ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Βερικοκιές: Οι ροζ νυφούλες της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:55:00 μ.μ. |
Βερικοκιές: Οι ροζ νυφούλες της Αργολίδας
Εκτεταμένη ειναι η καλλιέργεια της βερικοκιάς και στην Αργολίδα που αυτή την εποχή έχουν ανθίσει μετατρέποντας τες σε ροζ νυφούλες του καταπράσινου Αργολικού κάμπου.
 Η βερικοκιά, που κατάγεται από την Κίνα, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη πριν από πάρα πολλά χρόνια, όπου καλλιεργείται για τα γλυκά και αρωματικά φρούτα της.
Τα ενήλικα δέντρα έχουν ύψος 7-8 μ. Η «κόμη», στρογγυλωπή, έχει διάμετρο 4-5 μ. Η φλούδα είναι κόκκινη – μαυριδερή. Τα φύλλα είναι ωοειδή, γυαλιστερά, με μακρύ μίσχο και πριονωτή παρυφή. Τα λουλούδια, με 5 πέταλα, είναι άσπρα με ροζ αποχρώσεις. Οι καρποί είναι δρύπες, λίγο ή πολύ ωοειδείς, με ένα αυλάκι κατά μήκος σε χρώμα κίτρινο – πορτοκαλί. Ανάλογα με την ποικιλία τα βερίκοκα ωριμάζουν από τον Μάιο ως τον Ιούλιο. Η παραγωγή αρχίζει 3-4 χρόνια μετά το φύτεμα. Οι βερικοκιές μπορούν να ζήσουν 40-50 χρόνια.
Είδη και ποικιλίες

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες βερικοκιάς, οι οποίες όμως είναι πολύ ευαίσθητες στα διάφορα μικροκλίματα: Οι προσπάθειες μεταφοράς των ποικιλιών μιας περιοχής σε άλλες πολύ συχνά δίνουν αρνητικά αποτελέσματα. Γι' αυτό, με εξαίρεση λίγες ποικιλίες («Κανίνος», «Μονακό», «Καφόνα», κλπ.) που μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορες συνθήκες, η εκλογή των ποικιλιών είναι στενά συνδεμένη με τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες. Η πιο πρώιμη απ'αυτές, που λέγεται «Τσαουλιά» ή «Ζερβού» ωριμάζει στα τέλη Μαΐου και είναι πολύ καλή. Πρώιμη, επίσης, (ωριμάζει μέσα στον Ιούνιο) είναι η ποικιλία «Τίρυνθος», που όμως δεν είναι νόστιμη ενώ πολύ καλές ποικιλίες είναι οι: «Διαμαντοπούλου», «Χασιώτικα» και «Μπεμπέκου». Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες «Πλακάκια», «Μπόλια» Νάξου, πρώιμα «Αφάντου Ρόδου» και «Πλάκες». Στην Κέρκυρα καλλιεργείται η ποικιλία «Αρμελινία», που δίνει τα λεγόμενα αρμελίνια.
Από τις ξένες ποικιλίες αναφέρουμε τις: «Λουιζέτ», «Παβιό», «Καφόνα», «Μονακό», «Βασιλική της Ιμόλα», «Στρογγυλή του Τοσσινιάνο», «Μπουλίντα», «Ροδάκινο της Νανσύ» και «Βαλ Βενόστα».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ