ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων και η "ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΑ" έκοψαν την πίτα τους

Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων και η "ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΑ" έκοψαν την πίτα τους
Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου, το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων και η Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων «ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ», έκοψαν την πίτα τους στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Διδύμων.

Όλο σχεδόν το χωριό ήταν παρόν στην εκδήλωση που έγινε με εξαιρετική επιτυχία.
Στο κατάμεστο «Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων» βρέθηκαν και οι : ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γκιόλας Γιάννης, ο Βουλευτής της ΝΔ Ανδριανός Γιάννης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανιάτης Γιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γαβρήλος Γεώργιος, ο πρώην Δήμαρχος Ερμιονίδας Καμιζής Δημήτρης, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων Τάσος Τόκας, Γιάννης Γεωργόπουλος και Τάσος Λάμπρου, δημοτικοί σύμβουλοι και σύσσωμοι οι εθελοντές του Λαογραφικού Κέντρου καθώς και όλες οι χορωδοί της ερασιτεχνικής χορωδίας κυριών.
Ο Ιερέας του χωριού ευλόγησε τις πίτες, η συντονίστρια των εθελοντών κ. Μεθενίτη μας μίλησε για την ιστορία και τις δράσεις του Λαογραφικού και της Χορωδίας.
Στη συνέχεια ακούσαμε υπέροχους παραδοσιακούς σκοπούς, από τις εκπληκτικές φωνές των ηλικιωμένων κυριών που έφταναν στ΄αυτιά μας ερχόμενες από άλλους χρόνους μακρινούς, και σιγοτραγουδούσε όλο το χωριό συντονισμένα όμορφα.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η εκδήλωση έκλεισε με τα κεράσματα, τις λιχουδιές και τα χειροποίητα λικέρ που ετοίμασαν οι δραστήριες εθελόντριες. Δοκιμάσαμε τις παραδοσιακές Διδυμιώτικες «Πούα», τυρόπιτες με χειροποίητο φύλο, σπανακόπιτες, υπέροχη βασιλόπιτα και εξαιρετικό λικέρ κεράσι.
Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων καθώς και η γυναικεία χορωδία, έχουν την τύχη να στεγάζονται στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Διδύμων, ιστορικό κτίριο του 1900.Στις αίθουσες του βρήκαν τον χώρο τους αντικείμενα που σηματοδότησαν τις ασχολίες των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμα τους ,τις γιορτές και τις παραδόσεις τους στο πέρασμα των χρόνων. Γεωργικά εργαλεία, οικιακά χρηστικά αντικείμενα και συσκευές, αργαλειός, ενδύματα, στρατιωτικές στολές, νυφικά ,παιχνίδια ,μεγάλη έκθεση φωτογραφίας αλλοτινών εποχών ,δίνουν την ευκαιρία στους Διδυμιώτες αλλά και στους ξένους επισκέπτες, να ταξιδέψουν νοητά σε εποχές περασμένες .Η ύπαρξη του Λαογραφικού κέντρου στηρίζεται στον εθελοντισμό των Διδυμιωτών που άνοιξαν τα σεντούκια τους και εμπιστεύτηκαν στους εθελοντές ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Το κέντρο λειτουργεί και είναι επισκέψιμο σε όλους τους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή, μόνο με τις προσπάθειες των εθελοντών.
Το καλοκαίρι δέχεται επισκέψεις από ομάδες τουριστών από τα πολλά και όμορφα τουριστικά καταλύματα ολόκληρης της Ερμιονίδας και της Αργολίδας.
Στον ίδιο χώρο δίνονται συναυλίες, ανεβαίνουν θεατρικά έργα, γίνονται ομιλίες και εργαστήρια για τα μέλη και τους φίλους της εθελοντικής ομάδας του Λαογραφικού Κέντρου.
Στις ίδιες αίθουσες του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Διδύμων κάνει τις πρόβες της το καλοκαίρι, η Χορωδία των ηλικιωμένων κυρίως και σεβάσμιων Γυναικών «ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ »που τραγουδάει παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια ελληνικά και αρβανίτικα. Όλα ξεκίνησαν το 2015 στο Παλαιό Σχολείο ,στο Λαογραφικό κέντρο Διδύμων, όπου κοβόταν η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα, όταν μετά την εκδήλωση μια ομάδα γυναικών άρχισε να τραγουδά παράλληλα ελληνικά και αρβανίτικα δημοτικά τραγούδια, όλοι έγιναν μια παρέα και τους μπήκε η ιδέα της δημιουργίας μιας χορωδίας που θα τραγουδάει και θα καταγράφει τον έντεχνο λόγο του τόπου, πριν αυτός λησμονηθεί. 
Η παρέα όλο μεγάλωνε και έτσι δημιουργήθηκε Η ΦΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΗΔΑ. Σε αυτό συνετέλεσαν αναμφίβολα και κάποιοι άνθρωποι που αγαπάνε τον τόπο τους και τον πολιτισμό και κατέγραψαν μαζί με τις σεβάσμιες γερόντισσες όλα τα παλιά δημοτικά τραγούδια ,λίγο πριν χαθούν και λησμονηθούν. Οι ίδιες σχημάτισαν τη χορωδία και τα τραγούδησαν στο 7 ο Φεστιβάλ φωνητικών συνόλων, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.
Το Λαογραφικό Κέντρο προσφέρει χαρά και δημιουργική απασχόληση στους Διδυμιώτες ,κάνοντας την ζωή τους ενδιαφέρουσα και κυρίως στην πιο ευαίσθητη κατηγορία τα υπερήλικα μέλη.

Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα άλλωστε και η ιστορία του χωριού στεγάζονται εδώ και αποτελούν ήδη ελκυστικό παράγοντα ανάπτυξης του Τουρισμού των Διδύμων και της Ερμιονίδας ολόκληρης. Οι Λαογραφικές παραδόσεις και τα πολυάριθμα δρώμενα, όπως για παράδειγμα μαθήματα αργαλειού, παρασκευή σαπουνιού από αγνό ελαιόλαδα, μαγειρική με πατάτες της περιοχής, και πολλές παρόμοιες δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν δυναμικό παράγοντα έλξης επισκεπτών, καθιέρωσης του ονόματος των Διδύμων στον τουριστικό χάρτη της Αργολίδας ,σαν εναλλακτικό προορισμό ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, προσφέροντας αρκετά οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ