ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ευστάθιος Γλυμενόπουλος: Ένας ξεχασμένος ευεργέτης του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:58:00 μ.μ. | |
Ευστάθιος Γλυμενόπουλος: Ένας ξεχασμένος ευεργέτης του Ναυπλίου
Του Τόλη Κοϊνη

Η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ναύπλιο, οφείλεται σε έναν ευεργέτη, για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε (Και ούτε λόγος για τιμητική ονοματοθεσία δρόμου ή πλατείας).

Το όνομά του ήταν Ευστάθιος Γλυμενόπουλος. Πλήρες βιογραφικό του στο διαδίκτυο δεν βρήκα. 

Ανέτρεξα στην προπολεμική εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη (αθάνατο σύγγραμμα) Του αφιερώνει αρκετά μεγάλη αναφορά. Από εκεί μαθαίνουμε πως γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1833, και έγινε διπλωματικός υπάλληλος, σε διάφορα Ελληνικά προξενεία που υπήρχαν στις επαρχίες (εκείνη την εποχή) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τ

ο 1880 τον βρήκε στην Αίγυπτο. Σημαδιακή εκείνη η χρονιά για την χώρα του Νείλου. Οι εθνικιστές Αιγύπτιοι εξεγείρονται κατά των ΆγγλοΓάλλων επικυριάρχων. Η Αίγυπτος μέχρι τότε ήταν τυπικά μεν επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο βασιλιάς της είχε τον τίτλο του Χεδίβη (αντιβασιλέα) αλλά την ουσιαστική εξουσία την είχαν οι ξένοι, που έλεγχαν την ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ. 

Ακολουθώντας την πολιτική των κανονιοφόρων οι ΑγγλοΓάλλοι (με επικουρία και Ελληνικού πολεμικού πλοίου!!!) συνέτριψαν την επανάσταση του Αραμπή Πασά. Τα επόμενα είκοσι χρόνια ήταν εκείνα που επέτρεψαν την ανάπτυξη μιας κοσμοπολίτικης κοινωνίας στην Αλεξάνδρεια. Μέλος αυτής της κοινότητας και ο Ναυπλιώτης Ευστάθιος Γλυμενόπουλος. Παραιτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και άρχισε να δικηγορεύει στα «Μικτά» Δικαστήρια της Αλεξανδρείας. Έκανε μεγάλη περιουσία και απέκτησε μια τεράστια αρχαιολογική συλλογή. 

Τα «Αιγυπτιακά» τα δώρισε στο Εθνικό Μουσείο της Αιγύπτου, τα «Ελληνιστικά» στην Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας και μια συλλογή από 4.000 νομίσματα, αγαλματίδια, πινάκια κλπ. τα δώρισε στο Ναύπλιο για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου. Όταν πέθανε στην Αθήνα, το 1911, γράφτηκε στα περιοδικά της εποχής ότι άφηνε στο Μουσείο του Ναυπλίου και την προσωπική του συλλογή από Μαρμάρινες αρχαιότητες. 

Δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι αυτή η διαθήκη εκτελέστηκε. Όπως επίσης δεν έχω διαβάσει πουθενά πως απέκτησε αυτή την σχεδόν μυθική αρχαιολογική συλλογή. Στο διαδίκτυο η επικρατούσα αναφορά στο όνομά του είναι μια αφήγηση ενός ανιψιού του για ένα περίεργο συμβάν με μια εικόνα του Αγίου Ευσταθίου. Τίποτε άλλο.

Για εικονογράφηση σχετική με το θέμα ανεβάζω μια φωτογραφία της εποχής που έγινε η δωρεά… Η συλλογή Γλυμενόπουλου, πρώτα φιλοξενήθηκε στο κτίριο του Βουλευτικού και μεταφέρθηκε – μετά από λίγα χρόνια- στο σημερινό Μουσείο, τότε Στρατώνα. Η φωτό από τις «Παλαιές Φωτογραφίες του Ναυπλίου» πρέπει να είναι της εποχής που έγινε η μεταφορά γιατί έχει γκρεμιστεί το «φουαγέ» του Βουλευτικού και δεν φαίνονται στρατιωτικά φυλάκια μπροστά από το Μουσείο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ