Πορεία στο άγνωστο ακολουθεί και αυτήν τη χρονιά το βερίκοκο, τόσο στην Αργολίδα όσο και στην Κορινθία, όπου η μεγάλη οψιμότητα έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Αν προσθέσουμε και τα προβλήματα που δημιούργησε πριν από δύο μήνες η χαλαζόπτωση, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας της χρονιάς που διανύουμε.
Στην Κορινθία, το πρόβλημα είναι η μεγάλη οψιμότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει αρχίσει ακόμα η συγκομιδή. Ο τέως πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε ότι «όπως εξελίσσεται η καλλιέργεια, τελικά θα έχουμε συγκομιδή μετά τις 15-20 Ιουνίου και τότε θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Το πρόβλημα που έχουμε φέτος ήταν η χαλαζόπτωση, που χτύπησε αρκετά σημεία και θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη ποιότητα». Άγιος Βασίλης, Χιλιομόδι και Κλένια θα είναι και φέτος η παραγωγική βάση της Κορινθίας.
«Οι τιμές που διαμορφώνονται για το βερίκοκο δεν καθιστούν για τους νέους ελκυστική την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια», σημειώνει από την πλευρά του ο γεωπόνος της Ένωσης Κιάτου, Δημήτρης Βλάχος. Η σημερινή κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί, δεν έχει σχέση με την εικόνα που είχε το βερίκοκο το τελευταίο διάστημα, όταν οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν από το 2015 μέχρι το 2017.
Στην Αργολίδα, ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαναός, Γιώργος Ντόκος, μας δήλωσε ότι «είναι μια κακή χρονιά, αφού οι ποσότητες είναι μικρές, η ζήτηση είναι μηδενική, ακόμα και οι τιμές δεν υπάρχουν. Κάνουμε συγκομιδή χωρίς να έχουμε τιμή. Όταν θα μπούνε τα βιομηχανικά που έχουν καθυστερήσει πολύ, τότε θα δούμε τι θα γίνει στο προϊόν μας, όμως έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 30%».
Πηγή: ypaithros.gr