ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Καθηλωμένο στα 30 λεπτά/κιλό το ελληνικό λεμόνι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:52:00 π.μ. | |
Καθηλωμένο στα 30 λεπτά/κιλό το ελληνικό λεμόνι
 Καθηλωμένο στα 30 λεπτά/κιλό παραμένει το ελληνικό λεμόνι εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η τιμή δεν κατόρθωσε να ανακάμψει από τον περασμένο Νοέμβριο, ακόμη και μετά την περίοδο των γιορτών, όπως παραδοσιακά συμβαίνει. 

Ωστόσο, υπήρξαν και ποσότητες που κόπηκαν ακόμη και στα 25 λεπτά. Οι εισαγωγές λεμονιού από την Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές άσκησαν πίεση από την αρχή της περιόδου στον Έλληνα παραγωγό που, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, δεν κατόρθωσε να απολαύσει καλύτερη τιμή για το προϊόν, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό έχει συγκομιστεί.

Μειωμένη, κατά τουλάχιστον 30%-40%, παρουσιάζεται η αγοραστική κίνηση στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δουβή, τυποποιητή και έμπορο στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, ενώ και η εξαγωγική πορεία του ελληνικού λεμονιού κινείται σε μειωμένους για την εποχή ρυθμούς και με συγκρατημένες τιμές σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα ρεκόρ. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, ανοδική μεν, αλλά με μειωμένες ποσότητες είναι η πορεία των ελληνικών εξαγωγών λεμονιού, η οποία μέχρι και τις αρχές του Φλεβάρη ανερχόταν στους 3,6 εκατ. τόνους έναντι των σχεδόν 6 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Κύρια αιτία, όπως υποστηρίζουν παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς, είναι το φθηνό τουρκικό λεμόνι που εισήλθε στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να συμπιέζει και τις τιμές για το ελληνικό προϊόν και να περιορίζει τη ζήτηση. «Οι εισαγωγές από Τουρκία, με το χαμήλωμα των τιμών ήρθαν πολύ νωρίς φέτος», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας, προσθέτοντας ότι είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές από τα μέσα Οκτώβρη να πάνε στα 40 λεπτά το κιλό μετά στα 35 και από τον Νοέμβρη να υποχωρήσουν στα 30 λεπτά όπου και παρέμειναν. Σύμφωνα με τον ίδιο και στην εσωτερική αγορά δεν φαίνεται να υπήρχε η δυνατότητα από πλευράς καταναλωτών να απορροφήσουν ακριβότερες ποσότητες. Το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο εισόδημα για τον παραγωγό φέτος, που ήδη καταγράφεται κατά 12 λεπτά/κιλό χαμηλότερο σε σύγκριση με το περσινό.

«Άλλες χρονιές ξεκινούσαμε με 70 λεπτά/κιλό, ενώ φέτος ξεκίνησαν στα 40 λεπτά, με τον μεγαλύτερο όγκο να φεύγει στα 30 λεπτά/κιλό», επεσήμανε ο Νίκος Χασάπης, πρόεδρος του ΑΣ Κιβερίου Αργολίδας, σχολιάζοντας πως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για τον Έλληνα παραγωγό. «Δεν είναι θέμα ποικιλιών, όταν μου λένε συναγωνίσου τον Τούρκο, είναι θέμα παγκόσμιο», παρατήρησε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, και για τη μεταποίηση είναι περιορισμένα τα έσοδα, όπως σχολίασε ο κ. Δουβής, όταν τα τουρκικά λεμόνια φθάνουν παραδοτέα στην αγορά της Θεσσαλονίκης στα 38-40 λεπτά. «Από τη στιγμή που τα τουρκικά έφταναν σε αυτή την τιμή, έπρεπε κι εμείς να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι απλώς να βρισκόμαστε στην αγορά», αφού δύσκολα βγαίνει μεροκάματο, εάν συμπεριλάβει κανείς τα έξοδα τυποποίησης, μεταφοράς κ.λπ.

Πηγή: ypaithros.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ