ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

30 εκατ. «θησαυρό» είχε στο σπίτι του χωρίς να το ξέρει

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:03:00 π.μ. |
30 εκατ. «θησαυρό» είχε στο σπίτι του χωρίς να το ξέρει
Στο ράφι ενός ανυποψίαστου αγοραστή βρισκόταν πάνω από μία δεκαετία ένα βασιλικό αυγό Faberge 30 εκατ. δολαρίων, το οποίο συνοδεύει μια μοναδική ιστορία.

Το εκπληκτικής αισθητικής αυγό, στου οποίου το εσωτερικό «φωλιάζει» ένα χρυσό ρολόι κατασκευασμένο από την ελβετική Vacheron Constantin, φιλοτεχνήθηκε και δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στον τσάρο Αλέξανδρο Γ΄ της Ρωσίας από τον ίδιο τον Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ το 1887.

Το χρυσό αυγό, ύψους 8,2 εκ., στηρίζεται σε τρίποδη βάση με σκαλιστά πόδια λιονταριού. Χρυσές γιρλάντες, ζαφείρια και διαμάντια κοσμούν το εξωτερικό του. Το Faberge «κρύβει» ένα χρυσό γυναικείο ρολόι από την ελβετική ωρολογοποιία Vacheron Constantin με καντράν από σμάλτο και χρυσούς δείκτες. Το ρολόι, που μπορεί να σταθεί όρθιο όταν κανείς ανοίγει το αυγό, κατασκευάστηκε ξεχωριστά και ενσωματώθηκε στο εσωτερικό.

Μετά την εκθρόνιση του τσάρου το 1917, το συγκεκριμένο αυγό, όπως και τα υπόλοιπα 53 που ανήκαν στην τσαρική οικογένεια της Ρωσίας, κατασχέθηκε, ενώ το 1922 όλα πέρασαν στην ιδιοκτησία του συμβουλίου λαϊκών επιτρόπων μέσω ειδικού πληρεξούσιου.

Το πανέμορφο αυγό είχε θεωρηθεί έκτοτε ένα από τα τρία χαμένα Faberge της βασιλικής συλλογής, ώσπου το 2011 δύο ερευνητές, εξειδικευμένοι στα αυγά Faberge, διαπίστωσαν πως τα ίχνη του δεν χάθηκαν το 1922. Οι ερευνητές Βίνσεντ και Αννα Παλμέιντ αναγνώρισαν το χαρακτηριστικό αυγό σε έναν κατάλογο πλειστηριασμών του 1964 από τον οίκο Parne Bernet της Νέας Υόρκης, όπου είχε πουληθεί έναντι 2.450 δολαρίων. Ο λόγος και ο τρόπος με τον οποίο το ξεχωριστό αυγό ταξίδεψε από τη Σοβιετική Ενωση στην Αμερική παραμένουν άγνωστοι.

Το γεγονός πως το αυγό «επέζησε» έκανε τότε τον γύρο του Διαδικτύου προς ανεύρεσή του, με αποτέλεσμα το 2012 ο ανυποψίαστος ιδιοκτήτης του να διαβάσει τυχαία ένα άρθρο της εφημερίδας Telegraph με τίτλο «Βρίσκεται αυτό το 20 εκατ. λιρών αυγό-φωλιά στο ράφι σου;». Ο τυχερός κάτοχος του Faberge το είχε αποκτήσει σε υπαίθρια αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μη γνωρίζοντας την προέλευσή του, είχε πληρώσει 14.000 δολάρια υπολογίζοντας μόνον την αξία του βάσει του ονόματος και των πολύτιμων λίθων που το κοσμούν. Ο ιδιοκτήτης επικοινώνησε με τη βρετανική εταιρεία Wartski, η οποία εμπορεύεται αντίκες και εξειδικεύεται σε ρωσικά έργα τέχνης, καθώς αναφερόταν στο άρθρο της Telegraph. «Αμφιβάλλουμε για τα πάντα, αλλά αυτή η ιστορία είναι τόσο υπέροχη, που δεν θα μπορούσε να την επινοήσει κανείς – είναι πέραν της φαντασίας, και στους μύθους της εμπορίας παλιών αντικειμένων δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο», σχολίασε ο Κιέραν Μακάρθι, που ειδικεύεται στα αυγά Faberge στην Wartski.

Το αυγό είχε πλέον τεράστια αξία και πωλήθηκε απευθείας σε ανώνυμο αγοραστή μέσω της Wartski. Η αξία του είχε εκτιμηθεί στα 30 εκατ. δολάρια το 2011, δηλαδή πριν γίνει γνωστή η τοποθεσία του. Το πραγματικό ποσό της πώλησης εκτιμάται πως ήταν πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι δεν διοργανώθηκε πλειστηριασμός, αλλά αγοράστηκε με άμεσο τρόπο από τον ενδιαφερόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία ρολογιών Hodinkee, η οποία πρώτη δημοσίευσε ολοκληρωμένη την εντυπωσιακή ιστορία του ρολογιού, ο ανώνυμος αγοραστής ανησυχεί πως η ακριβή αγορά του θα μαθευτεί. Προκειμένου να παραμείνει διακριτικός όσον αφορά την απόκτηση του ξεχωριστού Faberge, αγόρασε πρόσφατα ένα μεγαλύτερο σπίτι και νέο αυτοκίνητο.

Οσον αφορά τo αυγό Faberge της ρωσικής τσαρικής οικογένειας, εκτιμάται πως σημειώθηκε η ακριβότερη πώληση ρολογιού στην Ιστορία. Παρότι οι τιμές πώλησης τέτοιων έργων τέχνης σπάνια γίνονται γνωστές, είναι πολύ πιθανό πως η συγκεκριμένη ξεπέρασε το διάσημο αυγό Faberge με ρολόι της οικογένειας Ρόθτσιλντ που πωλήθηκε το 2007 για περισσότερο από 18 εκατ. δολάρια.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ