V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Προτείνουμε και πάλι τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Προτείνουμε και πάλι τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή την αντιμετώπισε ως τέτοια, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.


Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι παίζει ένα «αποκρουστικό παιγνίδι» με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μίλησε για «συμφωνίες» της Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ για το πρόσωπο που θα στηρίξουν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και για «μοίρασμα» θέσεων μετά τις εκλογές - εκφράζοντας όμως την πεποίθηση, πως με τους 90 βουλευτές που θα έχουν τα δύο κόμματα και στην επόμενη Βουλή, δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δήλωση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει στη Βουλή ότι θα τον ψηφίσει και η Ν.Δ. Παρατήρησε, δε, πως το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει, αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος, είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ» εκτίμησε.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης σαφές, ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει - τρομάρα του - πρωθυπουργός, θα κάνει ό,τι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων», παρατήρησε.

«Λέτε εμάς ότι είμαστε 'κυβέρνηση κουρελού', αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα.

Δεν είναι η σιγουριά για το αποτέλεσμα των εκλογών που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα», τόνισε και εξήγησε:

«Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή την πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί; Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;»

Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, και να βάλει τέλος στη συζήτηση για διάφορα «παιγνίδια», γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Βλέπουμε τη συνταγματική αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι 'κουρελού', είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν, παιχνίδια δεν παίζουμε. Βλέπουμε τη συνταγματική αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό, να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.

Να μην αγχώνονται ο κ. Μητσοτάκης και το ΚΙΝΑΛ. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μηνύματα προς τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

Οι 5 άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση «αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα» και «εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται στην λαϊκή κυριαρχία».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους πέντε κεντρικούς άξονες που εμπεριέχουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση:

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση του Κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, με αλλαγές για εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους:
Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.
Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μόνο εφόσον αποτύχει η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του ΠτΔ, εν αντιθέσει με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. «Με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία», σχολίασε.
Υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής.
Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, με προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης». Συγκεκριμένα:

Τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος, «που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα [...] ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», είπε. Σημείωσε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του 'παλιού πολιτικού συστήματος'». Σχολίασε δε, ότι εάν το ήθελαν η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ το άρθρο θα είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση.
Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.
Κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ο τρίτος άξονας που σκιαγράφησε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, που έρχεται όπως ανέφερε ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και, ταυτόχρονα, θεσπίζεται η υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

«Γίνεται», είπε ο πρωθυπουργός, «ένα σημαντικό βήμα - με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών - ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος». Σχολίασε δε, λέγοντας ότι και επ' αυτού του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσαοτάκης έχει προσχωρήσει σε μια άποψη που δεν συνάδει με τις θέσεις όσων θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι.

Πέμπτος άξονας είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά, από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Αλ. Τσίπρας: Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς (δευτερολογία)

«Κύριε Μητσοτάκη η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση σας πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων σε διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί», είπε ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

«Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 16 διαχρονικά αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη από τη δική σας», είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Είναι παράδοξο η πρώτη βουλή να λέει "α" και η δεύτερη να λέει "β" και εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο», είπε για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

«Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς»

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην προσπάθεια "απαξίωσης" που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ