ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Η Επίδαυρος που θα θέλαμε να είχαμε ζήσει...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:20:00 μ.μ. |
Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Η Επίδαυρος που θα θέλαμε να είχαμε ζήσει...
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου.

Το 1954 ξεκινούν τα Επιδαύρια, γνωστότερα σαν Φεστιβάλ Επιδαύρου και τον αμέσως επόμενο χρόνο εγκαινιάζεται το Φεστιβάλ Αθηνών. Θεσμοί πρωτοπωριακοί για τα δεδομένα της εποχής που θεμελίωσαν τη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα. Από τότε πολλά άλλαξαν, εκτός από τη ”δίψα” του κοινού για καλές παραστάσεις. Εμείς θα σταθούμε σε κάποιες παραστάσεις και κυρίως σε φωτογραφίες από την Επίδαυρο που, οι περισσότεροι, θα θέλαμε να είχαμε ζήσει… 
Με τον ”Ιππόλυτο” το 1954 εγκαινιάζεται ουσιαστικά η συστηματική χρήση του θεάτρου της Επιδαύρου σαν μόνιμος χώρος αναβίωσης των έργων των αρχαίων τραγικών. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σε τραγωδία Αλέκος Αλεξανδράκης κρατά τον επώνυμο ρόλο, ενώ στο χορό κάνει το ντεμπούτο του ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Την παράσταση παρακολούθησαν γύρω στις 10.000 θεατές, ανάμεσά τους και η Έλσα Μάξγουελ, η γνωστή ”κουτσομπόλα” της Αμερικής. Η ίδια, είχε διοργανώσει την ”κρουαζιέρα των εστεμμένων” με πολλές διασημότητες του διεθνούς τζετ σετ, για να δούνε τις παραστάσεις. 
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης -Ιππόλυτος- υπογράφει αυτόγραφα μετά το τέλος της παράστασης 
Η φωτογραφία είναι από τις ”Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη. Η Τζένη Καρέζη στα πρώτα της βήματα, μαζί με τον Μιχάλη Μπούχλη, πλαισιώνουν τη Μαίρη Αρώνη που ”κεντάει” σαν Πραξαγόρα. Είχαν ξαναβρεθεί μαζί στην Επίδαυρο, στην πρώτη παρουσίαση έργου του Αριστοφάνη, τη ”Λυσιστράτη” το καλοκαίρι του 1957. 
Στο Φεστιβάλ του 1956, παρουσιάζεται η ”Μήδεια” με την Κατίνα Παξινού. Οι κοπέλες του χορού, ποζάρουν για αναμνηστική φωτογραφία εκτός παράστασης. Οι δύο πρώτες είναι οι αγαπημένες μας Μαίρη Χρονοπούλου και Μάρω Κοντού. Για την ιστορία, την ”παράσταση” κλέβει η ”Αντιγόνη” με την Άννα Συνοδινού, στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρχαία τραγωδία, σε σκηνοθεσία Α. Μινωτή. Έμεινε γνωστή με τον τίτλο ”Η κοσμοπλημμύρα της Αντιγόνης”, γιατί 16.000 θεατές γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο, ενώ αρκετές χιλιάδες κόσμου απ’ έξω απείλησαν να λυντσάρουν κυριολεκτικά τους υπεύθυνους. 
Η Κατίνα Παξινού σε εξώφυλλο στις Εικόνες 
1958, οι ”Εικόνες” κυκλοφορούν με έγχρωμη φωτογραφία από τον ”Οιδίπους επί Κολωνώ” με τον Αλέξη Μινωτή που παρουσιάστηκε εκείνο το καλοκαίρι με ιδιαίτερη επιτυχία. ‘Αλλες εποχές, άλλα εξώφυλλα, άλλη αισθητική, άλλες παραστάσεις….

Πηγή: cosmopoliti.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ