V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Γνωρίστε τη διατροφική αξία της αγκινάρας

Γνωρίστε τη διατροφική αξία της αγκινάρας
Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα) είναι λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. 

Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά.

Η αγκινάρα περιέχει τιε εξής θρεπτικές ουσίες.

i. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

ii. ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

iii. ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ

iv. ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

v. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

vi. ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

vii. ΝΙΑΣΙΝΗ

viii. ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ

ix. ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ

x. ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ

xi. ΘΕΙΑΜΙΝΗ

xii. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

xiii. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

xiv. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

xv. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

xvi. ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ

xvii. ΝΑΤΡΙΟ

xviii. ΚΑΛΙΟ

xix. ΜΕΤΑΛΛΑ

xx. ΑΣΒΕΣΤΙΟ

xxi. ΧΑΛΚΟΣ

xxii. ΣΙΔΗΡΟ

xxiii. ΜΑΓΝΗΣΙΟ

xxiv. ΦΩΣΦΟΡΟ

xxv. ΣΕΛΗΝΙΟ

xxvi. ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

xxvii. ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ

xxviii. β-ΚΑΡΟΤΕΝΗ

xxix. ΛΟΥΤΕΙΝΗ – ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Που κάνει καλό λοιπόν η αγκινάρα

 Στο πεπτικό

 Δίαιτα

 Ρίχνουν την κακή χοληστερίνη

 Μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου

 Κάνουν καλό στα οστά

 Ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου

 Ευεργετούν το νευρικό σύστημα

 Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ωφελώντας την καρδιά

Συγκεκριμένα

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες


Οι αγκινάρες είναι λαχανικά πλούσια σε υδατάνθρακες και μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει περίπου 14,3 γραμμάρια υδατανθράκων. Η πλειοψηφία των υδατανθράκων στις αγκινάρες προέρχονται από τις φυτικές ίνες και μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πρωτεΐνη και λίπος


Αν και είναι τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εντούτοις οι αγκινάρες περιέχουν κάποια διαιτητική πρωτεΐνη.

Βιταμίνες και μέταλλα


Οπως και πολλά άλλα λαχανικά, οι αγκινάρες συσκευάζονται με βιταμίνες και μέταλλα. Οι αγκινάρες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και καλίου. Οι αγκινάρες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ασβεστίου, νιασίνης, μαγνησίου και φωσφόρου.

ΡΑΦΑΗΛ ΑΓΓΕΛΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ