ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Πρώτη φωλιά της Καρέτα για το 2019 στο Λακωνικό Κόλπο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:55:00 μ.μ. |
Πρώτη φωλιά της Καρέτα για το 2019 στο Λακωνικό Κόλπο
 Την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Λακωνικό Κόλπο εντόπισαν και κατέγραψαν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Η φωλιά βρέθηκε στην παραλία της Σελινίτσας την Κυριακή 9 Ιουνίου και τοποθετήθηκε ειδική σήμανση για προστασία από τη θήρευση ζώων και για ενημέρωση των λουόμενων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο εκπονείται με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία φωλιών των Caretta caretta, τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής. Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, όπου πάνω από 80 εθελοντές από όλο τον κόσμο θα συμβάλλουν στις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η επιβίωση του σπάνιου αυτού θαλάσσιου ερπετού.

Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Λακωνικό Κόλπο (Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, παραλία Ευρώτα από Τρίνησα μέχρι Κοκκινιά) έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, και ισχύουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Σύμφωνα με τον Ν. 4519/2018 η χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιίας περιλαμβάνει και τις εν λόγω περιοχές. Η σημασία των συγκεκριμένων παραλιών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν κύριες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του Λακωνικού Κόλπου και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους πρέπει να τονιστεί η σημασία εφαρμογής απλών διαχειριστικών μέτρων, όπως η απομάκρυνση επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες, ώστε οι ενήλικες χελώνες να μην βρίσκουν εμπόδια στην προσπάθεια φωλεοποίησης, η μείωση της φωτορύπανσης (λάμπες, φακοί, φωτιές) στην παραλία, καθώς αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδο τους από τις φωλιές, και η αποφυγή εισόδου βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, καθώς από τις δονήσεις μπορεί να καταστραφούν οι φωλιές. Τα παραπάνω μέτρα διασφαλίζουν την επιβίωση του αρχαιότερου επισκέπτη της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι μονάχα ένα χελωνάκι στα χίλια καταφέρνει να φτάσει την ενηλικίωση, άρα η προστασία της κάθε μιας φωλιάς είναι πολύ σημαντική.

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Άννα Κανελίδου, Υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, info@fdparnonas.gr, www.fdparnonas.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, southpelop@archelon.gr,www.archelon.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ