V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Papilio Μαχάων: Μια πεταλούδα σπάνιας ομορφιάς με ελληνικό όνομα

Papilio Μαχάων: Μια πεταλούδα σπάνιας ομορφιάς με ελληνικό όνομα
 Μια πανέμορφη Πεταλούδα PAPILIO MACHAON εντόπισε ο φωτογραφικός φακός των Αργολικών Ειδήσεων σε τοποθεσία του Ναυπλίου την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019. 

Πρόκειται για μία μεγάλη πεταλούδα με διχαλωτή ουρά και το χαρακτηριστικό κόκκινο μάτι στα φτερά για να ξεγελάει τους εχθρούς της.

Στην οικογένεια Papilionidae των πεταλούδων υπάρχουν ελληνικά ονόματα που έχουν μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους όπως Iphiclides podalirius (Ιφικλείδης ο Ποδαλείριος) , P. machaon (Μαχάων) , P. alexanor (Αλεξάνωρ). 

Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη φιλελληνική τάση που επικρατούσε στους επιστημονικούς κύκλους της Ευρώπης κατά τον 18ο και αρχές του 19ου αιώνα. 

Ο Μαχάων ήταν ο δεύτερος γιός του Ασκληπιού επίσης γιατρός , όπου μαζί με τον αδελφότου Μαχάωνα ηγήθηκαν του στρατού της Τρίκκης (Σημερινά Τρίκαλα Θεσσαλίας) κατά τον Τρωικό πόλεμο.
Έχει δυνατό και πολύ γρήγορο πέταγμα, τα δε φτερά της είναι κίτρινα με μαύρες γραμμές και σε κάθε διχάλα της ουράς της υπάρχει ένα κόκκινο «μάτι» για αποπροσανατολισμό των εχθρών της. Το άνοιγμα των φτερών της μπορεί να φτάσει και τα 10 cm.

Θα τη βρούμε να πετά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, σε δάση, ανοιχτές εκτάσεις στα βουνά, λιβάδια, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2000 μέτρα ύψος, στην Ευρώπη, βόρεια Αφρική και Ασία. Αν και πεταλούδα του «παλιού κόσμου», πλέον έχει κάνει την εμφάνιση της και στην βόρεια Αμερική όπου εκεί ζει η ακόμη μεγαλύτερη της (12 cm) Eastern tiger swallowtail ή Papilio glaucus.

Μαζί με την Iphiclides podalirius (Scarce swallowtail) είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη πεταλούδων της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη πεταλούδας (236 είδη), με 13 από τα οποία απαντώνται μόνο στη χώρα μας.

Οι πεταλούδες ταξινομούνται σε δύο υπεροικογένειες, τις Hesperioidea (Εσπερίες) και τις Papilionoidea.

Στην οικογένεια Papilionoidea έχουμε 5 οικογένειες και είναι:
Παπιγιονίδαι Papilionidae, Μαχάονες
Πιερίδαι Pieridae
Λυκαινίδαι Lycaenidae
Ριοδινίδαι Riodinidae
Νυμφαλίδαι Nymphalidae

Ο μέσος χρόνος ζωής μιας πεταλούδας είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές. Αν μπορούσε κανείς να τις προστατεύσει από τους κινδύνους που τις απειλούν, θα μπορούσαν να ζήσουν και 15 ημέρες.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ