ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Στο Ναύπλιο το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Κομπολογιού (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:52:00 μ.μ. |
Στο Ναύπλιο το μοναδικό Μουσείο Κομπλογιού στον κόσμο (βίντεο)
Φτωχό κομπολογάκι μου, λέει ένα ωραίο παλιό τραγούδι .Στο Ναύπλιο λειτουργεί ένα μουσείο Κομπολογιού εδώ και 20 χρόνια, στο οποίο οι ιδιοκτήτες του, προσπαθούν χρόνο με το χρόνο, να μαζέψουν και να βάλουν σ αυτό, τη γνώση και τα μυστικά του κομπολογιού, κάθε πολιτισμού, απ όλο τον κόσμο.


Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο, Μουσείο Κομπολογιού από το ζεύγος Ευαγγελινού, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα κι έμαθαν τα "μυστικά" του κομπολογιού.
Συλλέγοντας σπάνια, παλιά κομπολόγια από όλο τον κόσμο απέκτησαν μια μοναδική συλλογή, μέρος της οποίας εκτείθεται στο μουσείο, που χρονολογούνται από το 1550 έως το 1950, και είναι από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ. Κύριος σκοπός και αποστολή του Μουσείου είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό ελληνικό κομπολόι.
Ο εκθεσιακός χώρος στην οδό Σταϊκοπούλου 25 βρίσκεται στον άνω όροφο. Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες που κατασκευάζονται σε εργαστήρια στην Ανατολή.
Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια-κειμήλια των οικογενειών δωρεάν. Στο ισόγειο επίσης, είναι και το πωλητήριο του Μουσείου όπου πωλούνται τα παραγόμενα στο εργαστήριο. Από την ίδρυσή του έως και σήμερα το Μουσείο έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 150000 επισκέπτες.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το Μουσείο Κομπολογιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή:ert.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ