ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας καταγγέλλει την εργοδοσία της «ΣΕΛΟΝΤΑ»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:54:00 μ.μ. |
Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας καταγγέλλει  την εργοδοσία της «ΣΕΛΟΝΤΑ»
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της «ΣΕΛΟΝΤΑ» που προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα και καταπατάει τα δικαιώματά μας. Η παρέμβαση του συνδικάτου μας τους τελευταίους μήνες βάζει εμπόδια στην εκμετάλλευση, βελτιώνει τις συνθήκες, όπως ότι μειώθηκαν οι υπερωρίες. 

Για αυτό το λόγο η εργοδοσία μεθοδεύει την απαλλαγή της από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας που εργάζεται στο χώρο και όσους έχουν οργανωθεί στη προσπάθεια να υπερασπιστούν τα δικαιώματα.

Συνάδελφοι,
ΤΩΡΑ συσπείρωση στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ για να υπερασπιστούμε όλα μας τα δικαιώματα. Απαιτούμε να διατεθεί από την εργοδοσία πόσιμο νερό όπως προβλέπεται και όχι να είμαστε αναγκασμένοι να κουβαλάμε μαζί μας, να φτιαχτεί καπνιστήριο και όχι να είμαστε αναγκασμένοι βρέχει – χιονίζει να βγαίνουμε έξω, να χορηγηθούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας), μπότες, γάντια, μανίκια, ποδιές, αυτοί που δουλεύουν στα πλυντήρια να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μην μουσκεύουν ως το κόκκαλο στα πρώτα 5 λεπτά και γενικά να χορηγείται ότι προβλέπεται. Να φτιαχτούν τα αποδυτήρια, τα μπάνια, οι τουαλέτες (είναι 4 για σχεδόν 90 εργ), να μπουν αντιολισθητικές ταινίες στα σκαλιά όπου προβλέπεται κτλ Απαιτούμε να πληρωνόμαστε στην ώρα μας όπως αναγράφεται στη σύμβαση, πληρωμή κανονικά υπερωριών, πρόσθετων ημερών εργασίας, αργιών κτλ. Απαιτούμε να ξέρουμε τι ώρα δουλεύουμε, σύμφωνα με πρόγραμμα εργασίας το οποίο η εργοδοσία υποχρεούται να αναρτά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και όχι να μαθαίνουμε τελευταία στιγμή και να μην μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η εργοδοσία του ομίλου “ΣΕΛΟΝΤΑ” επιτίθεται στο συνάδελφο που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας και σε άλλα μέλη ακριβώς γιατί υπερασπίζονται αυτά τα δικαιώματα. Επιδιώκει αλλαγή πόστου του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας ενώ γνωρίζει ότι απαγορεύεται ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και βλαπτική μεταβολή. Η ανακοίνωση της αλλαγής πόστου, συνοδεύτηκε με απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του συναδέλφου μέλους του ΔΣ από τον διευθυντή της μονάδας συσκευασίας του ομίλου στη Νέα Επίδαυρο. Ο συνάδελφος μη αποδεχόμενος τη μετακίνηση και σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας, αποχώρησε από το χώρο εργασίας για να μεταβεί στο ΣΕΠΕ και στο ΑΤ και να προχωρήσει, όπως ο νόμος προβλέπει, σε καταγγελία για να διασφαλίσει τα δικαιώματά του. Τώρα η εργοδοσία καταπατώντας κάθε κατοχυρωμένο δικαίωμα, θρασύτατα, απαιτεί έγγραφη απολογία από τον συνάδελφο, κατηγορώντας τον για "αναίτια αποχώρηση από το χώρο εργασίας" επικαλούμενη κάποιον εσωτερικό κανονισμό. Δηλαδή τι ήθελε η εργοδοσία;;;

Στη λογική της τρομοκράτησης κινείται και η παράνομη απαίτηση της εργοδοσίας για προσκόμιση ποινικού μητρώου που είναι ευαίσθητο Δεδομένο Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτός είναι ο λόγος που ο συνάδελφος σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας αρνούνταν να προσκομίσει.

Στην χώρα μας, όμως όπως είναι γνωστό, η συνδικαλιστική ελευθερία και δράση, μετά από αιματηρούς αγώνες, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και ρυθμίζεται νομοθετικά με το Ν.1264/1982, όπως ισχύει. Οι διατάξεις του περιλαμβάνουν τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και ισχύουν παράλληλα με τις διατάξεις του ΑΚ. Διασφαλίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να ιδρύουν ή να προσχωρούν σε συνδικαλιστική οργάνωση, δικαίωμα που προστατεύεται άλλωστε στα πλαίσια του γενικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (αρθ. 12 §1 Συντ.), αλλά διασφαλίζουν κατά κύριο λόγο την ύπαρξη και προ παντός τη δράση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία αναπτύσσεται τόσο έξω όσο και μέσα στην επιχείρηση. Η εργασία ορίζεται ως δικαίωμα, το οποίο προστατεύεται από το κράτος και οι εργαζόμενοι, όπως και οι συνδικαλιστές τους οργανώσεις προστατεύονται κατά την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και στον τόπο εργασίας τους. Επίσης στον εν λόγω νόμο προβλέπεται ότι οι παραβαίνοντες τιμωρούνται με φυλάκιση ή και με χρηματική ποινή. Παράλληλα, η προάσπιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας προκύπτει από το άρθρο 11Ι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου της 4.11.1950 (κυρώθηκε από τη χώρα μας εκ νέου με το Ν.Δ.53/1974), αλλά και από το άρθρο 23 IV της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούμε τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν και τα πρόσθετα εμπόδια που βάζουν οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ζητάμε από το ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τον ορισμό συμφιλιωτικής διαδικασίας στα πλαίσια των νόμων Ν.1876/1990 και του Ν.3996/2011 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν.4144/2013, για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστής δράσης, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας όπως ανωτέρω αναφέρεται και την παράνομη απαίτηση από τους εργαζόμενους να προσκομίζουν πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ