ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Αργολίδα: 80% ζημιά έχει το καλύτερο περιβόλι με κλημεντίνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:43:00 μ.μ. | |
Αργολίδα: 80% ζημιά έχει το καλύτερο περιβόλι με κλημεντίνες
Εκτεταμένα προβλήματα προκάλεσε στην Κλημεντίνη η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων εβδομάδων, με τις πρώιμες περιοχές της Αργολίδας να κοιτάζουν ακόμα και την ολοκληρωτική καταστροφή. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε επηρέασε και τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, οι οποίες υποχώρησαν σε σχέση με τα επίπεδα των πρώτων εβδομάδων.

«Το καλύτερο περιβόλι είχε 80% ζημιά»

Πάγωσαν οι εξαγωγές μανταρινιών στην Αργολίδα, κυρίως στα πιο βόρεια, όπου οι ζημιές μετά τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου 20ήμερου αγγίζουν το 100%.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, Χάρης Μακρής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, δήλωσε: «Οι εξαγωγές έχουν σχεδόν σταματήσει. Σε Σκαφιδάκι, Κεφαλάρι, Μύλους, Ελληνικό και Σχινοχώρι, το καλύτερο περιβόλι είχε 80% ζημιά. Οι εξαγωγείς στρέφονται προς τα Νόβα, τις Ναβαλίνες και τα Μέρλιν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για Κλημεντίνη».

Η ζημιά είναι μικρότερη προς το κέντρο της Αργολίδας, αγγίζοντας το 40% κατά μέσο όρο.

Το ζήτημα τώρα είναι πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Στις περιοχές Δρέπανο, Ασίνη και Λευκάκια, όπως μας ενημέρωσε ο Βασίλης Λαλιάτσης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δρεπάνου και παραγωγός ο ίδιος, «η ζημιά ξεκίνησε από το 10% και έφτασε στο 60% λόγω των συνεχών βροχών. Μένει να μάθουμε πότε και πώς θα γίνει να υλοποιηθεί το αίτημά μας στο πρόγραμμα de minimis, για το οποίο περιμένουμε να δώσει το πράσινο φως το υπουργείο».

«Οι έμποροι εκμεταλλεύονται την αγωνία των παραγωγών να δώσουν ό,τι μπορέσουν»
Οι εξαγωγείς κόβουν δειλά-δειλά στα πιο καθαρά περιβόλια, αυτά με τη μικρότερη ζημιά, περιγράφει την εικόνα η Άννα Λαμπάδα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βρουστίου Αργολίδας. Οι τιμές έχουν πέσει τα 30 λεπτά μεικτά, που σημαίνει 22 καθαρά στον παραγωγό, «τιμή ασύμφορη για την Κλημεντίνη» καθώς, όπως λέει, οι έμποροι «εκμεταλλεύονται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και την αγωνία των παραγωγών να δώσουν ό,τι μπορέσουν».

Στην περιοχή της Επιδαύρου, η ζημιά φαίνεται να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπάρχει ακόμα πρόβλημα διάθεσης, δεδομένου ότι οι έμποροι δεν εμφανίζονται ακόμα στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, εκπροσώπων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, του αντιπεριφερειάρχη Τάσου Χειβιδόπουλου και βουλευτών του νομού. Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργολίδας ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υποστήριξε πως η ζημιά δεν εμπίπτει στον κανονισμό του οργανισμού, μεν, ωστόσο αναγνώρισε ότι πρόκειται σχεδόν για ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ θετική στάση κράτησε ο υπουργός απέναντι στο αίτημα για υπαγωγή στο πρόγραμμα de minimis.
Ζημιές και σε Ηλεία και Θεσπρωτία

Από τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων δεν έμειναν ανεπηρέαστες και οι Κλημεντίνες της Ηλείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού Ηλείας, Κώστα Κυπριώτη, οι απώλειες υπολογίζονται στο 40%-50% της παραγωγής και η εμπορία επηρεάστηκε άμεσα, δεδομένου ότι δεν έπαιρναν τα μανταρίνια οι έμποροι. «Αυτό, βεβαίως, επηρέασε και την τιμή, η οποία κινείται στα 27-30 λεπτά μεικτά στον παραγωγό», επεσήμανε, ενώ σιγά-σιγά θα ξεκινήσουν τα Νόβα, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.

Για απογοητευτική χρονιά μιλούν οι παραγωγοί στη Θεσπρωτία, όπου παραδοσιακάωκυριαρχεί η Κλημεντίνη. Οι ζημιές από τον καιρό ήρθαν να ρίξουν αλάτι στην πληγή της ήδη μειωμένης φετινής παραγωγής. «Από τη στιγμή που αρχίζει να εμφανίζεται το πρόβλημα μετά τις βροχές, δεν έχει καν σημασία τι έκτασης είναι για τους εμπόρους. “Αρπάζουν” αμέσως την ευκαιρία και βρίσκουν άλλον ένα μοχλό πίεσης σε βάρος της τιμής παραγωγού. Αυτές τις μέρες ακούγονται 22 λεπτά μεικτά», μας είπε ο καλλιεργητής Βαγγέλης Σωτηράκης.

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ