ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Τεράστιος κρατήρας μεγαλύτερος σε μέγεθος από το Παρίσι ανακαλύφθηκε κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. |
Τεράστιος κρατήρας μεγαλύτερος σε μέγεθος από το Παρίσι ανακαλύφθηκε κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας (βίντεο)
Την ανακάλυψη κάτω από τους πάγους της βόρειας Γροιλανδίας, ενός τεράστιου κρατήρα διαμέτρου τουλάχιστον 31 χιλιομέτρων, έκτασης μεγαλύτερης του Παρισιού, ο οποίος προκλήθηκε από την πτώση μετεωρίτη διαμέτρου ενός χιλιομέτρου, ανακοίνωσε πρόσφατα η NASA.


Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρτ Κγιάερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν από τους 25 μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να χρονολογήσουμε άμεσα τον κρατήρα, αλλά εκτιμάμε ότι δημιουργήθηκε αφότου οι πάγοι κάλυψαν τη Γροιλανδία, συνεπώς έχει ηλικία μικρότερη των τριών εκατομμυρίων ετών και πιθανώς είναι πολύ πρόσφατος, πριν από 12.000 χρόνια, προς το τέλος της τελευταίας εποχής των πάγων», δήλωσε ο Κγιάερ.

Το Γεωλογικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, πάντως, διαθέτει ήδη έναν σιδερένιο μετεωρίτη βάρους 20 τόνων, ο οποίος είχε βρεθεί κοντά στο σημείο του κρατήρα. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς και πόσο μπορεί να επηρέασε τις κλιματικές και γενικότερα τις περιβαλλοντικές συνθήκες στη Γη η πτώση ενός τόσο μεγάλου μετεωρίτη.

Μολονότι υπάρχουν πολλά που αγνοούμε για τον κρατήρα, η NASA εκτιμά προκαταρκτικά πως η πρόσκρουση έλαβε χώρα από 3 εκατομμύρια έως 13.000 χρόνια πριν. Στην γεωλογική κλίμακα αυτό σημαίνει πως πρόκειται για σχετικά πρόσφατο γεγονός.

Ο μετεωρίτης ήταν κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος σε όγκο και μέγεθος από αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είχε σημαντική επίδραση στην βιόσφαιρα της Γης. Η NASA εκτιμά πως η πρόσκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική ροή γλυκού νερού στο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, επηρεάζοντας σημαντικά πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής περιοχής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ