ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Το Ναύπλιο τίμησε τον καθηγητή Δημήτριο Χατζόπουλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:46:00 π.μ. |
Το Ναύπλιο τίμησε τον καθηγητή Δημήτριο Χατζόπουλο
 Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων στο Ναύπλιο το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 ο Δήμος Ναυπλιέων τίμησε τον  Δημήτριο Ιωάννου Χατζόπουλο καθηγητή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του κλάδου ΠΕ Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Στην τιμητική εκδήλωση του συμπατριώτη μας καθηγητή από το Ανυφί που διετέλεσε σε πολλές και σημαντικές θέσεις ευθύνης και βοήθησε ποικιλοτρόπως την ιδιαίτερη πατρίδα του μίλησε ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ενώ παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός και Γ. Μανιάτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργους Μυκηνών Κ. Μπέγκος, νυν και υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου από την όλη την Αργολίδα
Συγκινητική και χαρακτηριστική του ήθους του Δ. Χατζόπουλου, ηταν η στιγμή της απονομής της τιμητικής διάκρισης όταν ο κ. Χατζόπουλος κάλεσε να σηκωθεί και η σύζυγος του για την παραλαβή της πλακέτας.
Ο Δημήτριος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Ανυφί Αργολίδας από αγρότες γονεις. Είναι παντρεμένος στο Άργος με την καθηγήτρια Σοφία Δαβιώτου και έχει 2 παιδιά. Το Γιάννη, πτυχιούχο της Νομικής Σχολής Αθηνών - Δικηγόρο και Διδάκτορα Δικαίου και την Αγγελική, Φιλόλογο με άριστα στις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός» του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τις Γυμνασιακές του σπουδές της πραγματοποίησε στο Άργος. Οι πολιτικές του ανησυχίες από τα χρόνια του Λυκείου τον οδήγησαν στην διατύπωση πολιτικών σκέψεων διά 3 άρθρων στην εφημερίδα του Ναυπλίου «Αργολικά Νέα», με αποτέλεσμα μετά από αναφορά δικηγόρου του Ναυπλίου, διότι απαγορευόταν η ενασχόληση των μαθητών με την πολιτική, να αποβληθεί από το Λύκειο με 8ημερη αποβολή και μείωση της διαγωγής του.
Η πρώτη σκέψη του σχολείον για την ποινή που έπρεπε να του επιβληθεί ήταν να αποβληθεί από όλα τα Λύκεια της Πελοποννήσου! Ο νεαρός όμως μαθητής, για καλή του τύχη, παράλληλα με τη δημοσίευση των άρθρων του στην τοπική εφημερίδα είχε στείλει με επιστολή του τις πολιτικές του απόψεις και ανησυχίες και στον Αρχηγό ενός εκ των 2 μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της εποχής. Την απάντηση του οποίου προσκόμισε στο Σύλλογο των καθηγητών του σχολείου και έτσι παρέμεινε και περάτωσε τις Λυκειακές του σπουδές στο Άργος, μέχρι να ανοίξει ο κύκλος των Πανεπιστημιακών του Σπουδών.
Έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος της Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, το Πτυχίο της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων, το Πτυχίο του Μεταπανεπιστημιακού Τμήματος της Παιδαγωγικής Σχολής ΣΕΛΕΤΕ και το Πτυχίο του Ινστιτούτου Δημοσιολογικών Σπουδών.
Ως καθηγητής δίδαξε στη Ναυτική Ακαδημία, στα Δημόσια Λύκεια Εμπορικού Ναυτικού και σε Νοσηλευτικές Σχολές.

Διετέλεσε σε 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους μέλος επιτροπής κρίσης των βιβλίων της Κοινωνιολογίας και Επαγγελματικής Νομοθεσίας για τις Νοσηλευτικές Σχολές.
Το συγγραφικό του έργο συνίσταται στην έκδοση 3 μονογραφιών : Α) Γενικά περί Τύπου και Δημοσιογραφίας, "Εκδοση Άργος 1977. Η μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε ως μία από τις πηγές της ελληνικής βιβλιογραφίας στο σύγγραμμα του Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστα Αθανασόπουλου 6) Η Γυναίκα από το χτες στο σήμερα, 'Εκδοση Άργος 1980 Γ) Θέματα κοινωνιολογίας, "Εκδοση ΑΘήνα 1991 Υπήρξε ομιλητής σε πολλά συνέδρια.

Δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα και μελέτες πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου
Έδωσε διαλέξεις:

• στο Φιλολογικό Σύλλογο Άργους « Ο Δαναός»
• στο Λύκειο Ελληνίδων Άργους
• στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών στην Αθήνα

Παράλληλα, προσπαθούσε να καλύψει μερικές από τις ανάγκες στο νοσοκομείου Ναυπλίου τόσο σε επιστημονικό όσο και σε άλλο προσωπικό.

Από τις αρχές του 1990 έως τα Σεπτέμβριο του 1993 διηύθυνε το Υπουργικό Γραφείο πρώτα στο Υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ευρισκόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού συνέβαλε καίρια και αποφασιστικά επιτυγχάνοντας:

• Την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών του "Εργου της αναστήλωσης του Πρώτου βουλευτηρίου της Ελλάδος.
• Την έγκριση των σχεδίων αποκατάστασης της «Πύλης της Ξηράς»
• Την έγκριση του 'Εργου της αναμόρφωσης της Πλατείας του Αγίου Νικολάου στην παραλία Ναυπλίου
• Την επίτευξη της αναπαλαίωσης του διατηρητέου κτιρίου "Συγγρού" στην Αγία Τριάδα
• Και την αποκατάσταση του Ιστορικού Βυζαντινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγία Τριάδα, επίσης.
Για πρώτη φορά η Αργολίδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και έζησε μεγάλες πολιτιστικές στιγμές.

Οι μεγάλες συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους, οι παραστάσεις στο Θεατράκι του Ναυπλίου και σε όλα τα χωριά είναι έργο του.

"Οπως επίσης είναι έργο του οι χρηματοδοτήσεις των Εκκλησιών, των ποδοσφαιρικών συλλόγων και πολιτιστικών σωματείων.

Ας σημειωθεί ότι για την Εκκλησία του χωριού του, τον Αγιο Δημήτριο, κατάφερε να δοθεί επιχορήγηση ύψους 2.500.000 δρχ.

Τιμήθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Από το 1974-1976 ανέλαβε τη διοργάνωση και την ευθύνη του Γραφείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα τέσσερα, περίπου, επόμενα χρόνια διετέλεσε Σύμβουλος του Υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, έτσι λεγόταν τότε το σημερινό Υπουργείο Υγείας με ενοποιημένους τους κλάδους της Υγείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η αρμοδιότητα που του είχε ανατεθεί ήταν η παρακολούθηση του Νομοθετικού "Εργου του Υπουργείου στη Βουλή. Επωφελούμενος της Θέσης αυτής, προώθησε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την ιδέα και πέτυχε να ασφαλίζει η μητέρα τα παιδιά της, εφόσον η ασφάλιση του συζύγου της υπολείπεται της δικής της. (Νόμος 997/79) ΦΕΚ 287 Τεύχος Πρώτον 28/12/1979.
Μάλιστα ο αοίδιμος Μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος πάντα μιλούσε για την πολύτιμη βοήθεια που του παρέσχε προκειμένου να πεισθούν οι Ιταλοί να δώσουν τα λείψανα του Αγίου Πέτρου.

Αυτό όμως που προβλημάτιζε ιδιαίτερα τον Δημήτρη Χατζόπουλο από την πρώτη ημέρα που πήγε στο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν η αποκατάσταση της αδικίας που είχε γίνει σε βάρος του εξαδέλφου του ποιητή Νίκου Καρούζου.
Ο ποιητής είχε ενταχθεί από επιτροπή ταυ Υπουργείου Πολιτισμού για τιμητική σύνταξη στους ποιητές 2ης βαθμίδας, κάτι που δεν αποδέχθηκε ποτέ ο Καρούζος. Ο Δημήτρη Χατζόπουλος με αμεσότητα, με επίπονες και επίμονες προσπάθειες, με λεπτούς χειρισμούς και επιχειρήματα, κατάφερε να συνέλθει εκ νέου η επιτροπή χωρίς αίτηση θεραπείας απο τον ίδιο τον ποιητή. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν να αποκατασταθεί . η αδικία και να ενταχθεί επιτέλους στους ποιητές 1ης βαθμίδας.

Ο τιμώμενος άσκησε τα καθήκοντά του με τρόπο υποδειγματικό και με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και τις πολιτικές θέσεις των άλλων. Γι' αυτό ο Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, Ειδικός Σύμβουλος τον οποίου υπήρξε ο Δημήτρης Χατζόπουλος, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με επιστολή του τού έγραφε «Είναι πράγματι γεγονός ότι η παρουσία σας στο ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο υπήρξε επιτυχής και δημιουργική,  αλλά και αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα ευγενικής συμπεριφοράς προς όλους».

 Άλλη μία ένδειξη της απόλυτης προσήλωσης και αφοσίωσης στην άσκηση των καθηκόντων του τιμώμενου, στο οποίο δε χώραγαν κομματικές επιλογές, παρά η αγάπη του για τον τόπο του και το κοινωνικό σύνολο είναι η ρήση του Διευθυντή των Βυζαντινών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού: «Δημήτρη, όλη η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αργολίδα. Κάνεις πολλά γι' αυτόν τον τόπο. Θα τύχει αναγνώρισης;»

Τέλος, ακόμη καταφανές της εντιμότητας του και του χαρακτήρα του του Δημήτρη Ψαθά, Δημήτρη Χατζόπουλου είναι τα λόγια της κόρης του είχε γνωρίσει ο Μαρίας, μ ετά από μία συνεργασία τους, ότι: «Εάν σας είχε γνωρίσει ο πατέρας μου δεν , δε θα έγραφε ποτέ το Θεατρικό έργο Ζητείτε Ψεύτης».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ