ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Διάλεξη της Μαρίας Χατζηχριστοδούλου στο Ναύπλιο με θέμα «Τι είναι το θέατρο στον 21ο αιώνα;»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:58:00 μ.μ. | |
Διάλεξη της  Μαρίας Χατζηχριστοδούλου στο Ναύπλιο με θέμα «Τι είναι το θέατρο στον 21ο αιώνα;»
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ρεύματα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας , με διδάσκουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αγγελική Σπυροπούλου, την Τρίτη 9 Απριλίου 6.00-9.00, στην αίθουσα Λ.Τασοπούλου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της προσκεκλημένης κ. Μαρίας Χατζηχριστοδούλου, Αναπλ. Καθηγήτριας στο London SouthBank University με το θέμα «Τι είναι το θέατρο στον 21ο αιώνα;».

Η διάλεξη είναι ανοικτή σε όλους τους/τις φοιτητές/τριες και συναδέλφους και το κοινό.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 4.30 στο Ισόγειο, η κ. Χατζηχριστοδούλου θα πραγματοποιήσει σεμινάριο με τους/τις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του μαθήματος «Νεωτερικός πολιτισμός, σύγχρονη σκέψη και καλλιτεχνικός μοντερνισμός" με διδάσκουσα την κ. Αγγελική Σπυροπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια, στο πλαίσιο του ΜΠΣ «Θέατρο και Κοινωνία' του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. 

Περίληψη ομιλίας 

«Τι είναι το θέατρο στον 21ο αιώνα;»

Το θέατρο κι η τεχνολογία ήταν πάντα «συμπαίκτες». Ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα θα περιελάμβαναν τη χρήση της «μηχανής» στο αρχαίο Ελληνικό θέατρο και τη χρήση της μαθηματικής προοπτικής στην σκηνογραφία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το θέατρο εγκολπώνεται τις τεχνολογίες προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμες, διαδραστικές και πειραματικές πρακτικές. Οι σύγχρονες παραστάσεις εφαρμόζουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Εικονική Πραγματικότητα, οι Τεχνολογίες Immersive και η Ρομποτική. Αλλά, καθώς αυξάνεται διαρκώς η χρήση Μέσων στο θέατρο με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η τεχνολογία, η αναπόφευκτη ερώτηση είναι: τι είναι το θέατρο στον 21ο αιώνα; Ποιοι είναι οι ηθοποιοί και ποιοι οι θεατές στα σύγχρονα «τεχνολογικοποιημένα» δράματα;

Σύντομο ΒΣ

Η Δρ Μαρία Χατζηχριστοδούλου εργάζεται στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου από το 2015 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον τομέα «Παράστασης και Νέων Μέσων» (Performance and New Media), και είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Ανάπτυξης και Επιχειρήσεων για τη Σχολή Τεχνών και Δημιουργικότητας. Παλαιότερα, ήταν Λέκτωρ στον τομέα Θέατρο και Περφόρμανς του Πανεπιστημίου Hull (2009-2015), όπου επιτέλεσε και Διευθύντρια του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Τεχνών και Νέων Μέσων (2010 -2013), πριν μετακινηθεί στη Σχολή Δράματος, Μουσικής και Οθόνης (2014-15). Η Μαρία έχει διδάξει επίσης θέατρο, περφόρμανς και νέα μέσα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στα Κολλέγια Goldsmiths, Birkbeck και Queen Mary, Richmond (το Διεθνές Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Μ.Β.), στο FE College WEA (2004-2009). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα «Τέχνη και Υπολογιστικές Τεχνολογίες» στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου (2010).

Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια, παραγωγός, περφόρμερ, συγγραφέας και οργανώτρια κοινοτήτων στη Μ.Β. , στην Ελλάδα και διεθνώς (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Περού). Ήταν συν-ιδρύτρια και συν-διευθύντρια του διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας Medi@terra και καλλιτεχνική συν-διευθύντρια του Φούρνου, Κέντρου Ψηφιακού Πολιτισμού, στην Αθήνα (1996-2002). Το Φεστιβάλ Medi@terra είχε συνδιοργανωθεί με τα Ελληνικά Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης και είχε ενταχθεί στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Στη Μ.Β., η Μαρία εργάστηκε ως Υπεύθυνη Κοινοτικής Συμμετοχής (Community Participation Officer) στο The Albany του Λονδίνου (2003–5), και ως συν-διοργανώτρια του The Thursday Club στο Goldsmiths, University of London (2006-2009). Η Μαρία Χατζηχριστοδούλου έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει την έρευνά της στο ευρύ κοινό, έχει διοργανώσει πολυάριθμα συνέδρια και συμπόσια, και έχει επιμεληθεί φεστιβάλ και εκθέσεις.



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ