ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Τα επτά φαινόμενα που θα μας καθηλώσουν το 2019

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 μ.μ. |
Τα επτά φαινόμενα που θα μας καθηλώσουν το 2019
Συναρπαστικό αναμένεται το 2019 για τους αστρονόμους αλλά και τους… ερασιτέχνες του είδους, καθώς αναμένονται πέντε εκλείψεις, μια σπάνια πλανητική διέλευση, ένα Super Blood Wolf Moon αλλά και μια από τις εντυπωσιακότερες «βροχές» διαττόντων αστέρων!
Την ίδια ώρα, οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τρία σούπερ φεγγάρια και μια μπλε σελήνη.

Το αστρονομικό «καλαντάρι» του 2019 είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ωστόσο υπάρχουν επτά φαινόμενα που θα… καθηλώσουν τον πλανήτη!

6 Ιανουαρίου: Μερική έκλειψη ήλιου
Το «ποδαρικό» αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου όταν θα πραγματοποιηθεί μια μερική έκλειψη ηλίου. Την πρώτη εβδομάδα του 2019, η σελήνη θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, όπως ανακοίνωσε η NASA. Ωστόσο, το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο από την νοτιοανατολική Ασία και τον Βόρειο Ειρηνικό.

21 Ιανουαρίου: Super Blood Wolf Moon
Προς το τέλος του μήνα και πιο συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Το Super Blood Wolf Moon, που θα μπορούσε στα ελληνικά να αποδοθεί ως «Σούπερ Ματωμένη Πανσέληνος του Λύκου», είναι στην ουσία μία σύγκλιση σεληνιακών γεγονότων.

Συγκεκριμένα, θα σημειωθεί μία ολική έκλειψη της Σελήνης, γνωστή ως Ματωμένο Φεγγάρι. Το εν λόγω φαινόμενο προκύπτει όταν η Γη βρίσκεται μεταξύ του Ηλίου και της Σελήνης, με αποτέλεσμα το φως του (σ.σ. ηλίου) να «γέρνει» προς το φεγγάρι, δημιουργώντας το μυστηριακό κόκκινο χρώμα. Μετά το 2019, η επόμενη ολική έκλειψη θα συμβεί το 2021.

Επιπλέον, το Super Blood Wolf Moon θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μίας Σούπερ Σελήνης. Αυτό το φαινόμενο γίνεται όταν η Σελήνη βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται φωτεινότερη αλλά και λίγο μεγαλύτερη.

6 Μαΐου: Βροχή διαττόντων Ήτα Υδροχοΐδες

Παρότι θα σημειωθούν αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το Sky & Telescope αναφέρει ότι μια από τις καλύτερες θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου.
Πρόκειται για την Βροχή διαττόντων Ήτα Υδροχοΐδες (Eta Aquarids), τα απομεινάρια που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley που πέρασε από τη διαστημική μας γειτονιά το 1986.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 19 Απριλίου μέχρι τις 26 Μαΐου αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι η κορύφωσή του θα σημειωθεί στις 6 Μαΐου, όταν θα είναι ορατά από 20 έως και 40 «πεφταστέρια» κάθε ώρα.

2 Ιουλίου: Ολική έκλειψη ηλίου
Μαγικές αναμένεται να είναι και οι εικόνες της ολικής έκλειψης ηλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου, η οποία δεν θα είναι ωστόσο ορατή από την Ελλάδα.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα απολαύσουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

16 Ιουλίου: Μερική έκλειψη σελήνης
Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα οι Ευρωπαίοι θα «αποζημιωθούν» με μια μερική έκλειψη σελήνης. Σύμφωνα με το Sky & Telescope, το φαινόμενο θα είναι ορατό σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. 

11 Νοεμβρίου: Σπάνια διέλευση του Ερμή μπροστά από τον ήλιο

Η NASA ανακοίνωσε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ο Ερμής θα κάνει τη συνήθως σπάνια διέλευσή του μπροστά από τον ήλιο. Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, περνάει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο περίπου 13 φορές κάθε αιώνα.

Η τελευταία διέλευση πραγματοποιήθηκε το 2016. Φέτος το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό στις 11 Νοεμβρίου, περίπου για έξι ώρες.

26 Δεκεμβρίου: Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου
Το «κλείσιμο» του 2019 θα συνοδευτεί από μια σπάνια και εντυπωσιακή δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου.
Αυτό το είδος της έκλειψης πραγματοποιείται όταν ο ήλιος είναι ιδιαίτερα φωτεινός αλλά «κρύβεται» πίσω από τη σελήνη.
Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την αραβική χερσόνησο και τη Νότια Ασία.


*με πληροφορίες από newsbomb.gr, cnn.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ