ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Απάντηση Αραχωβίτη σε Ανδριανό για την αποζημίωση των παραγωγών πορτοκαλιών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:50:00 μ.μ. | |
 Στην 6129/1-3-2019 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την αποζημίωση των παραγωγών πορτοκαλιών στην Αργολίδα που επλήγησαν τον Φεβρουάριο από ανεμοθύελλα απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτης.

Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από την ανεμοθύελλα που ξέσπασε προς τα τέλη του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2019 κυρίως σε καλλιέργειες πορτοκαλιών στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας και οι οποίες ζημιές είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

- Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.

- Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

- Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣ∆Ε, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.

- Κοινοποιούνται τα πορίσματα.

- Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, που έχουν υποβάλει τη ∆ήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (∆Κ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ∆Κ/Ε.

∆ιευκρινίζεται ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣ∆Ε. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι εκκαθαρίσεις των ζημιών πραγματοποιούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. στην ανωτέρω περιοχή, διαπιστώθηκαν στις καλλιέργειες πορτοκαλιών, πέραν των προαναφερθεισών καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιών, και ζημιές μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν ζημιές από μυκητολογική προσβολή (υδαρή κιλίδωση). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ζημιές δύναται να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τη γεωργία και δασοκομία.

Ένας εκ των βασικών όρων είναι η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Νομού, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) τον επόμενο χρόνο της συγκομιδής και δίδονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και, βεβαίως, να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης των μυκητολογικών προσβολών.

Πλέον των ανωτέρω, σημειώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α., στο πλαίσιο αλλαγής του Κανονισμού του, έχει δώσει τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, να κατατεθούν προτάσεις επί του υπάρχοντος Κανονισμού Ασφάλισης από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη νέα αναλογιστική μελέτη, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α., ικανοποιώντας ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛ.Γ.Α.:

α) κατά τη συνεδρίαση του ∆ιοικητικού του Συμβουλίου στις 13/12/2018, αποφάσισε να προχωρήσει σε διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση αναλογιστικής μελέτης με σκοπό την επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισής του και

β) λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την εφαρμογή της ∆Κ/Ε από το έτος 2011, τις απόψεις των φορέων των αγροτών, αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών και τις μεταβολές στο κλίμα, προχωράει σε μελέτες που θα του επιτρέψουν να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προς τους ασφαλισμένους αγρότες, διασφαλίζοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Όλες οι ως άνω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωσή τους, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αλλαγές.

Όσον αφορά στη χορήγηση de minimis, επισημαίνεται ότι η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, μέχρι και το έτος 2020, προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του ως άνω αναφερθέντος Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1408/2013 (109.260.000,00 ευρώ). Το ύψος ενίσχυσης ανά ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Επισημαίνεται ότι για το πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1408/2013, απαιτείται:

α) η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αναγνώριση της ανάγκης χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης και

β) ο υπολογισμός του συνολικού ποσού που θα χορηγηθεί».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ