ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:16:00 μ.μ. |
Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές
Άρθρο της Ναυσικάς Μπαβελή,
υποψηφία δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση,
μέλος του πανελλαδικού Δ.Σ. της ΟΓΕ και του προεδρείου της Ομάδας Γυναικών Άργους.

Εν όψει των επικείμενων εκλογών κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αλλά και υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, με εκδηλώσεις που διοργανώνουν απευθύνονται στις γυναίκες, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια ως ζήτημα δημοκρατίας, και καλούν τις γυναίκες «να ψηφίσουν γυναίκες» για δικό τους όφελος, για τη λύση των δικών τους προβλημάτων.

Ποια όμως είναι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου και ποιες είναι οι αιτίες που τα δημιουργούν;

Οι μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, άνεργες, εργαζόμενες και φοιτήτριες στη χώρα μας, τον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά μια εφιαλτική κατάσταση σε κάθε τομέα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής τους ζωής. Οι γυναίκες είναι το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης.

Η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ΕΕ προκειμένου η οικονομία της να είναι πιο ανταγωνιστική στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού γι αυτό και χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ως όχημα για να προωθήσουν την πιο άγρια εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού, να δουλεύουν οι γυναίκες λίγες ώρες με μερική, δηλαδή ευέλικτη, απασχόληση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, να συνδυάζουν μητρότητα και εργασία.

Τι σημαίνει όμως για τις εργαζόμενες «ευελιξία στην εργασία»;

Ευέλικτη εργασία για τις γυναίκες σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουν με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σημαίνει ότι στερούνται μια σειρά επιδομάτων (γάμου λοχείας, ασθένειας, ανεργίας).

Ευελιξία σημαίνει ότι πρέπει να είναι πρόθυμες να μετακινηθούν από κλάδο σε κλάδο, από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα. Αυτή την πραγματικότητα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες υγειονομικοί, αναπληρώτριες και ωρομίσθιες εκπαιδευτικοί, άλλες μισθωτές επιστήμονες, χωρίς μέτρα στήριξης της οικογένειας. Γιατί για το κράτος και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς η μητρότητα αποτελεί κόστος.

Ταυτόχρονα ΕΕ, κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, θέλουν τη γυναίκα να εργάζεται ως τα βαθειά γεράματα, ν’ αποτελούν μηχανές κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους κι αυτή η πολιτική ονομάζεται «ενεργός γήρανση», στ’ όνομα της οποίας αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Οι ελαστικές σχέσεις και τα ωράρια εργασίας, η εργοδοτική τρομοκρατία με όλες της τις μορφές και η εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών.

Όταν η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χθες, κλείνει την κάνουλα της κρατικής χρηματοδότησης για δημόσιες κοινωνικές υποδομές στήριξης της οικογένειας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, για ποια συμμετοχή και για ποια γυναίκα ενδιαφέρονται;

Για τη γυναίκα που εκτός απ’ τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει αντιμετωπίσει, τρέχει απ’ το πρωί ως το βράδυ για ν’ ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις, γιατί έχει να φροντίσει νοικοκυριό, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες αν υπάρχουν;

Για τη νέα γυναίκα, μέλλουσα μητέρα που πρέπει η ίδια να πληρώσει τα πάντα γύρω απ τη μητρότητα αφού η μητρότητα θεωρείται ατομική υπόθεση κι όχι κοινωνικό δικαίωμα. Να φροντίσει για την πρόληψη και την υγεία του παιδιού που είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, να πληρώσει τον παιδικό σταθμό του παιδιού της αφού τα προγράμματα που προωθούνται από την κεντρική περιφερειακή και τοπική διοίκηση, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συμμετοχής όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς να πληρώνουν τροφεία;

Για τη γυναίκα που έχει ένα μικρομάγαζο και φυτοζωεί με την αναδουλειά, με τους ατέλειωτους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, κι αναγκάζεται τέλος να το κλείσει μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια;

Για τη γυναίκα αγρότισσα που δουλεύει ήλιο με ήλιο στην ύπαιθρο, που βλέπει τη ζωή της συνεχώς να χειροτερεύει, που είναι συνήθως ανασφάλιστη γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με σύνταξη εξευτελιστικού ποσού;

Πώς μπορούν, αυτές οι γυναίκες που δεν βρίσκουν ελεύθερο χρόνο ούτε να ξεκουραστούν, να συμμετέχουν στην κοινωνική δράση;

Κατά τη γνώμη μας, η ολόπλευρη κοινωνική ανάπτυξη της γυναίκας, η ισοτιμία και η χειραφέτησή της προϋποθέτουν την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους.

Και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, που αντικειμενικά μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων κοινωνικών αναγκών της γυναίκας, με βάση το ρόλο της στην αναπαραγωγική διαδικασία, στη μητρότητα.

Τι εμποδίζει λοιπόν να λυθούν αυτά τα προβλήματα;

Εμπόδιο στη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής αποτελεί ο ματωμένος δρόμος ανάπτυξης, με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών κι όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.

Τα προβλήματα λοιπόν των γυναικών, δεν λύνονται με τη συμμετοχή όσο περισσότερων γυναικών στα όργανα κρατικών θεσμών, στο ευρωκοινοβούλιο, στα υπουργικά συμβούλια, στις περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις. Άλλωστε με γυναίκες σε διοικητικές θέσεις (βλ. ΘΑΤΣΕΡ, ΜΕΡΚΕΛ) πάρθηκαν σκληρά μέτρα σε βάρος των γυναικών.

Εξαρτάται ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετούν αυτά τα όργανα, με ποιόν είναι, για ποιόν δουλεύουν και ποιον υπηρετούν.

Αυτό που έχει σημασία είναι ποια πολιτική υπηρετούν, ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν οι γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τις ανάγκες των γυναικών του καθημερινού μόχθου ή τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων;

Για μας το σημαντικό είναι πόσο περισσότερες γυναίκες παίρνουν τη θέση τους μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, πόσο περισσότερες βαδίζουν στο δρόμο του αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Καλούμε τις γυναίκες να σκεφτούν ποια ψηφοδέλτια θα στηρίξουν. Αυτών, που απ’ τη μια ψηφίζουν το τσάκισμα κάθε εργασιακού, ασφαλιστικού, κοινωνικού δικαιώματος της γυναίκας κι απ’ την άλλη υποστηρίζουν την άνοδο της συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια, ή θα δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στη βουλή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που οι εκλεγμένοι και εκλεγμένες της στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, παλεύουν με συγκεκριμένα αιτήματα, με συγκεκριμένες προτάσεις να δοθεί ανάσα ανακούφισης στην εργατική - λαϊκή πλειοψηφία των γυναικών.

Των γυναικών που ασφυκτιούν από τη ζωή γεμάτη υποχρεώσεις αλλά χωρίς δικαιώματα, που αναζητούν διέξοδο από τον οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, από το σμπαράλιασμα της οικογενειακής και προσωπικής τους ζωής;

Κριτήριο ψήφου να είναι η κάλυψη των σύγχρονων δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών τους κι όχι οι υποσχέσεις αυτών, που τις συνέπειες της πολιτική τους, χρόνια τώρα, τις έχουν νοιώσει στο πετσί τους και έχει σμπαραλιαστεί τη ζωή τους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ