ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Περιηγήσεις με ελεύθερη είσοδο στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου ανήμερα της Εθνικής Εορτής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:30:00 π.μ. |
Περιηγήσεις με ελεύθερη είσοδο στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου ανήμερα της Εθνικής Εορτής
Το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Ναυπλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της 25 Μαρτίου 1821,θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 περιηγήσεις στα εκθέματα του Μουσείου στις 10:30 και στις 14:00 με ελεύθερη είσοδο.

Στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου, επί της λεωφόρου Αμαλίας σ’ ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο στολίδι της πόλης, στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, που αποτελεί το πρώτο Παράρτημα στη χώρα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.
Το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, που αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου μουσείου της Αθήνας εγκαινιάστηκε το 1988 και στεγάζεται στο πέτρινο ιστορικό κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας στην Παλιά πόλη του Ναυπλίου όπου ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας Ι. Καποδίστριας είχε διαλέξει για να λειτουργήσει η πρώτη Σχολή Ευελπίδων και το πρώτο Υπουργείο Στρατιωτικών.

Στους δύο ορόφους του κτιρίου εκτίθενται με χρονολογική σειρά κειμήλια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 έως και την Απελευθέρωση από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις (1944).
Το διώροφο αυτό λίθινο κτίριο οικοδομήθηκε περίπου κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής. Δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες πηγές για τη χρήση του κτιρίου κατά τα πρώτα χρόνια ανέγερσής του. Όμως στα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 το κτήριο σφράγισε την Ιστορία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Εδώ μετά από απόφαση του πρώτου Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια στεγάστηκε από το 1828 έως το 1834 η πρώτη Σχολή Ευελπίδων – «Κεντρικόν Πολεμικόν Μουσείον» η πρώτη ονομασία της- και το πρώτο Υπουργείο Στρατιωτικών. Το 1978 μετά από μελέτες του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ) άρχισε η σταδιακή αναπαλαίωση του κτιρίου και από το 1988 στους δύο ορόφους του κτιρίου στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο.
Στους χώρους του μουσείου ο επισκέπτης μέσα από έργα τέχνης, λιθογραφίες, χαρακτικά, όπλα, στολές, γραπτές πηγές και άλλο πολεμικό υλικό θα δει να ξεδιπλώνεται μπροστά του η ιστορία της Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και την Απελευθέρωση της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής (1944) παρατηρώντας και την ιδιαίτερη προσφορά των Αργολιδέων στους αγώνες για την ελευθερία αλλά και την πορεία της πρώτης Ανώτατης σχολής.

Το υλικό, το οποίο είναι τοποθετημένο με χρονική ακολουθία, εμπλουτίζεται από την προτομή του Καποδίστρια, από μια πληθώρα φωτογραφιών που αναπαριστούν τις επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και προσφορές τόσο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος όσο και ιδιωτών της Αργολίδας.
Στον πρώτο όροφο βρίσκει κανείς κειμήλια από την ιστορική πορεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, την περίοδο της Επανάστασης του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) στο πλευρό της Αντάντ.

Ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο θα αντικρύσει εκθέματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922), τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, τη Γερμανική Εισβολή, τη μάχη της Κρήτης (1941), την Κατοχή και την Απελευθέρωση. Επίσης σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις που συνδιοργανώνει το παράρτημα Ναυπλίου.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ