Στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από 12 χώρες, διεξάγεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 20 Μαρτίου ο 4ος Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition».
Μετά την επιτυχημένη, πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα το 2016, ο διαγωνισμός διεξήχθη το 2017 στη Μεσσηνία και πέρυσι στους Δελφούς, όπου προσέλκυσε 359 δείγματα απ’ όλη την υφήλιο και απένειμε 242 μετάλλια.
Ήδη ο Athena συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο. Η σοβαρή οργάνωσή του, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής, του έχουν εξασφαλίσει αξιοπιστία και διεθνή αναγνώριση, που χτίζονται περαιτέρω ετησίως, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε αυτόν πολλά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.
Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αλλάζει τόπο διεξαγωγής, με στόχο τη σταδιακή ανάδειξη όλου του ελληνικού ελαιώνα.
Το Ναύπλιο Αργολίδας που επιλέχθηκε για το 2019, πέρα από 1η πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας ―επίσημα χαρακτηρισμένη παραδοσιακός οικισμός― ενώ κοντά του βρίσκονται οι Μυκήνες, ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας.
Στην Αργολίδα η παρουσία της ελιάς είναι κάτι περισσότερο από έντονη με αναφορές από την αρχαιότητα. Στον παραδοσιακό ελαιώνα της Αργολίδας πρωταγωνιστεί η ποικιλία ελιάς μανάκι ή κοθρέικη, που δίνει εξαιρετικά δείγματα έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Στην Αργολίδα παράγονται δύο ελαιόλαδα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το «Λυγουριό-Ασκληπιείου» (100% μανάκι) και το «Κρανίδι» (100% κορωνέικη).
Ο «Αthena International Olive Oil Competition» ξεκίνησε το 2016 στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι σταθερά μέσα στις τέσσερις πρώτες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, και με απόσταση η Νο 1 στην κατά κεφαλήν κατανάλωση.
Η Ελλάδα είναι εκείνη που ανέδειξε την πολιτισμική διάσταση του ελαιολάδου και συνέβαλε καθοριστικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως στην Ελλάδα εξημερώθηκε η ελιά. Ωστόσο, το ελληνικό ελαιόλαδο δεν έχει κερδίσει ακόμα τη θέση που του αξίζει διεθνώς.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλλει σε αυτήν την αναγνώριση, όντας διεθνής, δηλαδή με ξένες συμμετοχές και εμβέλεια. Το 2018 το 52% του συνόλου των δειγμάτων ήταν από το εξωτερικό, οι δε ξένοι κριτές συναποτελούν τα 2/3 της κριτικής επιτροπής.