ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Τατούλης: Προϋπόθεση ανάκαμψης της χώρας η πολιτική συνεννόηση και η εθνική στρατηγική

Τατούλης: Προϋπόθεση ανάκαμψης της χώρας η πολιτική συνεννόηση και η εθνική στρατηγική
«Έχουμε στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες μας για το νόημα των Ευρωεκλογών, με κύριο στοιχείο όμως την συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την διαδικασία. Αυτό είναι το ζητούμενο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Εκλογές 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας αφορούν όλους!» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Επαρχία Schwabisch Hall της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Walter Hallstein, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης.

Αφού εξήρε τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Επαρχίας Schwabisch Hall, την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα διαπεριφερειακής συνεργασίας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου καλωσόρισε εγκάρδια τον Έπαρχο κ. Gerhard Bauer «ο οποίος είναι ένθερμος φίλος της Πελοποννήσου και της Ελλάδας και μια σημαντική προσωπικότητα της αυτοδιοίκησης της Γερμανίας», όπως δήλωσε.
«Με τον κ. Bauer πριν μερικά χρόνια, όταν είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα σημαντικά ακραία γεγονότα στην Ελληνογερμανική συνέλευση, συνεργαστήκαμε με μετριοπάθεια, με σύνεση, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση και σώσαμε αυτόν τον θεσμό, που είναι εξαιρετικά χρήσιμος» σημείωσε ακόμη ο κ. Πέτρος Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο τρίπτυχο του «θαύματος της Γερμανίας», η οποία ανέκαμψε μετά την κρίση της δεκαετίας του 1970 βασισμένη στο τρίπτυχο της πολιτικής συνεννόησης, στην εργασιακή ειρήνη και στην εθνική στρατηγική διαμόρφωσης του μέλλοντός της.

«Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που θα πρέπει να μας απασχολούν. Δεν μπορούμε να ζούμε στη μιζέρια ενός πολιτικού κομματικού κόστους. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μην αντιλαμβανόμαστε πως κινείται η Ευρώπη και πως κινείται ο σύγχρονος κόσμος. Αυτό είναι το διακύβευμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σκληρό πυρήνα της δημιουργίας των προϋποθέσεων του Ευρωπαϊκού μέλλοντος» σημείωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι η Γερμανία της προόδου και της ανάκαμψης κυρίως στηρίχθηκε στην ενίσχυση των αυτοδιοικητικών της θεσμών. Η εξέλιξη και η θεσμική βελτίωση δεν μπορεί να επιβληθεί εκ των άνωθεν, αλλά από κάτω προς τα πάνω. Αυτό τηρείται με απόλυτο σεβασμό στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής του κ. Bauer στην Επαρχία Schwabisch Hall, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης σημείωσε ότι δεν εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, αλλά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. «Εκλέγεται στη βάση του πολιτικού του προγράμματος, ανεξαρτήτως του πολιτικού φορέα που ενδεχομένως να ανήκει, με αυστηρή δημοκρατική λειτουργία». 
Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν μπορεί να αποτελούν βραχίονες των πολιτικών των Κυβερνήσεων, θα πρέπει να στηρίζεται η αυτονομία τους και η αυτοτέλειά τους. Για αυτή την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου συζητάμε, ανέφερε ακόμη ο κ. Τατούλης.

«Ακούω τελευταία τον κ. Πρωθυπουργό να ψελλίζει ότι η επιλογή των Ευρωβουλευτών θα γίνει μέσα από τις λίστες που θα προτείνει κάθε κόμμα, θεωρώ ότι είναι μια οδυνηρή οπισθοδρόμηση. Η δημοκρατία αποτελεί την καταπίστευση της Ευρώπης» δήλωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου θεσμού και πώς η Ευρώπη πρέπει να μείνει πιστή στις αρχές της αλληλεγγύης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένας θεσμός που ουσιαστικά εμβαθύνει την προσπάθεια των πολιτών της Ευρώπης για να βρουν ένα κοινό στίγμα, μία κοινή πορεία ξεπερνώντας τις διαφορετικές αντιλήψεις, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον και ιδιαίτερα στο επίπεδο της παράδοσης και των αξιών, δημιουργώντας μία νέα ευρωπαϊκή δημιουργικότητα που είναι και το ζητούμενο.

Να θυμίσω ότι την εποχή που όλοι οι Έλληνας είχαν στο υποσυνείδητό τους, πώς η ευθύνη δεν είναι δική μας, αλλά η ευθύνη είναι των Γερμανών και των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων, εμείς ορθώσαμε το δικό μας ανάστημα λέγοντας πώς αυτό είναι ένας παραλογισμός. Έχουμε ευθύνη για το πώς πήγε η χώρα μας, αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη απέναντι στο πρόβλημά μας και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με την βοήθεια των εταίρων μας τα προβλήματα μας».
Το σημαντικότερο στοιχείο που προβλέπει η συνθήκη της Λισσαβόνας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είναι ότι για πρώτη φορά μιλάει για μία εμβάθυνση της αλληλεγγύης. «Αν το 2009 ίσχυε η συνθήκη της Λισσαβόνας ήταν υποχρεωμένοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να δώσουν καλύτερο στίγμα στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ευρώπη. Όταν στις 10 Μαρτίου συνεδρίασε το ECOFIN για να συστήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και όχι να πάει σε εκλογές, ελάχιστοι πολιτικοί αντισταθήκαμε σε αυτή την ολέθρια κατάσταση που είχε επώδυνους χαρακτήρες και ρόλους για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία. Αν ίσχυε η συνθήκη της Λισσαβόνας, αν την είχαν επικυρώσει, γιατί αυτή υπογράφηκε το 2007, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκά» δήλωσε τέλος ο κ. Πέτρος Τατούλης.

Στον χαιρετισμό του, ο έπαρχος του Schwabish Hall, Gerhard Bauer έδειξε για μία ακόμα φορά τον θαυμασμό του για την χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «Για μία ακόμα φορά εκπλήσσομαι πώς μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, έχει τόσες πολλές ομορφιές»
Για να συνεχίσει ο κ. Bauer, «Το γενικό και ελεύθερο δικαίωμα ψήφου στην Γερμανία γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια, γιατί με την επανάσταση το Νοέμβριο του 1918, θεσπίστηκε ο σύγχρονος εκλογικός νόμος καθώς για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπες και είχαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες.

Η Ελλάδα είναι η κοίτη της δημοκρατίας και στο πέρασμα των χρόνων πολλά κράτη ασπάστηκαν τον πρότυπο της αρχαίας Ελλάδας. Μία πραγματική δημοκρατία θα πρέπει να βασίζεται σε ελεύθερες και μυστικές εκλογές.

Στην Γερμανία, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι ελεύθερες και μυστικές εκλογές είναι αυτονόητες, αλλά φαίνεται πώς μερικοί τις θεωρούν υπερβολικά αυτονόητες, γιατί δυστυχώς η συμμετοχή ολοένα και μειώνεται.

Σε λίγους μήνες θα γίνουν οι επόμενες Ευρωεκλογές, για αυτό από τώρα θα πρέπει να ζητήσουμε από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ταχθούν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ψήφο τους να επηρεάσουν την πολιτική του μέλλοντος.

Στην εκδήλωση, μίλησε και η κα. Άννα Μαντά, στέλεχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπότροφος του προγράμματος Walter Hallstein, η οποία παρουσίασε την εμπειρία της από τον τρόπο διοικητικής λειτουργίας της Επαρχίας του Schwabisch Hall, την πολιτισμική πραγματικότητα που γνώρισε στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τα αποτελέσματα της αντίστοιχης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εκεί το Μάρτιο του 2018.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Καλλιάνος, Οικονομολόγος και Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Βόννης και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στις Στρατηγικές και στις Προτεραιότητες της Οικονομικής Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη σημασία συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές μέσω των Ευρωπαϊκών εκλογών.

Ο κ. Καλλιάνος μίλησε για την συμβολική προ «Όταν μιλάμε για την Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτόμαστε το θεσμικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι οργανωμένο και πορεύεται σε έναν δρόμο από 28 κυρίαρχα Ευρωπαϊκά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και περίπου 70 χρόνια, κρατώντας σαν Θείο Δώρο αυτό που μας κληροδότησε η λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ανάκαμψη της και την διατήρηση της ειρήνης. Μιλάω για την ενωμένη Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που συμπεριλαμβάνει και τις δύο Γερμανίες.

Βρισκόμαστε μπροστά στην εποχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Μάιο του 2019 και επιτρέψτε μου να κάνω μία τεχνοκρατική προσέγγιση στο όλο θέμα. Ναι μεν χρειαζόμαστε για την σταθερότητα, από την άλλη όμως εμείς οι οικονομολόγοι προτάσσουμε την οικονομία της πολιτικής. Θέλουμε η οικονομία να ανοίγει δρόμους της πολιτικής και όχι η πολιτική να κλείνει δρόμους της οικονομίας.

Η ευχή μου είναι πώς πρέπει να συμμετέχει ο κόσμος, γιατί πλέον το Ευρωκοινοβούλιο συναποφασίζει, του έδωσε αυτή την δυνατότητα η Λισσαβόνα, με το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή με τα 28 κράτη-μέλη. Αυτός που θα είναι επικεφαλής του κόμματος που κερδίσει τις Ευρωπαϊκές εκλογές, θα είναι αυτός που θα καθίσει στο τιμόνι για το μέλλον της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Άρα είναι σημαντικό. Θα αποφασίσει με τις αρχές της επικουρικότητας, θα κάνει προτάσεις νομοθεσίας και θα αναλαμβάνει δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα βοηθάει εκεί που δεν μπορούν οι Περιφέρειες.

Την εκδήλωση, που ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από το σύνολο πνευστών του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, συντόνισε η δημοσιογράφος κα Πέγκυ Μπρούσαλη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ