ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Οι Αγροτικές Φυλακές είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένος θεσμός στη χώρα μας και στην Ευρώπη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:02:00 π.μ. | |
Οι Αγροτικές Φυλακές είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένος θεσμός στη χώρα μας και στην Ευρώπη
Επιστολή του Δρ. Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Σχίζα για το άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ που αφορά τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας και το ενδεχόμενο έγκλειστος να μπαινοβγαίνει χωρίς ελεγχο και να διαπράττει ληστείες.

Ολόκληρη η επιστολή: 

"Κύριε Λαμπρόπουλε,
Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα» και ειδικότερα στη θεματική «Κοινωνία» έχετε γράψει ένα άρθρο σχετικά με το «ενδεχόμενο δράστης ένοπλης ληστείας να είναι ισοβίτης της αγροτικής φυλακής Τίρυνθας, εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή του, να βγαίνει τα βράδια, ορισμένοι κρατούμενοι βγαίνουν περιέργως, να επιστρέφει χωρίς έλεγχο» με εκτενείς αναφορές για το θεσμό των αγροτικών φυλακών.

Σε μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τις αποδράσεις στις Αγροτικές Φυλακές της χώρας που σύντομα θα δημοσιευθεί, τεκμηριώνεται ότι είναι ελάχιστες οι αποδράσεις
Λόγω του ότι τυγχάνω μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κύριο Αντώνη Μαγγανά να έχουμε οργανώσει την ημερίδα στην οποίαν αναφέρεστε, δεν τύχαμε κάποιας ενημέρωσης εκ μέρους σας ώστε να σας διαφωτίσουμε σε όποια ερωτήματά σας.
Οφείλουμε όμως, έστω και όψιμα, να σας ενημερώσουμε ότι ο θεσμός των Αγροτικών Φυλακών που άθελά σας ζημιώσατε με το παραπάνω άρθρο σας, είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός που λειτουργεί από το 1925 μέχρι σήμερα.

Στις Αγροτιές φυλακές, οι κρατούμενοι εργάζονται σε γεωργικές, κτηνοτροφικές και βιοτεχνικές μονάδες σε ημιελεύθερη διαβίωση, έχουν οικονομικές απολαβές, έχουν ευεργετήματα συντομεύοντας το χρόνο κράτησής τους, τα καταστήματα αυτά έχουν έσοδα με το να πωλούν τα παραγόμενα προϊόντα τους, κοστίζοντας λιγότερο στον Έλληνα φορολογούμενο και το κυριότερο μέσω της εργασίας αποκτούν δεξιότητες που ενισχύουν την κατά το δυνατόν ομαλή κοινωνική τους επανένταξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της διατριβής όπου περιέχονται αρκετές φωτογραφίες : http://hdl.handle.net/10442/hedi/28700 

Η συμμετοχή και η πρόσκληση των κρατουμένων στην ημερίδα έγινε με πρόταση του κ. Μαγγανά μετά την πολύχρονη εμπειρία του ως Καθηγητής Εγκληματολογίας στον Καναδά και στην Ελλάδα και προφανώς σε μια ημερίδα για αγροτικές φυλακές οι καλύτεροι μάρτυρες είναι οι ίδιοι οι κρατούμενοι οι οποίοι με νόμιμο τρόπο είχαν προσκληθεί και τους είχε δοθεί άδεια με εισαγγελική παραγγελία. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στη διαδικασία.

Είναι σημαντικό και το αντιλαμβανόμαστε όλοι σε αυτή τη χώρα ότι είναι ουσιώδες να μην «καταργείται» δημοσιογραφικά ένας επιτυχημένος θεσμός 100 περίπου ετών. Ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει, όπως όλοι μας, πως ένας κρατούμενος που κρατείται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση έχει τελέσει ένα αδίκημα και φυλάσσεται όπου έχει οριστεί κάθε φορά για την εκτέλεση της ποινής του. 

Εν προκειμένω πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι επιστημονικά δεν υπερασπιζόμαστε τον συγκεκριμένο κρατούμενο ή τον όποιο κρατούμενο φερόμενο ύποπτο νέου εγκλήματος, ο οποίος θα μπορούσε να παρευρεθεί σε επιστημονική ημερίδα είτε βρισκόταν σε άδεια, είτε σε υφ’ όρων απόλυση, είτε σε εκτέλεση της ποινής του και είχε εισαγγελική παραγγελία που του επέτρεπε να παρευρεθεί. 

Υπερασπιζόμαστε όλοι μας τον Θεσμό των Αγροτικών Φυλακών ως ένα σημαντικό και αποδεδειγμένα από επιστημονικές έρευνες επιτυχημένο Θεσμό στη χώρα μας και στην Ευρώπη. 

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που μπορεί να βλάψει την εικόνα του θεσμού, κάποιος που μπορεί να αποδράσει ή να τελέσει εκ νέου έγκλημα και ο σοφός νομοθέτης το γνωρίζει αυτό, όμως η βλάβη αυτή ας περιοριστεί σε ένα υγιές δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και ας μην επεκταθεί στην ουσία του Θεσμού, καθώς αυτό θα ήταν πλήγμα για τη χώρα μας, τους υπόλοιπους κρατούμενους των αγροτικών φυλακών , τις οικογένειές τους και την σωφρονιστική πολιτική εν γένει.
Κλείνοντας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η Αγροτική Φυλακή της Τίρυνθας έχει δημιουργήσει πολλές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως το Δήμο Ναυπλίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με πολλά προγράμματα που μόνο στόχο έχουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, την μείωση κατά το δυνατόν της υποτροπής τους υπηρετώντας μια ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική και απομακρύνοντάς μας από την κατάχρηση εξουσίας και το λεγόμενο άβατο των φυλακών.

Η συγκεκριμένη ατυχής περίπτωση, και αν επαληθευτεί πράγματι, θα μπορούσε να αφορά οποιονδήποτε κρατούμενο και δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Σχίζας
Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ