ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Η Ελλάδα μικραίνει πληθυσμιακά και ταυτόχρονα γηράσκει

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:39:00 μ.μ. |
Η Ελλάδα μικραίνει πληθυσμιακά και ταυτόχρονα γηράσκει
Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε μια διπλή βόμβα. Έναν εκρηκτικό μηχανισμό που έχει ήδη πυροδοτηθεί και είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη η έκρηξη η οποία απειλή το αύριο και την συνέχεια μας ως Ελληνικό έθνος.


Όχι μόνο λιγότεροι αλλά και πιο ηλικιωμένοι οι Έλληνες.

Άρα η κατάσταση αυτή δεν απειλεί μόνο το αύριο, αμφισβητεί όμως και το σήμερα. Και αυτό , γιατί θα έχουμε μικρότερο αριθμό εργαζομένων, αυτοί θα παράγουν όλο και λιγότερο και θα συρρικνώνεται η οικονομία.

Συρρίκνωση της οικονομίας σημαίνει ότι:

- Χάνονται κεφάλαια για τη στήριξη των συντάξεων.

- Κλυδωνίζεται το σύστημα υγείας και πρόνοιας.

- Διαλύεται η συνοχή της κοινωνίας μας.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως εντείνεται η πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα καθώς ο πληθυσμός γερνά. Όλα αυτά, ενώ θα έχουμε να αποπληρώνουμε τα μνημονιακά δάνεια μέχρι το 2060, και συνεπώς να παράγουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω από 2%, όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση για την περίοδο 2023-2060!

Φτάνουμε δηλαδή στην προαναφερόμενη υπονόμευση του μέλλοντος μας. Όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας και των παιδιών αυτών για πολλές γενεές.

Οι απώλειες για το έθνος μας θα είναι ανυπολόγιστες και παράπλευρες. Με έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δεν υποστηρίζεται ούτε η εθνική μας κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη του κράτους, ούτε τελικά η εθνική ασφάλεια! Ενδεχομένως δηλαδή στο μέλλον, αν δεν αναλάβουμε όλοι μαζί πρωτοβουλίες για την σταδιακή αναστροφή του φαινομένου , να οδηγηθούμε και μακάρι να μην συμβεί ποτέ αυτό, σε απώλεια περιοχών και εδαφική συρρίκνωση της χώρας μας.

Ένας από τους λόγους που το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμοι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι μόλις 1%, συνδέεται ακριβώς και με το βαθύ δημογραφικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας.

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα του Δημογραφικού; Προφανώς και δεν υπάρχει μόνο μία λύση και ούτε και σίγουρη μπορεί να είναι. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να ξεκινήσουμε επιτέλους από κάπου . Η παρατεταμένη απραξία και η απουσία εθνικής στραγικής μας έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο , στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστρέψουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική παρέμβαση στο δημογραφικό. Η οποία θα συμφωνηθεί από όλους και προπάντων θα έχει συνέπεια και συνέχεια και από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις.

Για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία μας, να χαράξουμε μια Εθνική Στρατηγική κατά του Δημογραφικού προβλήματος και της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό. Η οποία προφανώς θα ξεκινήσει από την επόμενη κυβέρνηση, μιας και η υπάρχουσα πέρα από τον χρόνο ζωής ελαχίστων μηνών που διαθέτει, δεν επιδεικνύει και καμία βούληση 4 χρόνια τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χαρακτηριστικά, ξεκίνησε την συζήτηση στην βουλή σε προεκλογική περίοδο και υπό το βάρος της κατακραυγής των μέσων ενημέρωσης αλλά και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων. Και το μόνο που είχε να μας πει είναι μη σοβαρές και ατεκμηρίωτες επιστημονικώς προτάσεις, στα όρια της φαιδρότητας, όπως η μαζική εισαγωγή μεταναστών από άλλες χώρες και η ενσωμάτωση τους στην κοινωνία μας, η οποία θεωρούν ότι θα γίνει αυτόματα και απροβλημάτιστα.

Μια καλή λύση για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, θα ήταν ένα σχέδιο 4 κατευθύνσεων
Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού.
Στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, αλλά και των μεγάλων οικογενειών
Επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα.
Διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος.

Θα πρέπει με συνέπεια να υπηρετήσουμε μια πολυεπίπεδη Εθνική πολιτική τουλάχιστον για μια δεκαετία, για να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα. Και το κλειδί για μια τέτοια πολιτική είναι η οικονομική της διάσταση.

Με βασικό στοιχείο τη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, σε μία οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς.

Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, αξίζουμε καλύτερο μέλλον. Και δικαιούμαστε την δυνατότητα να μείνουμε και να δημιουργήσουμε στην πατρίδα μας. Η τουλάχιστον, αν επιλέξουμε να μεταναστεύσουμε στο Εξωτερικό να είναι κατ’ επιλογήν μας.


*Ο Λούμπας Δημήτρης είναι Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- ΑΣΠΑΙΤΕ, συνεργάτης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, διδάσκων Τεχνητής Νοημοσύνης και πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ