V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Από την Αργολίδα ξεκινάει Πρόγραμμα ανίχνευσης αυθεντικότητας της φέτας

Από την Αργολίδα ξεκινάει Πρόγραμμα ανίχνευσης αυθεντικότητας της φέτας
Πρόταση ένταξης στο Μέτρο 16 υπέβαλαν πριν από λίγες ημέρες ΣΕΚ και ΕΚΠΑ, φιλοδοξώντας στην πραγμάτωση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου, με στόχο τη χαρτογράφηση του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος και την καταχώριση των μοναδικών χημικών χαρακτηριστικών του γάλακτος κάθε περιοχής σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων. 

Η πρώτη φάση της τριετούς διαδικασίας θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές με κτηνοτροφική δραστηριότητα. Απώτερος στόχος η αξιοποίηση των τεχνολογιών ανίχνευσης αυθεντικότητας της φέτας από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του εργαστηρίου αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης: «Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ από το Μέτρο 16 του ΠΑΑ. Μέχρι τον Φλεβάρη, περιμένουμε να έχουμε θετική απάντηση για το 1ο στάδιο της αξιολόγησης και σε περίπου 6-7 μήνες ευελπιστούμε να λάβουμε την τελική έγκριση για να ξεκινήσουμε». Όπως εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης, μέσω μιας τεχνικής ταυτοποίησης χημικών ενώσεων που ονομάζεται «φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας», τα χημικά προφίλ των δειγμάτων ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος κάθε περιοχής θα καταχωρίζονται σε μία βάση δεδομένων. «Στη συνέχεια, θα κάνουμε το ίδιο και με παραγωγούς φέτας που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν εγχώριο γάλα, ενώ σε τρίτο στάδιο θα πάμε και στους υπόλοιπους», συμπληρώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς με μια διευρυμένη σύνθεση (ΣΕΚ, ΕΚΠΑ, άλλοι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και πιθανότατα και ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα») θα καταθέσουν πρόταση και για τη Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ, ώστε η διαδικασία να εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μέσω μιας πρωτοποριακής και καινοτόμου μεθόδου του ΕΚΠΑ. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε ελέγχους στο σούπερ-μάρκετ και να διαπιστώνουμε όχι μόνο εάν η φέτα είναι ελληνική, αλλά και από ποια περιοχή προέρχεται. Ως ΣΕΚ, θα διεξάγουμε τη δειγματοληψία εγχώριου γάλακτος σε πρώτη φάση από Αργολίδα, Αρκαδία και Αχαΐα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλη τη χώρα σε μια τριετία».

Πηγή:ypaithros.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ