ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Επιστήμονες του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕΕ έκαναν αυτοψία στον Ταϋγετο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:11:00 μ.μ. |
Επιστήμονες του ΙΓΜΕ επισκεφθηκαν τις ζημιές στους δρόμους του Ταϋγέτου
«Πάνω απ’ όλα για εμάς είναι η ασφάλεια των πολιτών μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη υποδομών κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη αρμόδια για θέματα της Π.Ε. Μεσσηνίας κα Αντωνία Μπούζα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 στον οδικό άξονα Καλαμάτας – Σπάρτης και στα ορεινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας του Ταϋγέτου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από κατολισθήσεις και καθιζήσεις λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.


«Με μεθοδικότητα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει σήμερα ο Ταΰγετος, αλλά και για την προοπτική που πρέπει να έχει τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόσο κατά την αυτοψία, όσο και κατά τη διάρκεια της τεχνικής σύσκεψης που ακολούθησε στο διοικητήριο της Μεσσηνίας.
«Το πρώτο μας βήμα είναι να κάνουμε μια ολιστική μελέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικιστικοί πυρήνες του Ταϋγέτου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, το ΙΓΜΕ και το ΓΕΩΤΕΕ» ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης και συνέχισε ότι το δεύτερο βήμα είναι η άμεση αντιμετώπιση της μεταβατικής πρόσβασης και τις διευθέτησης της κυκλοφορίας του οδικού δικτύου με απαραίτητη προϋπόθεση την ασφάλεια, όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Ταυτόχρονα γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες του Δήμου Καλαμάτας θέλω να ξεπεράσουμε τα όρια των αρμοδιοτήτων μας και να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο στη βάση των υποδείξεων των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι δείχνουν το μεγάλο τους ενδιαφέρον, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στις δύσκολες αυτές περιοχές» σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης.
Το τρίτο βήμα είναι να προχωρήσει άμεσα μια ολοκληρωμένη μελέτη για μια ολιστική προσέγγιση και επανόρθωση των ζημιών κατά μήκος του οδικού άξονα, ώστε να υλοποιηθεί ένα άρτιο και ασφαλές έργο που θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης του οδικού άξονα Καλαμάτας – Σπάρτης. «Για το λόγο αυτό θα αξιοποιήσουμε πόρους από τα 68 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζουμε τώρα για τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

«Είναι γεγονός ότι η Περιφέρειά μας έχει πληγεί αρκετές φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντιμετωπίσαμε με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το «Ζορμπά». Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο με πολλά χιόνια και βροχές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα θα δώσουμε την πρόσβαση στο ένα κομμάτι. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που απειλεί κάποιες κοινότητες, το οποίο θα εξετάσουμε πολύ επισταμένα ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου».
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν αναλάβει την ευθύνη σε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να διαμορφώσουν ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συνέχιση της δυναμικής της ανάπτυξης του Ταϋγέτου. «Δυστυχώς όμως ο προγραμματισμός αυτός και η σχετική μελέτη δεν εξελίχθηκαν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να νιώθει ο τόπος εγκαταλελειμμένος».

«Η Καλαμάτα ως ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, χωρίς την ενδοχώρα της δεν θα μπορέσει να πετύχει το μεγάλο στόχο της βιωσιμότητας της αναπτυξιακής της πορείας. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει τη δική της ενδοχώρα. Είναι επίσης γνωστό ότι καμία βελτίωση ή επέκταση του σχεδίου πόλης της Καλαμάτας δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η περιφερειακή αρχή με το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την Καλαμάτα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτή την προγραμματική περίοδο για ευρείες παρεμβάσεις με πολύ σημαντικούς πόρους, αλλά και να μπορεί να χρηματοδοτείται και στις επόμενες προγραμματικές περιόδους. «Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή παρουσιάζεται ανέτοιμη για ένα τέτοιο πρόγραμμα, καθώς ήδη μας έχει ζητήσει παράταση τεσσάρων μηνών για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ