ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

39.063 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στις φετινές εκλογές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:19:00 π.μ. |
39.063 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στις φετινές εκλογές
Η κυβερνητική επιλογή δημιουργίας μιας επιπλέον κάλπης ειδικά για τα όργανα διοίκησης των Κοινοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων να εκτοξευτεί στις φετινές εκλογές και την 26η Μαΐου να λειτουργήσουν 39.063 τμήματα.

Ειδικότερα, αυτά υποδιαιρούνται ως εξής: (i) 16.441 θα έχουν δύο κάλπες, Ευρωεκλογές-Περιφερειακές, (ii) 16.441 με δύο κάλπες, Δημοτικές-Κοινοτικές, (iii) 2.741 με τρεις κάλπες, Ευρωεκλογές-Περιφερειακές-Δημοτικές, ενώ (iv) 3.440 θα έχουν τέσσερις κάλπες, Ευρωεκλογές-Περιφερειακές-Κοινοτικές-Δημοτικές.

Οι κανόνες κατάτμησής τους καθορίστηκαν με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών(Φ.Ε.Κ. Β’ 1366/19.4.2019), κατ’ εφαρμογή του πρόσφατου αρ.118 του ν.4604/2019. Νόμου με τον οποίο η Κυβέρνηση θέσπισε τη δυνατότητα να σπάσουν οι τέσσερις κάλπες σε δύο διαφορετικές αίθουσες, αναγκάζοντας πρακτικά το εκλογικό σώμα να περιμένει σε δύο διαφορετικές ουρές.

Με τα νέα δεδομένα, τα εκλογικά τμήματα με αριθμό εγγεγραμμένων άνω των 300, διαιρούνται σε ζεύγη Α και Β, με την αρίθμηση κάθε ζεύγους να είναι κοινή (δηλαδή, εάν το τμήμα 87 έχει περισσότερους από 300 ψηφοφόρους, δημιουργούνται το 87Α και το 87Β). Η ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθεί στα τμήματα με τη διάκριση “Α”. Η ψηφοφορία για τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές, στα τμήματα με τη διάκριση “Β”. Αυτά πρέπει να στεγάζονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και συνεχόμενες αίθουσες, ώστε να προκύπτει και χωροταξικά η αλληλουχία τους (δηλαδή ψηφοφόρος του 87Α και 87Β πρέπει να τα βρει στο ίδιο σχολείο και μάλιστα σε διπλανές αίθουσες του σχολείου αυτού).

Αρχικά, στον κανόνα περί ζευγών Α-Β θεσπίστηκαν δύο εξαιρέσεις:(1)Ευρωεκλογές-Περιφερειακές-Δημοτικές-Κοινοτικές διεξάγονται σε ένα τμήμα, με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές, τους ίδιους Αντιπροσώπους Δικαστικής Αρχής, καθώς και τους ίδιους Εφόρους Αντιπροσώπων, εφόσον ο αριθμός εγγεγραμμένων δεν υπερβαίνει τους 300. (2) Ομοίως, διεξάγονται σε ένα τμήμα Ευρωεκλογές-Περιφερειακές-Δημοτικές,στους Δήμουςπου δεν έχουν Κοινότητες.

Την Υ.Α. ακολούθησε η αριθμ.21 Εγκύκλιος(30309/19.4.2019) που εξειδίκευσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των ψηφοφόρων ανά τμήμα.Όρισε, μεταξύ άλλων, πως σε κάθε “Α” και “Β” τμήμα θα ενταχθούν μέχρι 540 ψηφοφόροι.Σε κάθε τμήμα Δήμου που δεν έχει Κοινότητες, θα ενταχθούν μέχρι 480 ψηφοφόροι.Τα όρια 540 και 480 δεν ορίστηκαν απαραιτήτως ως ανώτατα, καθώς ανά περίπτωση αυξάνονται με προσθήκη των ετεροδημοτών, των εκλογέων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ειδικών κατηγοριών π.χ. στρατιωτικών.

Ακολούθως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η έκδοση νεότερης Απόφασης του Αλέξη Χαρίτση(Φ.Ε.Κ. Β’ 1501/3.5.2019)που θέσπισε ότι σε 40 Νομούς της Χώρας δημιουργούνται εκλογικά τμήματα κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων στην πρώτη Απόφασή του.

Βασίστηκε στην Ενότητα (Γ) της πρώτης Υ.Α., όπου προβλεπόταν πως οι κανόνες κατάτμησης των τμημάτων «δύνανται να τροποποιούνται με Απόφαση του ΥΠΕΣ, όταν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, ύστερα από αιτιολογημένη Εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη».Οι Αντιπεριφερειάρχες 39 Περιφερειακών Ενοτήτων και η Περιφερειάρχης Αττικής απέστειλαν έγγραφα με Εισηγήσεις για σύσταση τμημάτων κατά παρέκκλιση της Υ.Α., τις οποίες έκανε αποδεκτές ο Υπουργός εκδίδοντας τη νεότερη.

Συγκεκριμένα, κατ’ εξαίρεση εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να πληροφορηθεί το εκλογικό του τμήμα ηλεκτρονικά, από την εφαρμογή “Μάθε που ψηφίζεις” στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ( https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/). Συμπληρώνοντας το επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, όνομα μητρός και έτος γέννησης, μπορεί να δει το εκλογικό τμήμα όπου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, εάν αυτό έχει σπάσει σε δύο αίθουσες Α και Β, καθώς και την ακριβή διεύθυνση του καταστήματος ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οδηγίες δόθηκαν με την αριθμ.17 (27782/12.4.2019) Εγκύκλιο για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των συμπολιτών μας με αναπηρία, βάσει της παρ.3 του αρ.83 του π.δ. 26/2012 που προβλέπει ότι εκλογείς με σωματική αδυναμία έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον Αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής ή σε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Οι εκλογείς με αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα.

Η Εγκύκλιος περιλαμβάνει αναφορά για τις περιπτώσεις εκλογέων με κινητικές αναπηρίες, που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο συναφές μηχάνημα, και συναντούν δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήματα δεν υπάρχουν ράμπες, ανελκυστήρες ή άλλα μέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας.Στην περίπτωση αυτή, ο Αντιπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους διευκολύνει κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα.

Για το σκοπό αυτό, μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, της φρουράς του καταστήματος, εάν υπάρχει, ή ακόμη και των εκλογέων. Όταν ο Αντιπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση εκλογέα με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Πηγή: airetos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ