ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

"Οι Καλλιπάτειρες του 21ου αιώνα": Σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων για την γυναίκα στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:14:00 π.μ. | | | |
"Οι Καλλιπάτειρες του 21ου αιώνα": Σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων για την γυναίκα στο Άργος
Είναι γεγονός ότι τα δυο φύλλα είχαν άνιση μεταχείριση σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του ανθρώπινου γένους. Στο παρελθόν οι γυναίκες (εκτός από μερικές περιπτώσεις), δε συμμετείχαν στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιστήμες, στην τέχνη, στη λογοτεχνία. 

Ο ίδιος «κανόνας» ίσχυε και για τον αθλητισμό. Η πρόοδος των γυναικών στον τομέα, ήταν αργή, αφού ο αθλητισμός υπήρξε πάντα προνομιακό πεδίο δράσης των ανδρών.

Ο ρόλος της γυναίκας περιορίζεται σε δραστηριότητες μόνο γύρω από το χώρο της οικογενειακής εστίας και της εργασίας. Η ενασχόληση της με τον αθλητισμό πρόβαλλε, είτε ως πολυτέλεια, είτε ως απαγόρευση. Παρ’ όλα αυτά όμως οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μαζικού αθλητισμού.

Ο γυναικείος αθλητισμός άρχισε να αναδύεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες έγιναν περισσότερο δραστήριες κοινωνικά και πολιτικά.

Μέχρι το τέλους του 20ου αιώνα, η θέση των γυναικών στο αθλητισμό είχε σαφώς βελτιωθεί. Στην Ατλάντα, οι γυναίκες αθλήτριες έφταναν σε ποσοστό 40%. Παρόλα αυτά η συμμετοχή από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Άπω Ανατολής και τις ισλαμικές χώρες εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή.
Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να παραγκωνίζονται στον χώρο του αθλητισμού. Αν και ο κλάδος υποστηρίζει θεωρητικά την ισότητα, η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική: οι διοικητικοί φορείς συνεχίζουν να κυριαρχούνται από άντρες, οι γυναίκες προπονήτριες κερδίζουν συχνά λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους και τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού απ' ό,τι τα αγόρια.

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε, τόσο στον Χάρτη για τα Δικαιώματα των Γυναικών όσο και στη Στρατηγική για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών 2010-2015, να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει το χάσμα μεταξύ των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Παρά τη σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή τους στον αθλητισμό, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα όργανα λήψης αποφάσεων των αθλητικών θεσμών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στα πλαίσια μιας προσπάθειας μας για την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα δύο φύλα, για την εξάλειψη των ανωτέρω ανισοτήτων και την καλύτερη ανάδειξη των γυναικών στην κοινωνία και στον χώρο του αθλητισμού υποστηρίζουμε, σε συνεργασία με τον Α.Ο. Φείδωνα Άργους, μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στη γυναίκα .

Ο τίτλος παραπέμπει σαφώς σε ένα ιστορικό περιστατικό της αρχαιότητας: την παρακολούθηση των Ολυμπιακών από την Καλλιπάτειρα, κόρη του Διαγόρα. Παρόλο που οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν στο κοινό των γυμνικών αγώνων, η Καλλιπάτειρα σπάει το κατεστημένο, διότι ήθελε να δει από κοντά τον γιο της, Πεισίροδο, να διαγωνίζεται στην πυγμαχία.

Ακόμα και τώρα στον 21ο αιώνα υπάρχουν πολλές "σύγχρονες Καλλιπάτειρες" όπως αναφερθήκαμε ανωτέρω . Είναι καθήκον μας λοιπόν ως Ν.Π.Δ.Δ. "Κοινωνική Μέριμνας και Αθλητισμός" να ακολουθήσουμε τα βήματα που προωθούν την ισότητα στην κοινωνία μέσα από το πρίσμα του αθλητισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια ιδανικών, προσπαθώντας για την καλύτερη προαγωγή της ισότιμης συμμετοχής και εκπροσώπησης των δύο φύλων στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, επιδιώκοντας ενεργά την εξέλιξη μας από μια πολυπολιτισμική κοινωνία σε μια διαπολιτισμική που οραματιζόμαστε για το μέλλον .

Β Α Γ Γ Ε Λ Η Σ Π. Τ Ζ Α Β Ε Λ Λ Α Σ
Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ Δ. Σ.
Ν. Π. Δ. Δ. Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Μ Ε Ρ Ι Μ Ν Α & Α Θ Λ Η Τ Ι Σ Μ Ο Σ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ