν τη διαδικασία», εξηγούν στελέχη του ΑΣ Ζαγοράς.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κηπευτικά τα θύματα του κυκλώνα
Μεσσηνία, Αργολίδα, αλλά και Κορινθία ήταν από τις πρώτες περιοχές που χτύπησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό στο Βραχάτι και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, αφού χείμαρροι ξεχείλισαν και ολόκληρα δέντρα εκριζώθηκαν. Στο Βέλο Κορινθίας, διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηρόδρομου και στο Κιάτο το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης υπέστη μεγάλη ζημιά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης. Παράλληλα και η αγροτική οδοποιία υπέστη ζημιές σε αρκετά σημεία της, με πολλούς αγρότες να μην έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους. Zημιές καταγράφονται και στην ημιορεινή Κορινθία, με επίκεντρο τη Βόχα. «Ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια που είναι γεμάτα νερό, θα πρέπει να περιμένουμε για την τελική εκτίμηση», ανέφερε η Θεοδώρα Ρούσση από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας. «Ειλικρινά, σε πολλές περιοχές το τοπίο έχει αλλοιωθεί, ήταν τόσο σφοδρό το κύμα», παρατήρησε ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του ΑΣ Pegasus-7 Grapes.
Στη Λακωνία το πέρασμα του κυκλώνα ήρθε να συμπληρώσει τις καταστροφές από το πρόσφατο χαλάζι, με προβλήματα που εκδηλώθηκαν σε υποδομές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ενώ από το μένος του καιρού δεν γλύτωσαν ούτε καλλιεργούμενες εκτάσεις κηπευτικών, αλλά και δενδρωδών. Μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να υπέστησαν οι ελιές, όχι μόνο από πτώση των καρπών, αλλά και από εκρίζωση δέντρων, εν αναμονή βέβαια και της καταγραφής των ζημιών.«Σε αρκετές περιοχές, έχουν υποστεί ζημιά οι ελαιοκαλλιέργειες, την οποία και θα αποτυπώσουμε πλήρως» λέει ο ΕΛΓΑ
Στη Μεσσηνία, «στο επίκεντρο των καταστροφών πρώτη έρχεται η μαυροελιά, με ζημιές που υπολογίζονται σε περισσότερο από 25%», δήλωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, Ιωάννης Κυριακόπουλος. «Πτώση ελαιοκάρπου σημειώθηκε και στην ευαίσθητη ποικιλία των Καλαμών, καθώς και στην Κορωνέικη, με τις ζημιές στη δεύτερη να είναι κλιμακούμενες ανάλογα με την τοποθεσία του χωραφιού», σύμφωνα με τον ίδιο. Στην Τριφυλία, οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην ελιά και «ειδικότερα στην ποικιλία μαυροελιά, ενώ καταστροφές καταγράφηκαν σε υπαίθριες καλλιέργειες όπως κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές, αλλά και στα πλαστικά κάλυψης πολλών θερμοκηπίων», σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο.
Στην Αργολίδα, σοβαρές ζημιές καταγράφονται στις περιοχές των Σχοινοχωρίου, Κιβερίου, Σκαφιδακίου, ενώ μικρότερες αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Άργους, όπως και στο Κουτσοπόδι. «Έχουμε δώσει εντολή οι ζημιές που αφορούν τη φυτική παραγωγή και τα εσπεριδοειδή να δηλωθούν στον ΕΛΓΑ, ενώ για όσες αφορούν το φυτικό κεφάλαιο, όπως οι εκριζώσεις δέντρων, προκαταρτικές αιτήσεις να γίνουν στα ΠΣΕΑ, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και η καταβολή των αποζημιώσεων», ανέφερε ο Γιάννης Περδίκης, υπεύθυνος του ΕΛΓΑ για τον νομό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Στην περιοχή της Κυνουρίας επικεντρώθηκαν οι σημαντικότερες ζημιές για την Αρκαδία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ένωσης, με κύριες τις καταστροφές στις ελιές.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ»
Στη Δυτική Ελλάδα, μεγάλη ποσότητα των καρπών τους έχασαν τα ελαιόδεντρα, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης, με τις σημαντικότερες καταστροφές να καταγράφονται, εκτός από τις ελιές, και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε όλο τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου, σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό ΑΑΤ, αλλά και προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση για τους αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. «Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν, καθώς πρόκειται για χιλιάδες αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους μίας χρονιάς, εφόσον έχουν ήδη πληγεί και από τις άσχημες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού», αναφέρει στην επιστολή, τονίζοντας ότι «είναι άμεσος ο κίνδυνος διατάραξης του πιο υγιούς τμήματος του κοινωνικού ιστού».
ΕΛΓΑ: Σε εξέλιξη η υποβολή δηλώσεων ζημιάς
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ο Οργανισμός δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, που αναμένεται ωστόσο να έχει διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις ζημιών για την έγκαιρη εκτίμησή τους», τόνισε μιλώντας στην «ΥΧ» ο Φάνης Κουρεμπές, πρόεδρος του Οργανισμού. «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις και εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο οι εκτιμήσεις έχουν ήδη αρχίσει», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Σε αρκετές περιοχές, έχουν υποστεί ζημιά οι ελαιοκαλλιέργειες, την οποία και θα αποτυπώσουμε πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ πρόσθεσε ότι «ζημιές καταγράφονται και στα όψιμα σταφύλια στην Κορινθία, σε κηπευτικά, ζωικό κεφάλαιο και μελισσοσμήνη, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά Ελλάδα».
Ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του Οργανισμού της περιοχής τους, και να υποβάλουν δηλώσεις, για να ακολουθηθεί γρήγορα η προβλεπόμενη διαδικασία.
Γράφουν οι Γιάννης Σάρρος, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Νικολέτα Τζώρτζη, Γεωργία Μπόχτη, Μαρία Αντωνίου
«Ξενοφών» ή «Ζορμπάς», όπως και αν ονομάστηκε, ο μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα την Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ένταση φαινομένων να καταγράφεται το σαββατοκύριακο, έφερε ισχυρές ριπές ανέμων, μεγάλου ύψους κύματα, αλλά και πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες όπως της ελιάς, του βαμβακιού, των εσπεριδοειδών, αλλά και των σταφυλιών που δεν είχαν συγκομιστεί, ενώ ούτε τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια γλύτωσαν από το μένος του καιρού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις καταστροφές του κυκλώνα
Στη δίνη της θεομηνίας βρέθηκαν πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με σημαντικές καταστροφές σε υποδομές, αλλά και αγνοούμενους. Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι αγνοούνται δύο άνθρωποι, αλλά και ότι καταστράφηκαν κτηριακές υποδομές, οδικές αρτηρίες, αυτοκίνητα, αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και μεγάλος αριθμός από κυψέλες μελισσών.
Οι περιοχές του Μαντουδίου και του Θεολόγου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον Θεολόγο Φθιώτιδας, οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε υποδομές, όπως δρόμους, αυτοκίνητα, αλλά και σε ψαρόβαρκες κ.ά. ήταν μεγάλες, ενώ ο όγκος νερού που έπεσε ανά τετραγωνικό μέτρο ξεπερνούσε τα 150 λίτρα, δημιουργώντας προβλήματα σε αγροτικούς και όχι μόνο δρόμους ακόμη και διάβρωση εδαφών. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η περιοχή του Μαντουδίου στην Κεντρική Εύβοια, καθώς ο κεντρικός οδικός άξονας υπέστη μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα τη διακοπή της διέλευσης. Σε πολλά χωριά υπήρξαν καταστροφές σπιτιών, καλλιεργειών, αποθηκευτικών χώρων, ενώ απώλειες αναφέρθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών.
Στην περιοχή του Ανθοχωρίου Βοιωτίας, επλήγησαν πάνω από 6.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού. «Η βροχόπτωση ήταν ισχυρή και πολύωρη πλημυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπάρχουν χωράφια όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε και τα 50 εκατοστά», περιέγραψε ο Κώστας Κάμπας, παραγωγός της περιοχής. Με τους παραγωγούς να βρίσκονται στη διαδικασία των δηλώσεων και τις υπηρεσίες να έχουν πραγματοποιήσει τους πρώτους ελέγχους, «οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μη συγκομίσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής βαμβακιού, εάν συνεχιστεί έτσι ο καιρός, καθώς μόνο το 20% της παραγωγής είχε προλάβει να συλλεχθεί πριν από τη θεομηνία», ανέφερε ο ίδιος.
Στην περιοχή της Λοκρίδας, λόγω των ισχυρών ανέμων, σημειώθηκε καρπόπτωση στις ελιές. Στο Ύπατο Θηβών, η υπερχείλιση του παρακείμενου ποταμού οδήγησε στη διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Θηβών – Μουρικίου, ενώ το σπάσιμο στα αναχώματα του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα να πλημυρίσουν εκτάσεις με καλλιέργειες.
«Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση του “σχεδόν” βομβαρδισμένου οδικού δικτύου. Προχωράμε στην αποτίμηση των καταστροφών, όχι μόνο για τις αναγκαίες αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά και για νέα έργα υποδομών, διεκδικώντας νέες χρηματοδοτήσεις», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε σχετική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σε μια περίοδο που η αγροτική δραστηριότητα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ξαναζωντάνεμα της περιοχής, ήρθε μια μεγάλη καταστροφή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ανακούφιση των πληγέντων κι εγώ προσωπικά θα παρακολουθώ αυτή την πορεία», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε για την αποτίμηση των ζημιών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν κυρίως το βαμβάκι
Τις πληγές της μετρά και η Θεσσαλία μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, που άφησε πίσω του έναν νεκρό 73 κτηνοτρόφο από τη Βρύναινα Αλμυρού, ο οποίος την ώρα της θεομηνίας του Σαββάτου είχε πάει να μαζέψει τα ζώα του και εντοπίστηκε νεκρός την Τετάρτη σε χαράδρα στο όρος Όθρυ, αλλά και μεγάλες ζημιές.
Τα νησιά των Β. Σποράδων, και κυρίως τη Σκιάθο και σε μικρότερο βαθμό τα νότια παράλια της Μαγνησίας, χτύπησε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Από τις ζημιές που καταγράφηκαν, είναι αυτές σε αποθήκες, αλλά και σε σημεία της αγροτικής οδοποιίας σε Σκιάθο και Αλμυρό, ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα».
Μεγαλύτερη ήταν η ζημιά στον κάμπο, αφού οι ισχυρές βροχές του σαββατοκύριακου έπληξαν κυρίως το βαμβάκι, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την καλλιέργεια. Αρκετοί παραγωγοί στον Νομό Λάρισας, λόγω οψίμισης, δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν το προϊόν, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, οι οποίοι κατάφεραν να συγκομίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της φετινής σοδειάς. Ένα ποσοστό περίπου 45%-50% του βαμβακιού συλλέχθηκε πριν από τις βροχές στον Νομό Λάρισας, με τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι η ηλιοφάνεια που ακολούθησε θα βοηθήσει στο στέγνωμα των καρυδιών, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της καραμελοποίησης, δηλαδή της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος. Σε μικρότερο βαθμό ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν σε ασυγκόμιστα αμύγδαλα και ελιές.
Στη Ζαγορά Πηλίου, οι παραγωγοί σταμάτησαν να συγκομίζουν για 3-4 ημέρες, όπου οι απώλειες προκλήθηκαν στα μήλα της περιοχής. Τα κάστανα, ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και του δυνατού ανέμου, έπεσαν από τα δέντρα, χωρίς όμως αυτό να καταγράφεται ως ζημιά, καθώς οι καρποί ήταν έτοιμοι για συγκομιδή. «Οι παραγωγοί της περιοχής τρέχουν τώρα να επιταχύνουν τη διαδικασία», εξηγούν στελέχη του ΑΣ Ζαγοράς.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κηπευτικά τα θύματα του κυκλώνα
Μεσσηνία, Αργολίδα, αλλά και Κορινθία ήταν από τις πρώτες περιοχές που χτύπησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό στο Βραχάτι και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, αφού χείμαρροι ξεχείλισαν και ολόκληρα δέντρα εκριζώθηκαν. Στο Βέλο Κορινθίας, διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηρόδρομου και στο Κιάτο το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης υπέστη μεγάλη ζημιά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης. Παράλληλα και η αγροτική οδοποιία υπέστη ζημιές σε αρκετά σημεία της, με πολλούς αγρότες να μην έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους. Zημιές καταγράφονται και στην ημιορεινή Κορινθία, με επίκεντρο τη Βόχα. «Ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια που είναι γεμάτα νερό, θα πρέπει να περιμένουμε για την τελική εκτίμηση», ανέφερε η Θεοδώρα Ρούσση από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας. «Ειλικρινά, σε πολλές περιοχές το τοπίο έχει αλλοιωθεί, ήταν τόσο σφοδρό το κύμα», παρατήρησε ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του ΑΣ Pegasus-7 Grapes.
Στη Λακωνία το πέρασμα του κυκλώνα ήρθε να συμπληρώσει τις καταστροφές από το πρόσφατο χαλάζι, με προβλήματα που εκδηλώθηκαν σε υποδομές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ενώ από το μένος του καιρού δεν γλύτωσαν ούτε καλλιεργούμενες εκτάσεις κηπευτικών, αλλά και δενδρωδών. Μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να υπέστησαν οι ελιές, όχι μόνο από πτώση των καρπών, αλλά και από εκρίζωση δέντρων, εν αναμονή βέβαια και της καταγραφής των ζημιών.«Σε αρκετές περιοχές, έχουν υποστεί ζημιά οι ελαιοκαλλιέργειες, την οποία και θα αποτυπώσουμε πλήρως» λέει ο ΕΛΓΑ
Στη Μεσσηνία, «στο επίκεντρο των καταστροφών πρώτη έρχεται η μαυροελιά, με ζημιές που υπολογίζονται σε περισσότερο από 25%», δήλωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, Ιωάννης Κυριακόπουλος. «Πτώση ελαιοκάρπου σημειώθηκε και στην ευαίσθητη ποικιλία των Καλαμών, καθώς και στην Κορωνέικη, με τις ζημιές στη δεύτερη να είναι κλιμακούμενες ανάλογα με την τοποθεσία του χωραφιού», σύμφωνα με τον ίδιο. Στην Τριφυλία, οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην ελιά και «ειδικότερα στην ποικιλία μαυροελιά, ενώ καταστροφές καταγράφηκαν σε υπαίθριες καλλιέργειες όπως κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές, αλλά και στα πλαστικά κάλυψης πολλών θερμοκηπίων», σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο.
Στην Αργολίδα, σοβαρές ζημιές καταγράφονται στις περιοχές των Σχοινοχωρίου, Κιβερίου, Σκαφιδακίου, ενώ μικρότερες αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Άργους, όπως και στο Κουτσοπόδι. «Έχουμε δώσει εντολή οι ζημιές που αφορούν τη φυτική παραγωγή και τα εσπεριδοειδή να δηλωθούν στον ΕΛΓΑ, ενώ για όσες αφορούν το φυτικό κεφάλαιο, όπως οι εκριζώσεις δέντρων, προκαταρτικές αιτήσεις να γίνουν στα ΠΣΕΑ, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και η καταβολή των αποζημιώσεων», ανέφερε ο Γιάννης Περδίκης, υπεύθυνος του ΕΛΓΑ για τον νομό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Στην περιοχή της Κυνουρίας επικεντρώθηκαν οι σημαντικότερες ζημιές για την Αρκαδία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ένωσης, με κύριες τις καταστροφές στις ελιές.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ»
Στη Δυτική Ελλάδα, μεγάλη ποσότητα των καρπών τους έχασαν τα ελαιόδεντρα, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης, με τις σημαντικότερες καταστροφές να καταγράφονται, εκτός από τις ελιές, και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε όλο τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου, σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό ΑΑΤ, αλλά και προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση για τους αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. «Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν, καθώς πρόκειται για χιλιάδες αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους μίας χρονιάς, εφόσον έχουν ήδη πληγεί και από τις άσχημες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού», αναφέρει στην επιστολή, τονίζοντας ότι «είναι άμεσος ο κίνδυνος διατάραξης του πιο υγιούς τμήματος του κοινωνικού ιστού».
ΕΛΓΑ: Σε εξέλιξη η υποβολή δηλώσεων ζημιάς
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ο Οργανισμός δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, που αναμένεται ωστόσο να έχει διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις ζημιών για την έγκαιρη εκτίμησή τους», τόνισε μιλώντας στην «ΥΧ» ο Φάνης Κουρεμπές, πρόεδρος του Οργανισμού. «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις και εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο οι εκτιμήσεις έχουν ήδη αρχίσει», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Σε αρκετές περιοχές, έχουν υποστεί ζημιά οι ελαιοκαλλιέργειες, την οποία και θα αποτυπώσουμε πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ πρόσθεσε ότι «ζημιές καταγράφονται και στα όψιμα σταφύλια στην Κορινθία, σε κηπευτικά, ζωικό κεφάλαιο και μελισσοσμήνη, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά Ελλάδα».
Ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του Οργανισμού της περιοχής τους, και να υποβάλουν δηλώσεις, για να ακολουθηθεί γρήγορα η προβλεπόμενη διαδικασία.
Γράφουν οι Γιάννης Σάρρος, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Νικολέτα Τζώρτζη, Γεωργία Μπόχτη, Μαρία Αντωνίου
Πηγή: ypaithros.gr