ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Οι Ευρωεκλογές … οι τοπικές εκλογές... τα μνημόνια… και η απουσία σύνδεσής τους…

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:22:00 π.μ. | |
Οι Ευρωεκλογές … οι τοπικές εκλογές... τα μνημόνια… και η απουσία σύνδεσής τους…
Άννα Χρυσοβέργη
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη
Λαϊκή Συσπείρωση

Επειδή, όλοι μας έχουμε εγκλωβιστεί « στο να τελειώνουμε με τη γλίτσα του Καμπόσου και της παρέας του » η δημόσια συζήτηση βαλτώνει. Εμείς θα επιμένουμε να βάζουμε στη συζήτηση και άλλα πολιτικά θέματα, διότι αν πάμε στις εκλογές κουβεντιάζοντας μονοδιάστατα θα είναι ένα ακόμα «κατόρθωμα» δικό τους. Λοιπόν στο θέμα μας: Πως διασυνδέονται οι Ευρωεκλογές, οι τοπικές εκλογές και τα μνημόνια.

Την απόδειξη της στενής διασύνδεσης ΕΕ- ΜΝΗΜΟΝΙΑ- ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ θα την βρούμε, αν θυμηθούμε ότι ο Καλλικράτης (ν. 3852/2010) ήταν ο πρώτος «μνημονιακός» νόμος. Ψηφίστηκε αμέσως μετά την πρώτη «επίσκεψη» των τροϊκανών στην Ελλάδα, το Μάη του 2010. Δηλαδή, ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε για την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου αφορούσε την αναδιάρθρωση της τοπικής διοίκησης. Επομένως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η τρόικα και η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αξιολόγησαν την τοπική διοίκηση σαν το κύριο και βασικό θεσμό για την εφαρμογή της λιτότητας και των περικοπών. Πριν αρχίσουν να κόβουν μισθούς και συντάξεις άνοιξαν το δρόμο μέσα από την τοπική διοίκηση για να μας λεηλατήσουν. Οι επόμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις εφάρμοσαν και αυτόν τον νόμο για να κατασπαράξουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. H δε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καταργήσει τον «Καλλικράτη», διατήρησε τα βασικά κομμάτια του και έφερε τον «Κλεισθένη I» συνεχίζοντας την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω της τοπικής διοίκησης. Φροντίζουν βέβαια όλα τα κόμματα και οι τοπικές παρατάξεις, που συμφωνούν με την θέση της χώρας στην ΕΕ, να αποσυνδέουν ΕΕ- ΜΝΗΜΟΝΙΑ- ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Με ιδιαίτερη προσοχή και περίσσια υποκρισία αποκρύπτουν την διασύνδεση της ΕΕ με όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του πολίτη.

Επιγραμματικά η πολιτική της ΕΕ μέσω της τοπικής διοίκησης περιγράφεται με τη σύγκριση της αναλογίας ανταποδοτικών πόρων που καταβάλουν οι δημότες και κρατική χρηματοδότηση στην τοπική διοίκηση. Σήμερα η αναλογία ανταποδοτικών πόρων που καταβάλουν οι δημότες είναι 40% και 60% η κρατική χρηματοδότηση. Η ΕΕ απαιτεί να γίνει 70% η συμμετοχή του δημότη και 30% η συμμετοχή του κράτους. Η κρατική χρηματοδότηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ΕΣΠΑ, ενώ οι πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι απειροελάχιστοι. Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί έργα που αφορούν βασικές αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά έργα βιτρίνας ή έργα που εξυπηρετούν δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό σημαίνει ότι για τους δημότες έρχονται νέα χαράτσια και αύξηση των Ανταποδοτικών Τελών. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι όσοι ζητούν την ψήφο μας αλλά κανένας δεν το δηλώνει!



Τελικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνονται όλες οι πολιτικές αποφάσεις για τη ζωή μας. Εκεί, στο λάκκο των λεόντων που λέμε εμείς, είναι το κέντρο των αποφάσεων. Οι κυβερνήσεις των κρατών τις εξειδικεύουν και αφού πάρουν έγκριση από την Κομισιόν τις εφαρμόζουν. Η δε τοπική και περιφερική διοίκηση είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης που φέρνει αυτές τις αποφάσεις πιο κοντά στο πολίτη. Κάθε πρόταση που διατυπώνεται για τα τοπικά ή περιφερειακά προβλήματα θα πρέπει να ελέγχεται αν αυτή ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες της ΕΕ. Όμως, σαν φράση η «Ευρωπαϊκή Ένωση» απουσιάζει από όλα τα κείμενα και τους λόγους των υποψηφίων τοπικού ή περιφερικού αλλά και κεντρικού επιπέδου.

Όσο για τα μνημόνια αυτά τα επίβαλε μεν η ΕΕ αλλά τελείωσαν λένε και πρέπει να τα ξεχάσουμε! Μεγάλη υποκρισία. Πάνω από 1.000 «μνημονιακοί» νόμοι , παραμένουν και καθορίζουν την ζωή μας. Τα ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί έως το 2060, θα τα βρουν μπροστά τους και τα εγγόνια μας, για παραπέρα τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες. Η «μεταμνημονιακή εποπτεία» είναι εδώ παρούσα, για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που σημαίνει λιτότητα για τους πολλούς. Οι περιφέρειες και οι δήμοι, δεν αποτελούν μορφές αυτοδιοίκησης όπως ψευδεπίγραφα και αποπροσανατολιστικά υποστηρίζεται, αλλά, αντίθετα, συνιστούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού, αποτελούν μορφές τοπικού κράτους, με βασική τους λειτουργία την εφαρμογή των πολιτικών που υπαγορεύονται από την Ε.Ε. και την κεντρική κυβέρνηση.

Με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις δημοτικές και περιφερειακές, μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να αντισταθούμε σε όσους μας εμποδίζουν να βλέπουμε το πάζλ συμπληρωμένο. Να αντισταθούμε σε όσους με την δήθεν ανεξαρτησία τους, θέλουν να μας πείσουν πως άλλο είναι οι τοπικές, άλλο οι εθνικές εκλογές, άλλο οι ευρωεκλογές. Μας εμποδίζουν να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα !



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ