ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Δήμος Ναυπλιέων τιμά την Ιωάννα Παπαντωνίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:23:00 μ.μ. | |
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Δήμος Ναυπλιέων τιμά την Ιωάννα Παπαντωνίου
 Με απόφαση του ο Δήμος Ναυπλιέων θα τιμήσει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, την πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου, για τη συμβολή της στον πολιτισμό και την τεράστια προσφορά της στην τοπική κοινωνία.

Λεπτομέρειες σχετικά με την ώρα και την τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί η εκδηλωση θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ιωάννα Παπαντωνίου
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Γουίμπλεντον στο Λονδίνο (1967/70). Φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια για σημαντικά έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου. 

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος του Εθνικού Θεάτρου (Ορέστης, Επίδαυρος, 1971). Πρώτη επαγγελματική της συνεργασία ήταν με τον σκηνοθέτη Αλέξη Σολομό στις παραγωγές των έργων Κοριός του Μαγιακόφσκι και Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη (1971). 

Συνεργάστηκε σε σκηνικές παραγωγές αρχαίων τραγωδιών με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες όπως οι Κάρολος Κουν, Κώστας Μπάκας, Κώστας Τσιάνος κ.ά. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, το Θέατρο Τέχνης και το θίασο Μινωτή/Παξινού. Στο εξωτερικό συνεργάστηκε με τον Μάικλ Έλιοτ, στο Royal Exchange Theatre του Μάντσεστερ. 

Ασχολήθηκε με την επιτόπια έρευνα για την ελληνική λαϊκή φορεσιά, για την οποία δημοσίευσε δεσπόζουσας βαρύτητας βιβλία, μελέτες και άρθρα. 

Το 1979 ίδρυσε στο Ναύπλιο το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (Π.Λ.Ι.), που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της Χρονιάς (1981). Δίδαξε ιστορία ενδυματολογίας και σκηνογραφίας στα Τμήματα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών (1992/96). 

Τιμήθηκε για την προσφορά της στην επιστήμη και το θέατρο από την Ακαδημία Αθηνών (1981), και με το Κρατικό Βραβείο για τα κουστούμια της στην ταινία του Φώτου Λαμπρινού Δοξόμπους (1987). 

Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε την περίοδο 1975/84, σε οκτώ παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών των λυρικών έργων Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ [Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny] (πρώτη παρουσίαση από την ΕΛΣ) και Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], καθώς επίσης του χοροδράματος Μεγάλο Βαλς του Δουνάβεως [An der Schönen blauen Donau].
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ