Ο ισπανός πρώην επίτροπος απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών. Μας κληροδότησε το πρόγραμμα που έδωσε την ευκαιρία σε εκατομμύρια φοιτητές να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και να πάρουν κάτι πολύ περισσότερο από γνώσεις
Ο πατέρας ενός από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και –άθελά του- ο «πατέρας» πολλών χιλιάδων παιδιών που «γέννησε» το πρόγραμμα Erasmus, ο ισπανός πρώην επίτροπος Μανουέλ Μαρίν πέθανε σε ηλικία 68 ετών.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη σχέση με τις ευρωπαϊκές κοινότητες ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΟΚ που τελικά έγινε το 1986. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το AFP, από το 1986 ως το 1999 είχε καταλάβει σειρά θέσεων στην Κομισιόν, ενώ διετέλεσε επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης.
Από αυτήν ακριβώς τη θέση προώθησε το 1987 την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, το οποίο τιμά με το όνομά του τον μεγάλο ολλανδό φιλόσοφο του 15ου-16ου αιώνα Ερασμο ο οποίος ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα πάνω από εννέα εκατομμύρια φοιτητές έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Υπάρχει και μια πτυχή του προγράμματος που δεν αναλογιζόμαστε συχνά, αλλά δεν έχει περάσει και απαρατήρητη από τους διαχειριστές του προγράμματος.
Οπως υπολογίζουν, χάρη στο Erasmus έχουν γεννηθεί ένα εκατομμύριο παιδιά από ζευγάρια φοιτητών που γνωρίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Από το 2004 ως το 2008 ο Μαρίν ήταν πρόεδρος του ισπανικού Κοινοβουλίου ενώ το 2008 έγινε επικεφαλής του ιδρύματος Fundacion Iberdrola Spain ισπανικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, το οποίο επικεντρώνεται σε φιλανθρωπικό έργο. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μαρίν έπασχε από καρκίνο. Ηταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.
Την μεγάλη του θλίψη για τον θάνατο του Μαρίν εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας έκανε λόγο για τον θάνατο «μεγάλο ευρωπαϊστή».