V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών

Η σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών
 Συνηθίζουμε ως πολίτες, σύμφωνα με την πρόσφατη εκλογική μας ιστορία, να μην δίνουμε σημασία τόσο στις ευρωπαϊκές εκλογές όσο στις εθνικές. Και αυτό δεν είναι μόνον ελλαδικό φαινόμενο.


Επειδή ίσως και το πολιτικό σύστημα μέχρι σήμερα, από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φρόντισε να σηματοδοτήσει τη σημασία των ευρωεκλογών. Δεν φρόντισε δηλαδή να εξηγήσει πως σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε όλους εκείνους που θα μας εκπροσωπήσουν στις συζητήσεις και στις αποφάσεις που αφορούν ευρωπαϊκά θέματα, δηλαδή τη στάση της χώρας μας στις μεγάλες ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Σ’ αυτές τις εκλογές όμως η ανάγκη συνειδητοποίησης των παραπάνω είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί η Ευρώπη εδώ και κάμποσα χρονιά βρίσκεται σε κρίση. Κρίση οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτική. Όλες απότοκες του επικρατούντος οικονομικού συστήματος. Αν λοιπόν δεν στείλουμε στην Ευρώπη δυνάμεις που πιστεύουν σοβαρά στην επανεκκίνηση της Ευρώπης και όχι στη διάλυσή της, αυτές οι κρίσεις θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Είτε επειδή θα κυριαρχήσουν οι λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις είτε γιατί οι παραπάνω κρίσεις θα έχουν αποσταθεροποιήσει την ήδη πληγωμένη συνοχή της κοινωνίας μας.

Σήμερα στην Ευρώπη σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Εκατομμύρια νέων ανθρώπων δεν μπορούν να βρουν δουλειά για να αρχίσουν να φτιάχνουν την ενήλικη ζωή τους. Πάνω από τους μισούς ευρωπαίους πιστεύουν πως οι νεότερες γενιές θα ζήσουν χειρότερη ζωή από τη δική τους.

Είναι επίσης πλέον όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι οι οικονομίες μας, τι και πως παράγουμε και καταναλώνουμε (και πώς διαθέτουμε τα απόβλητά μας) έρχονται σε ρήξη με τα όρια του πλανήτη, οδηγώντας μας σε μια περίπλοκη και οικολογική κρίση. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαντλεί τους φυσικούς της πόρους.

Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για την ευημερία και την ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη 2019-2024 του Progressive Society, γνωστή ως έκθεση της Επιτροπής Ράσμουσεν, στην οποία αντιπρόεδρος είναι η Λ. Κατσέλη, κάποια από τα κυριότερα σημεία για την κατάσταση ανισοτήτων στην Ευρώπη είναι τα εξής:

1. Οι εισοδηματικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες στην Ε.Ε. από ό,τι στις ΗΠΑ.

2. Το 5% των πλουσιότερων Ευρωπαίων κατέχουν σχεδόν το 40% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου.

3. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ελαφρώς υψηλότερο στην ΕΕ απ’ ότι στις ΗΠΑ.

4. Ο αριθμός των φτωχών εργαζομένων αφορά σχεδόν το 10% των Ευρωπαίων εργαζομένων στα χαμηλότερα μορφωτικού επιπέδου στρώματα.

5. Πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων βιώνουν οικονομική ανασφάλεια.

6. Περίπου το 10% των Ευρωπαίων δεν μπορούν να θερμάνουν το σπίτι τους.

7. Σχεδόν 2 στους 10 Ευρωπαίου δεν έχουν αρκετό χώρο για να ζήσουν.

8. Η ρύπανση του αέρα είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος υγείας στην Ευρώπη.

Συνοψίζοντας, είναι προφανές από τα παραπάνω πως μόνον όταν επιλέγουμε προοδευτικές πολιτικές λύσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν όλα τα παραπάνω. Οι συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις έχουν τελείως διαφορετικές προσλαμβάνουσες για την Ευρώπη και την κοινωνία. Είναι βέβαιο άλλωστε πως αυτές οι πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια μας οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως η οικολογική και κοινωνική πρόοδος πρέπει στο εξής να συμβαδίζουν. Δεν μπορούμε να τερματίσουμε τη φτώχεια και να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία αφήνοντας το πρόβλημα στο έλεος της εκμετάλλευσης.

Επειδή επιθυμώ να δουλέψω για μια τέτοια Ευρώπη, γι’ αυτό συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις.

Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου
Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1958. Σπούδασα νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Παντρεύτηκα τον Γιώργο Παπαδημητρίου με τον οποίο απέκτησα τον γιο μας, Αλέξανδρο. Είμαι Δικηγόρος Αθηνών από το 1985. Μιλώ Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Δραστηριότητες


- Μέλος του ΚΚΕ Εσωτ. (1975)

- Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αριστεράς [Ε.ΑΡ.) (1987)

- Υποψήφια βουλευτής με τον Συνασπισμό [ΣΥΝ] (1989)

- Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΑΘΗΝΑ-Μελίνα Μερκούρη" (1990)

- Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (2001-2009) και Πρόεδρος του Δ.Σ. (2015-2016)

- Μέλος του Γραφείου Ελλάδος της Greenpeace (1999-σήμερα)

- Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών-Περιφέρεια Αττικής και Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης (2011-2014)

- Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΕΝΠΕ στο Στρασβούργο (2011-2014)

- Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής (2014 έως την παραίτησή της, τον Φεβρουάριο του 2018)

- Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΕΝΠΕ στην Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες (2014-2018)

- Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής (2017 έως την παραίτησή της ως περιφερειακής συμβούλου, τον Φεβρουάριο 2018)

- Διαχειρίστρια και μέλος της Συντακτικής Ομάδας της παλαιότερης περιβαλλοντικής νομικής επιθεώρησης και μετέπειτα δικτυακού τόπου: «Νόμος + Φύση» (www.nomosphysis.org.gr)



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ