Το έθιμο της ΛΥΡΙΖΑΣ,που γίνεται στο Κρανίδι, είναι ένα όμορφο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι και γίνεται στις πλατείες της πόλης. Ματαιώθηκε για φέτος κι έτσι έπρεπε να γίνει.
Η Ερμιόνη όμως υποδέχτηκε την Κυριακή 3 Μάρτη τις απόκριες με γαϊτανάκι, ταμπούρλα, κορδέλες, κλαρίνα και χορό.
Η Ερμιόνη όμως υποδέχτηκε την Κυριακή 3 Μάρτη τις απόκριες με γαϊτανάκι, ταμπούρλα, κορδέλες, κλαρίνα και χορό.
Ο ένας κρατάει το κοντάρι, στο κέντρο από την κορυφή τού ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα (ο αριθμός ποικίλλει). Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο.
Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές.
Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.
Συμβολίζει το πνεύμα της συναδέλφωσης της αγάπης και της ομόνοιας και πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας,έδεσε όμως απόλυτα με τα έθιμα μας και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Γιάννης Γκιόλας