ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

13 Νοεμβρίου 1824: H άνανδρη δολοφονία του πρωτότοκου γιου του Κολοκοτρώνη

13 Νοεμβρίου 1824: H άνανδρη δολοφονία του πρωτότοκου γιου του Κολοκοτρώνη
Στις 13 Νοεμβρίου 1824 ο Πάνος Κολοκοτρώνης, πρωτότοκος γιος του αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, δολοφονήθηκε από τους κυβερνητικούς, κατά τη διάρκεια του Β’ Εμφυλίου. 

Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος ανάμεσα στους Πολιτικούς (Κυβερνητικοί) και τους στρατιωτικούς (Αντικυβερνητικοί) ο Πάνος Κολοκοτρώνης τάχθηκε στο πλευρό του πατέρα του, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος ηγείτο των αντικυβερνητικών. 

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, είχε πολεμήσει γενναία στην επανάσταση του '21 και είχε πάρει μέρος στην εξέγερση των Ηλείων κατά των Λαλαίων Τουρκαλβανών, στη Μάχη του Βαλτετσίου, στην πολιορκία και την κατάληψη της Τριπολιτσάς και στη θρυλική μάχη στα Δερβενάκια. 

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης είχε γεννηθεί 1798 στο Λεοντάρι Αρκαδίας και ήταν γιος του Κολοκοτρώνη και της Αικατερίνης Καρούσου, κόρης προεστού του Λεονταρίου. Στον εμφύλιο υπερασπίστηκε το Ναύπλιο και την Πάτρα από τους κυβερνητικούς και μαζί με τους υπόλοιπους Πελοποννήσιους και προκρίτους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους νησιώτες και ρουμελιώτες που ήταν υπό την ηγεσία του Υδραίου Γεωργίου Κουντουριώτη. 

Οι Αντικυβερνητικοί βάδιζαν προς την Τρίπολη που είχαν καταλάβει οι κυβερνητικοί. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης μαζί με τους άντρες του κατευθύνονταν προς το χωριό Σύλιμνα, όπου είχε στρατοπεδεύσει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, πληροφορήθηκε ότι είχε συλληφθεί ο Στάικος Σταϊκόπουλος, από τους κυβερνητικούς και έσπευσε να τον απελευθερώσει. 

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης παντρεύτηκε το 1822 τη μικρότερη κόρη της Μπουμπουλίνας,, Ελένη Μπούμπουλη 

Τότε, δέχθηκε επίθεση από τους άντρες του Μαυροβουνιώτη, ο Σέρβος αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης ο οποίος στις εμφύλιες διαμάχες πήρε το μέρος των «κυβερνητικών», με αποτέλεσμα η ομάδα του να διασπαστεί. 

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης μαζί με τον γραμματικό του Θεόδωρο Ρηγόπουλο και τον φροντιστή του Ανούτσο Σαμαρόνη βάδιζαν προς το Μπεσίρι, όταν μια ομάδα 25 Βουλγάρων που ανήκαν στους κυβερνητικούς, πυροβόλησαν τον Πάνο Κολοκοτρώνη και τον σκότωσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. 

 Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε αργότερα στο κρανίο του από τον γιατρό Ιωάννη Πύρλα και δημοσιεύτηκε από τον Κώστα Δανούση το 1991 στο "Δελτίο Ιστορικών Μελετών Ναυπλίου": "Ο θανατός του είναι τόσον ταχύτερος, όσον το τραύμα κείται εγγύτερα τη βάσει του εγκεφάλου. Τοιούτον το τραύμα τάχιστα θανατηφόρον υπέστη ο Πάνος Κολοκοτρώνης το 1824". 

Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Ζάκυνθο και θεωρείτο από τους πιο μορφωμένους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς είχε φοιτήσει στην ακαδημία της Κερκύρα, ήταν άριστος Μαθηματικός και μιλούσε Ιταλικά και Γαλλικά. 

Στη συνέχεια,οι δολοφόνοι του λαφυραγώγησαν τη σορό του, η οποία την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο γειτονικό χωριό Σύλιμνα, όπου κηδεύτηκε παρουσία του πατέρα του, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ