V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα η ταινία για τον Καποδίστρια που γυρίστηκε και στο Ναύπλιο

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα η ταινία για τον Καποδίστρια που γυρίστηκε και στο Ναύπλιο
Ως ένα «ρωσικό ύμνο» στον Έλληνα πολιτικό, διπλωμάτη και επιστήμονα Ιωάννη Καποδίστρια χαρακτηρίζει η Μαρία Ξινοπούλου το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ο σημαντικότερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Η Μ. Ξινοπούλου, διευθύντρια της εταιρείας παραγωγής «Good Production» στη Μόσχα, λέει πως η ταινία αποτελεί για αυτήν ένα προσωπικό στοίχημα: «Δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά πάνω από δεκαπέντε χρόνια σύζυγος του Έλληνα Ανέστη Ξινόπουλου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου της Μόσχας. Ερωτευμένη με Έλληνα σημαίνει ερωτευμένη με την Ελλάδα, το ελληνικό πολιτισμό. Πάντα ήθελα να συμβάλω σε αυτό που λέγεται "διπλωματία της τέχνης του κινηματογράφου". Νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη ότι πραγματοποιήθηκε το όνειρο μου».
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, είπε ακόμη ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει ταινία για έναν εθνικό ήρωα της Ελλάδας, αλλά και έναν σεβαστό πολίτη και διπλωμάτη της ρωσικής αυτοκρατορίας, με μια τεράστια συμβολή στη δομή και τη λειτουργία του κράτους της Ρωσίας. «Οι Ρώσοι δεν τον ξέρουν ευρύτερα, ενώ η Έλληνες τον λατρεύουν, εδώ ήταν το δύσκολο για μας, να μην προσβάλλουμε την ιστορία της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια» συμπληρώνει.

Ο δούκας Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας, όπως τον φώναζαν στη Ρωσία, είναι μια μοναδική μορφή στην ιστορία της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ήταν στην υπηρεσία του Ρώσου αυτοκράτορα, από το 1809 και το 1815 και με απόφαση του Αλέξανδρου του Α΄ διορίστηκε πρώτος σύμβουλος για εξωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ Σβετλάνα Μουζιτσένκο, εξομολογείται μια ανέκδοτη ιστορία: «Στα γυρίσματα στην Κέρκυρα, στο Μουσείο "Οικία του Κυβερνήτη", στο διάλειμμα, μια καθαρίστρια που είχε βάρδια, ήρθε κοντά στον ηθοποιό Καζμπέκ Κομπίζοβ, τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε σιωπηλά με αινιγματικό χαμόγελο στην άλλη αίθουσα. Τον έφερε κοντά στο πορτρέτο του Καποδίστρια και ζήτησε να βγάλει φωτογραφία. Με έκπληξη είδαμε όλοι μας πως έμοιαζαν πολύ, και δεν ήταν μόνο τα πρόσωπα, ήταν όλη η ενεργεία, η αύρα... Εκεί κατάλαβα, πως έκανα την καλύτερη επιλογή του ηθοποιού...».

Αφηγητής στην ταινία, η οποία είναι στη ρωσική γλώσσα και τα γυρίσματά της πραγματοποιήθηκαν σε Ρωσία και Ελλάδα (Κέρκυρα και Ναύπλιο), είναι ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης.

Ο γνωστός ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής, δεν κατάφερε να παραστεί στο φεστιβάλ λόγω υποχρεώσεων. Σε τηλεφωνική συνέντευξη είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η συμμετοχή μου στην ταινία για τον διάσημο συμπατριώτη μου έχει ιδιαίτερη σημασία. Νιώθω πως πήρα δύναμη ως Γκρεκ (Έλληνας), ως ηθοποιός και ως Ρώσος πολίτης. Η ταινία, πιστεύω, βοηθάει όλους μας, τους Έλληνες της Ρωσίας να νιώθουμε πιο δυνατή κοινότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ