ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ανακάλυψαν τη βρύση των Κολοκοτρωναίων και γεφύρι του 16ου αιώνα στην Αρκαδία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:08:00 μ.μ. |
Ανακάλυψαν τη βρύση των Κολοκοτρωναίων και γεφύρι του 16ου αιώνα στην Αρκαδία
Ένα γεφύρι το οποίο οι σύγχρονοι Αρκάδες αγνοούσαν την ύπαρξη του ήρθε πριν από λίγες ημέρες στο φως κατά τον καθαρισμό του μονοπατιού από την Στεμνίτσα προς την μονή Αιμυαλών. Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του γεφύρι καθώς όχι μόνο είναι οξύκορφο – όταν όλα τα άλλα της περιοχής έχουν τόξα με ομαλές καμπύλες – αλλά έχει και καμπύλο κατάστρωμα, με την κυρτή πλευρά στραμμένη προς τα ανάντη.

Την ανακάλυψη του έκανε ο Γιάννης Λαγός, ο δημιουργός και συντονιστής του Menalon Trail που έβαλε εδώ και 4 χρόνια την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στον παγκόσμιο πεζοπορικό χάρτη. Όπως αναφέρει στο News24/7, o κ. Λαγός “σύμφωνα με τον ηγούμενο της μονής Αιμυαλών, τον γέροντα Δαμασκηνό μάλλον πρόκειται για ένα κτητορικό γεφύρι. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1608 από την οικογένεια Κοντογιάννη οι οποίοι φέρεται να έχτισαν και το γεφύρι στο Ζυγοβιστινόρεμα, παραπόταμο του Λούσιου”.
Την ύπαρξη του γεφυριού γνώριζαν μόνο οι μοναχοί καθώς από το 1905, οπότε και η κύρια διαδρομή που ένωνε την Στεμνίτσα με την Δημητσάνα περνούσε από διαφορετικό σημείο, ο παλαιός δρόμος που το προσέγγιζε είχε πέσει σε αχρηστία. Ήρθε ξανά στο φως από την ομάδα της Στεμνίτσας που συμμετέχει στον καθαρισμό της διαδρομής: Στεμνίτσα – Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου – Ι.Μ. Αιμυαλών – Παλιοχώρι.
Ανακάλυψαν την βρύση των Κολοκοτρωναίων και  γεφύρι του 16ου αιώνα στην Αρκαδία
Η βρύση των Κολοκοτρωναίων

Πιο πρόσφατος από την ανακάλυψη του γεφυριού είναι και ο εντοπισμός της “βρύσης των Κολοκοτρωναίων”. Πραγματοποιήθηκε και αυτός καθώς προχωρούσε περαιτέρω ο καθαρισμός του συγκεκριμένου μονοπατιού. Σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε από τον Κολοκοτρώνη και όπως φαίνεται και από την φωτογραφία είναι εγκαταλελειμμένη. “Θα την καθαρίσουμε, θα την αναδείξουμε και σύντομα θα τρέχει ξανά από αυτήν νερό” αναφέρει ο κ. Λαγός.

Όπως εξηγεί ο κ. Λαγός “Μέσα από αυτό που κάνουμε δεν είναι ότι ανοίγουμε ξανά ξεχασμένα ή αρχαία μονοπάτια αλλά ανακαλύπτουμε ιστορικά σημεία τα οποία φέρνουμε ξανά στο φως τα οποία θα καταστρέφονταν από την φθορά του χρόνου”.

Αυτό το διάστημα στην Αρκαδία αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο διανοίγωνται περίπου 900 χλμ μονοπατιών (σ.σ. κάποια από αυτά θα παραδοθούν στους περιπατητές πριν το Πάσχα) τα οποία θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια το δίκτυο μονοπατιών – το οποίο στηρίζει έμπρακτα η Περιφέρεια Πελοποννήσου – να φθάσει τα 1.500 χιλιόμετρα ενώνοντας όλους αρχαιολογικούς χώρους και τα τοπόσημα του Μοριά.

Πηγή: typosonline.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ